RTV USK: O migrantima kao opasnim osobama, o ministrima nešto drugačije

Plus

Vijesti iz kulture imaju mjesto u Dnevniku USK-a, iako u smanjenom obimu. Istovremeno, postoje i priče običnih ljudi, pa se tako u centralnoj informativnoj emisiji 16. septembra našao prilog o bračnom paru Sinanović koji su, usljed opće besperspektivnosti, mjesto pod suncem našli u austrijskom gradu Linzu. Četverominutni prilog govorio je o prednostima i nedostacima života van domovine. Bavili su se novinari RTV USK i problemom osnovnih škola u kojima se nastava izvodi u kombinovanim odjeljenjima zbog malog broja učenika, ali i činjenicom da učenici OŠ “Cazin” i ove školske godine nisu nastavu počeli pohađati u novoj zgradi, već u staroj i neuslovnoj školi.

Minus

Vijest da je postavljen kamen temeljac za izgradnju novog vodovoda za mještane zaseoka Memići u MZ Stijene, u vrijednosti od 200 hiljada KM, može se okarakterizirati kao dio predizbornih aktivnosti. Svečanosti su, kako je navedeno, prisustvovali premijer USK-a Husein Rošić i federalni ministar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, a koji se već ranije našao u prilogu o borovnicama – Šemsudin Dedić. Prilog je popraćen snimcima sa mjesta otvaranja uz izjave Sulejmana Memića ispred Udruženja “Pitka voda” Podgredina, ministra Dedića i premijera USK-a Rošića, a trajao je tri minute, što je prilično dugo uzmemo li u obzir da se radi samo o polaganju kamena temeljca.

RTV USK: O migrantima kao opasnim osobama, o ministrima nešto drugačije

Na web-stranici RTV Unsko-sanskog kantona zapisano je da su gosti ove TV kuće predstavnici općina, izvršne i zakonodavne vlasti USK-a, FBiH, države BiH, ali i zanatlije, poljoprivrednici, povratnici… Provjerili smo kome se daje prednost u Dnevniku

 

15. – 21. septembar 2018.

MIGRANTI, PA MIGRANTI: Činjenica da se u Unsko-sanskom kantonu nalazi veliki broj migranata vidljiva je i u centralnim informativnim emisijama RTV USK. U utorak, 19. septembra, prva vijest u Dnevniku posvećena je održavanju regionalne konferencije o migracijama, a izjavu je dao gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić. Zatim je u istoj informativnoj emisiji slijedio prilog o tome kako žive migranti u Bihaću, odnosno u USK-u, uz prezentirane podatke o tome koliko ih je trenutno te koliko ih je ukupno prošlo kroz ovaj kanton, uz podsjećanje da se još čeka pomoć države i međunarodne zajednice, što je opetovani stav vlasti u USK-u već mjesecima. Istaknuto je u najavi kako su pojačane policijske patrole na ulicama Bihaća. Prilog novinarke Melite Mujadžić dotakao se neuslovnog smještaja u bihaćkom đačkom domu, te da se migranti često nađu i na ulici, a zbog toga, kako kaže novinarka, najviše trpe građani i policijski službenici. Migranti, valjda, ne trpe. Dalje slijedi izvještaj o tome kako je sve više prijava građana o provalama migranata. U Dnevniku od 20. septembra emitovan je prilog o tome kako prisustvo sve većeg broja migranata opterećuje rad zdravstvenih ustanova na području USK-a, a najviše se to odnosi na Bihać i Veliku Kladušu. Teško kontrolisana situacija sa zbrinjavanjem migranata se, kroz novinarske izvještaje, još više usložnjava i daje generalnu sliku o nesretnim ljudima kao problematičnim osobama. Čak i u varijanti da se iz USK-a preko tamošnje televizije želi izvršiti pritisak na više nivoe vlasti da se posvećenije uključe u ovaj problem, ne smije se izgubiti iz vida činjenica da predstavljanje migranata u vijestima samo kao osoba koje predstavljaju opasnost po građane šalje lošu poruku koja ne služi na čast onima koji je upućuju.

ZVANIČNICI PRIJE GRAĐANA: Uz migrantsku krizu, Dnevnikom RTV USK preovladavaju izjave zvaničnika ovog kantona, gradskih uprava ili općina pa se protokolarne aktivnosti često nađu u samom vrhu centralne informativne emisije. Načelnici su često zvijezde priloga koji ne donose baš puno korisnih vijesti građanima. U Dnevniku od 16. septembra našla se vijest o posjeti federalnog premijera poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudina Dedića najvećoj plantaži borovnica u USK-u, popraćena izjavama ministra Dedića te vlasnika plantaže. A mogla se priča o ovom samostalnom malom biznisu naći u Dnevniku i bez protokolarnih posjeta iz izvršne federalne vlasti. Vijest da će predstavnici federalne vlade te resornog Ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata uručiti ključeve i vozila za 60  stopostotnih vojnih invalida, među njima i sedmorici sa područja USK-a, može se shvatiti kao predizborna kampanja. Priča o izborima je nezaobilazna, ali barem vijesti u kojima se oni direktno spominju prolaze bez favoriziranja ijedne političke opcije, uglavnom se radi o tehničkim detaljima izbornog procesa i pratećim problemima.

Izdvojeno

Zanimljiv prilog o “bolesti modernog doba”, odnosno pretjeranom korištenju pametnih telefona među osnovcima, napravila je novinarka Azra Sadiković. Direktorica OŠ “Harmani I” Belmana Trivunić ispričala je kako se zna dešavati da učenici fotografiraju nastavnike pa kasnije te fotografije zloupotrebljavaju na društvenim mrežama. Takvi se slučajevi prijavljuju policiji te procesuiraju. Direktorica Trivunić smatra da telefonima nije mjesto u školi, ali na području FBiH ne postoje jasno propisana pravila koja bi to zabranjivala. Ipak, rukovodstvo škole je donijelo odluku o zabrani korištenja telefona u ovoj instituciji, odnosno učenici mogu imati telefon kod sebe, ali on mora biti u torbi i isključen tokom odvijanja nastave.

Ocjena: 5

About The Author