BHT1 I FTV: Kako je država prebrisala medalje Lane Pudar

Zašto je Borjana Krišto podijelila Predsjedništvo BiH? Kako je biti ministar na jedan dan? Ko će obilježavati 9. januar? Izbor izvršne vlasti te popratne reakcije dominiraju dnevnicima BHT1 i FTV-a

BHT1 I FTV: Kako je država prebrisala medalje Lane Pudar

 

BHT1: Podjele u Predsjedništvu

  1. – 27. decembar 2022.

POGLED POZICIJE I OPOZICIJE: NSRS bira novu vladu – pet starih ministara, 11 novih imena, a BHT1 prenosi pogled i pozicije i opozicije, demonstrirajući kakvu perspektivu imaju građani u odnosu na one koji donose odluke i one koji te odluke kritikuju. Trinaesta je godišnjica nepoštivanja presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu Sejdić-Finci: oba aktera ovog slučaja, kao i stručnjaci iz pravnog aspekta, za BHT1 prenose kako za BiH nema ulaska u EU bez poštivanja presude.

KAKO JE KRIŠTO PODIJELILA PREDSJEDNIŠTVO BiH? Željka Cvijanović i Denis Bećirović glasali su za imenovanje Borjane Krišto za mandatarku Vijeća ministara BiH, dok je Željko Komšić bio protiv, te se njihove izjave prenose i svako obrazlaže svoj glas, ali nema Komšićeve izjave. Borjana Krišto nakon imenovanja ima 35 dana da predloži sastav novog Vijeća ministara, tako da bi BiH, ako sve bude išlo po planu, novu državnu vladu mogla dobiti već početkom 2023. godine. Mogao je prilog biti sadržajniji, donijeti više konteksta, ali nije.

ŠTA JE NAMA 9. JANUAR? Komentirajući najavljene javne proslave 9. januara u RS-u, visoki predstavnik Christian Schmidt podsjetio je javnost da se Ustavni sud BiH bavio proglašavanjem ovoga datuma Danom Republike Srpske i neusklađenošću te odluke sa Ustavom BiH i jasno utvrdio da je 9. januar kao Dan RS-a neustavan. “Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće i moraju se poštovati na cijeloj teritoriji BiH. Dakle, obilježavanje 9. januara kao Dana RS pokazuje jasno neprihvaćanje Ustava BiH, vladavine prava i otvoreno nepoštivanje odluka i autoriteta Ustavnog suda BiH”, rekao je visoki predstavnik. I to je otprilike to – opet propuštena prilika da se kontekstualizira tema, podsjeti na dosadašnje obilježavanje ovog datuma i kršenje odredbi Ustavnog suda te zatraži komentar od onih koji su za i onih koji su protiv. Samo je prenesen stav OHR-a.

Ocjena: 6

 

FTV: Nova mandatarka

  1. – 27. decembar 2022.

KRIŠTO NA ČELU DRŽAVNE VLADE: Po formiranju koalicije stigli su i prvi konkretni potezi: Borjana Krišto imenovana je za mandatarku Vijeća ministara BiH. U Dnevniku 2 naglašava se brzina imenovanja čelnika izvršne vlasti u BiH, ali istovremeno se analizira i glas protiv iz kabineta Željka Komšića, te se prenosi njegovo pitanje o tome kakav je stav nove mandatarke o putu BiH ka NATO-u. Imena koja će činiti novu državnu vladu još nisu zvanično poznata, a FTV prenosi kojim se imenima spekulira u javnosti.

MINISTAR NA JEDAN DAN: Dnevnik 2 bavi se sastavom nove Vlade Republike Srpske – od krivično osuđivanih do osoba s američke crne liste. Zatraženo je razrješenje novog ministra porodice, omladine i sporta: Dado Dogan bio je, kako prenosi Dnevnik 2, ministar na jedan dan – jer je 2016. osuđen za krivično djelo ugrožavanja javnog saobraćaja u trajanju od godinu dana. Odličan prilog demonstrira s kakvim backgroundom novoimenovani ministri stižu u novu vladu. Analitičari tvrde da je, kao i mnogo puta dosad, korišten princip podobnosti, a ne sposobnosti. Kabinet Radovana Viškovića od prvih dana imenovanja trpi kritike javnosti, jer osim Dogana, ni Dragoslav Kabić, koji je počinio prekršaj prije 24 godine, neće biti ministar. Dodik opet nastupa kao osoba iz sjene: “Za ovu vladu nema ni popodne, ni vikenda!”

NEMA NOVCA ZA LANU PUDAR: Odlično otvaranje Dnevnika 23. decembra – ne političarima ni čelnicima političkih stranaka, već činjenicom da za najbolju bh. plivačicu, Lanu Pudar, nema novaca u državnom budžetu! Naime, sa spiska sredstava za sufinansiranje sportskih manifestacija izostavljen je Lanin klub “Orka”. Nabrajaju se Lanini uspjesi i sve njezine medalje kojim predstavlja BiH, ali među 155 sportskih udruženja koje je Ministarstvo civilnih poslova BiH predložilo za dodjelu sredstava, za njezinu “Orku” nije bilo mjesta. Predsjednik “Orke” i Lanin trener je ogorčen, te je poslao žalbu na odluku. “Ne možemo više šutjeti na ovakve stvari!” Dajući prednost ovoj vijesti u odnosu na sve ostale, uredništvo Dnevnika FTV-a pokazuje da je interes javnosti na prvom mjestu.

