Vuk Drašković: Arhitekti rata u Moskvi radovali bi se ako bi rat zahvatio i BiH

U “Pressingu” o o pogubnom ruskom utjecaju u regionu. Na FTV o pedofiliji, a na RTRS-u hvalospjevi novoj Vladi RS

Vuk Drašković: Arhitekti rata u Moskvi radovali bi se ako bi rat zahvatio i BiH
Foto: N1

N1: Pressing, 21. decembra

NAJKONTROVERZNIJI BALKANAC: Predstaviti Vuka Draškovića kao najkontroverzniju ličnost Balkana, kako je to učinio Amir Zukić u svojoj emisiji, čini se pompeznim. Ali, katarza koju je doživio ovaj političar i pisac je takav raritet na balkanskoj političkoj sceni da definitivno zaslužuje medijsku pažnju. Iako njegovi stavovi više nisu naročito politički relevantni, oni su i 30 godina od raspada Jugoslavije toliko rijetki i društveno progresivni u odnosu na dominantan politički diskurs u Srbiji da ih vrijedi čuti. Drašković je od nekadašnjeg gorljivog zagovornika Miloševićeve velikosrpske politike koji je govorio i to da treba protjerati sve Albance s Kosova ili odsjeći ruku koja nosi zeleni barjak, postao oštar kritičar takve politike, uključujući i srpsko iskrivljavanje bliske i daleke prošlosti na ovim prostorima. Zbog takvih stavova je u Istočnom Sarajevu proglašen personom non grata.

CRNI SCENARIJ: Drašković je u intervjuu najviše govorio o pogubnom ruskom utjecaju u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Prognozira kako bi u slučaju samo jedne srpske ili albanske žrtve na Kosovu mogao izbiti rat. “Mislim da bi se arhitekti rata u Moskvi radovali kada bi rat zahvatio i BiH jer tu imaju svoje ljude. I u Crnoj Gori neki ljudi javno govore da je Putin predsjednik Srba. Jedini kojima bi laknulo da ovdje izbije rat su Rusi…” jer bi skrenuo pažnju i resurse Evrope s Ukrajine. Zukića je zanimalo ko treba spriječiti taj mogući crni scenarij. Gost je kategoričan da to mogu samo SAD i NATO jer je EU “raštimana” i nesposobna za donošenje odluka zato što svaka država članica može blokirati sve. Zukić je pokušao saznati i to koga od političara, intelektulaca i vjerskih službenika Drašković smatra ruskim saradnicima, ali bezuspješno. Inače, tokom intervjua Drašković se često vraćao u historiju. Analogije koje je pravio nisu bile irelevantne, ali jesu slabe. S obzirom na ozbiljnost prognoza i optužbi koje je iznosio, trebalo je ipak insistirati na konkretnijim odgovorima i jačim argumentima.

RTRS: Pečat, 22. decembra

U RS-U NIKO NIJE IZNAD ZAKONA:  Najava priloga Ajdina Cikote o novoformiranoj Vladi RS-a sadrži pitanje o tome hoće li ova Vlada moći odgovoriti brojnim izazovima. Ali, u prilogu predstavljene su samo birokratske izjave novih (starih) ministara o tome kako je pred njima mnogo posla, kako treba tražiti nova rješenja, ali bez spominjanja konkretnijih politika i programa. Obećava se izgradnja socijalno pravednijeg društva, ali se ne kaže kojim mjerama će taj cilj biti postignut. Najavljuju se promjene u visokom obrazovanju, ali bez objašnjenja o tome u kojem smjeru će one ići. U prilogu je i previše izjava entitetskog premijera Radovana Viškovića. Ali, ni jedne izjave opozicionih političara. Šta oni misle o novoj Vladi, imenovanju i kompetencijama njenih ministara, prioretima i obećanjima. Prešućeno je. Nema ni mišljenja predstavnika civilnog društva. Novinar spominje slučaj Dade Dogana koji je zbog ranije presude za krivično djelo podnio ostavku na mjesto ministra porodice, omladine i sporta. Ovo je za Cikotića dovoljan dokaz “da je zakon iznad svih i da nema nedodirljivih”. Prešutio je činjenicu da je ostavka uslijedila tek nakon što je opozicija otkrila da je Dogan osuđen za krivično djelo ugrožavanja javnog saobraćaja iz 2019. Za novinara RTRS-a nebitno je i to što je Dogana pomilovala tadašnja predsjednica RS-a Željka Cvijanović, pa ni podatak nije spomenuo.

FTV: Plenum, 26. decembra

PEDOFILI MEĐU NASTAVNICIMA: Slučaj u OŠ “Grbavica” u kojoj je radio nastavnik Samir Alihodžić, pravosnažno osuđen za bludne radnje nad maloljetnicom, bio je povod za ovosedmičnu temu “Plenuma” − pedofiliju u školama. Osjetljiva i mučna tema koja je tabu u školama, porodicama i društvu u cjelini. Azra Pašukan i Jasmina Vilić uspjele su kontekstualizovati temu izbjegavajući površan pristup. U fokusu je bilo pitanje ko je zakazao u ovom slučaju, te kako riješiti problem neragovanja institucija. Čuli smo mišljenja gostiju-stručnjaka iz različitih oblasti: ombudsmenke za ljudska prava, višeg inspektora FUP-a, psihologa, sociologa. Ombudsmenka Jasminka Džumhur objasnila je da rješenje nije samo u tome da se i u Federaciji BiH uvede registar pedofila nego da institucije moraju raditi svoj posao. To podrazumijeva i ažuriranje i implementiranje registra, kao i korištenje postojećih mehanizama provjeravanja i sankcionisanja pedofila. Novinarku je zanimalo je li rješenje i u češćim provjerama svih zaposlenika od strane poslodavca. Ombudsmenka kaže da nije pitajući se zašto bi poslodavac provjeravao zaposlenike ako nema nikakvog povoda za to. Rješenje vidi u tome da poslodavac bude obavješten o slučajevima presude zaposleniku za krivično djelo.

ZAKLJUČAK: U “Pressingu” crne prognoze katarzičnog Vuka Draškovića. On je definitivno zanimljiva ličnost za TV intervju zbog dramatičnog političkog preobražaja − od zagovornika Miloševićeve politike do pokajnika i mirotvorca. Nisu izostala nezgodna pitanja o njegovoj sramnoj prošlosti, ali u fokusu je bilo Kosovo i proruski utjecaj na Balkanu. U “Pečatu” je ostavka Dogana predstavljena kao dokaz principijelnosti nove entiteske Vlade u kojoj nema nedodirljivih. Ni u Vladi ni u RS-u. Činjenica da je ostavka uslijedila tek nakon što je opozicija otkrila da je novoizabrani ministar ranije osuđen za krivično djelo, kao i podatak da ga je pomilovala tadašnja entitetska predsjednica Cvijanović prešućeni su. U “Plenumu” je osjetljiva tema pedofilije u školama kontekstualizovana razgovorom sa stručnjacima iz različitih oblasti.

 

About The Author