Ocjena: 7

KOMPARATIVNA ANALIZA

Kraj je godine i obilježavaju ga i protesti onih koji su nezadovoljni i bore se za svoja prava: budžetski korisnici iz Tuzlanskog kantona veće plate i jednokratnu novčanu pomoć traže na ulici, a Dnevnik 2 FTV-a prenosi atmosferu s demonstracija. FTV ispravno otvara godinama nagomilane probleme, te se pita hoće li nova vlast imati sluha za Ostale. Prošlo je 13 godina od presude u predmetu “Sejdić i Finci”, ali da li smo sve dalje od jednakih prava za sve građane u BiH? Gost Dnevnika FTV-a je jedan od apelanata, Jakob Finci, koji razložno objašnjava situaciju u kojoj presuda međunarodnog suda ni skoro deceniju i po nije implementirana u našoj zemlji. Kome smetaju Ostali? Onaj jedan posto koliko “zauzimaju”?

Obilježavanje najvećeg katoličkog praznika, Božića, dostojanstveno je i po svim novinarskim pravilima popraćeno na oba servisa: prenesene su poruke mira i ljubavi te priče o običajima po različitim mjestima širom BiH. Kruh sa sedam kora je onaj rudarski, pa na BHT1 ide odličan prilog povodom Dana rudara. U dnevnicima FTV-a dobro prate detalje formiranja vlasti na državnom, ali i federalnom nivou. Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine opet je priznala sporni listić o kojem ovisi peti delegat iz Republike Srpske u Domu naroda BiH. Ovakva odluka CIK-a donosi nove priloge na FTV-u i BHT1, iznova podsjećajući na slučaj.

Plus sedmice

BHT1 

BHT1 donosi dobru temu o velu tajne koji se nadvio nad imenovanjem nove federalne vlade: imamo izjave zvaničnika SDA i DF-a, stranaka koje nisu dijelom novoformirane koalicije, ali i svih drugih aktera koji trebaju učestvovati u “raspetljavanju federalne zavrzlame”, te prognoze kako će teći glasanje za predsjednike i potpredsjednike FBiH. Iako su sugovornici suzdržani, dobro je da se ovaj prilog našao u Dnevniku 2, jer je u svjetlu izbora mandatarke Vijeća ministara BiH i imenovanja nove Vlade RS, te svih reakcija koje su uslijedile, pomalo zapostavljena ova, za građane FBiH, bitna tema.

FTV

Javni istupi zvaničnika uvijek su podložni kritici, pa tako FTV donosi odličan prilog o tome kako izgleda novo poskupljenje električne energije u RS-u. Naime, direktor Regulatorne komisije za energetiku RS-a Vladislav Vladičić dao je objašnjenje poslije kojeg tek nikom nije bilo ništa jasno, demonstriravši kako se može zapetljati u vlastite rečenice te izazvavši i reakciju predsjednika RS-a Milorada Dodika, koji mu je javno poručio: “Vlado, zar te nije sramota?! Vjerujem da ni tebi nije jasno šta si rekao”.

Minus sedmice

BHT1

BHT1, kao i FTV, bavi se ekspresnim smjenjivanjem novoimenovanog ministra u Vladi RS Dade Dogana, što je zatražio sam predsjednik RS-a Milorad Dodik, zbog ugrožavanja javnog saobraćaja 2016. Dogan je u zatvoru trebao provesti godinu dana, ali nije, jer ga je pomilovala tadašnja predsjednica RS-a Željka Cvijanović. Ovaj prilog nema nikakav analitički kontekst, nikakvu izjavu o tome kako je Dogan prošao provjeru, o kakvoj vrsti prekršaja se radi; javnost ne dobija nikakve detalje. Utisak je malo popravljen narednog dana u prilogu o tome kako je Vlada RS imenovana u krnjem sastavu – jer je u međuvremenu još jedno ime skinuto sa spiska predloženih ministara, a riječ je o Dragoslavu Kabiću, koji je počinio prekršaj prije 24 godine.

FTV

Kad se u Dnevniku 2 emituje izjava direktorice Odjela za informiranje Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marije Zaharove, koja komentira dobijanje kandidatskog statusa za BiH, te se navode argumenti tipa ekspanzionistička linija Zapada, geopolitičko i neokolonijalno osvajanje regiona, oduzimanje prava građana BiH da samostalno grade svoj život, očekujemo da ona ima neki svoj odjek, komentar, analizu, ali – ništa od toga. Mogao se napraviti dobar prilog, paralela sa nasilnim i ekspanzionističkim ruskim osvajanjima Ukrajine, ali nije.

About The Author