Nebojša Vukanović: Stare parole i neprovjerene tvrdnje

Vukanović je često na televizijama – zahvalan sagovornik kojeg preferiraju voditelji. Direktno govori i nikoga se ne ustručava. Na N1 o rastanku SDA i Alme Čolo – svi profitirali

Nebojša Vukanović: Stare parole i neprovjerene tvrdnje
Foto: Direkt-portal.com

N1: “Dan uživo”, 23. maja

SUKOB ALME ČOLO S PREDSJEDNIŠTVOM SDA: Potpredsjednik SDA Edin Ramić smatra da odlaskom Alme Čolo iz SDA nije izgubila ova stranka, nego Čolo. Iza patriotske priče svih koji su napustili SDA krije se, kaže, nezadovoljstvo što nisu dobili funkcije na koje su pretendovali. Izuzetak nije ni Čolo, koja se zbog toga što je ostala bez mandata u državnom parlamentu požalila na sjednici Predsjedništva SDA da će joj plata biti manja za 2.000 KM. Emela Burdžović propituje je li uzrok njenog napuštanja stranke neslaganje s Predsjedništvom SDA, koje je Čolo više puta kritikovala. Ramić nije voljan govoriti o unutarstranačkim sukobima, ni o kriterijima imenovanja stranačkih funkcionera, niti o unutarstranačkoj demokratiji. To je zajedničko visokorangiranim funkcionerima gotovo svih stranaka u BiH, pa i onih koje se predstavljaju liberalnim, socijaldemokratskim ili narodnim. Kriteriji biranja/imenovanja kadrova za njih su tabu tema. Tako je priča o ovom pitanju ograničena na ponavljanje zvaničnog obrazloženja koje je Čolo uputila stranci – nespojivost stranačkih s pravosudnim funkcijama za koje se namjerava kandidovati.

RAMIĆ ZA IZETBEGOVIĆE: Između Bakira Izetbegovića i Šemsudina Mehmedovića, koji će biti njegov protukandidat na unutarstranačkim izborima za predsjednika SDA u oktobru ove godine, o čemu pita novinarka, Ramić nema nikakve dileme. Njegov izbor je – Izetbegović. S istom sigurnošću odgovara i na pitanje o tome treba li Sebija Izetbegović otići iz SDA. Ne treba, jer je dobila veliki broj glasova.

ČOLO O NEPOZIVANJU NA SJEDNICE: Ogorčenost Alme Čolo pozicijom u stranci bila je vrlo manifestna tokom njenog gostovanja u drugoj emisiji N1 (“Novi dan”). Kaže da je napustila stranku jer je nisu pozivali na sjednice Predsjedništva, pa je zaključila da stranačkom rukovodstvu nije bitno njeno mišljenje. Voditeljica Alma Dautbegović-Voloder nije propitivala njene motive niti pitala ono što novinari često pitaju kada kadar iz rukovodstva neke stranke napusti tu stranku – zašto baš sada, a ne prije ako neprincipijelnost i nepoštenje u stranci i proklinjanje političkih protivnika traju godinama. Suprotno Ramićevoj tvrdnji, Čolo kaže da ništa ne gubi napuštanjem SDA. Po njihovim tvrdnjama, moglo bi se sarkastično zaključiti kako je ova situacija dobra za obje strane. Za SDA nije problem što je ostala bez još jednog od najrespektabilnijih kadrova, jer je oslobodila prostor za druge. Za Čolo pak nije problem što je ostala bez funkcije jer je, za razliku od pojedinih kadrova SDA koji su završili na birou za zapošljavanje, u prilici da bira pozicije u pravosuđu zbog kompetencija i bogatog radnog iskustva.

 

N1: “Pressing”, 23. maja

VUKANOVIĆ O OPOZICIONARIMA POLTRONIMA: Ko će od opozicionara rušiti Milorada Dodika kad je opozicija u RS-u urušena i međusobno sukobljena? Je li ovakvo stanje opozicije rezultat njenog sistemskog rasturanja od strane vlasti ili je posljedica ličnih sujeta? Ovo je Amir Zukić pitao Nebojšu Vukanovića, predsjednika “Liste za pravdu i red”, zbog njegove priče o tome da su opozicionari u RS-u poltroni. Narod će, vjeruje Vukanović, smijeniti Dodika čim izbori budu fer. O stanju u opoziciji Vukanović govori bez dlake na jeziku. Za Draška Stanivukovića i Jelenu Trivić veli da su sada drugi ljudi. Kada kaže da je Stanivuković kao gradonačelnik razočarao sve, novinar je trebao pitati da to obrazloži. Ali, nije.

KONFRONTIRANJE VUKANOVIĆA S MIJATOVIĆEM: Za novu vlast u Federaciji kaže da je sklopila “pakt s đavolom koji će ih skupo koštati”. Kada je upozoravao Nermina Nikšića i Elmedina Konakovića da Dodiku ne daju četvrtog delegata u Domu naroda, nazivan je, kaže, izdajnikom i bakirovcem. Najteže optužbe iznio je na račun Vojina Mijatovića, koji mu je, kaže, prijetio osvetom. Kada je rekao da čestita BIA-i jer je federalni ministar razvoja, preduzetništva i obrta njen agent, Zukić ga je odmah upozorio da je to teška optužba zbog koje ga Mijatović može tužiti za klevetu. Vukanović je, kaže, spreman to dokazivati, a priželjkuje i TV duel s ministrom. Zukić je iskoristio priliku da pozove Mijatovića na suočavanje s Vukanovićem.

 

AJB: “Kontekst”, 25. maja

OTKUD DODIK NA MITINGU ZA VUČIĆA? Nebojša Vukanović je bio i među gostima “Konteksta” posvećenog mitingu podrške Aleksandru Vučiću. Razlog je taj što je on, za razliku i od vlasti i od opozicije u RS-u, stava da se političari iz RS-a ne trebaju miješati u unutrašnje stvari Srbije. Urednicu Žanu Kovačević zanimalo je i otkud Dodik na mitingu kada nije u dobrim odnosima s Vučićem, te kako bi se eventualna promjena političke situacije u Srbiji reflektovala na RS. Vukanović govori kako njih dvojica imaju zajedničke interese. Nije obrazložio koje, a novinarka nije zatražila pojašnjenje. Za Vučića kaže da bi mogao uništiti Dodika vrlo lako, ali mu sad nije u interesu otvarati i taj front. Pojasnio je i kako: Dodik, kaže, ima toliko afera o kojima bi mediji pod Vučićevim utjecajem mogli izvještavati i tako ga politički dokrajčiti.

 

FTV: “Mreža”, 30. maja

KO I ZAŠTO FINANSIRA NARODNI FRONT? Novinar Vladimir Kovačević u tematskom prilogu bavi se političkim odnosom između Jelene Trivić, osnivačice Narodnog fronta (NF), i Aleksandra Vučića. Propituje tezu o tome da njenu stranku finansijski, logistički i politički podržava Vučić. Gledamo kadrove s osnivačke skupštine NF-a, kojoj je prisustvovala i delegacija iz Srbije, članovi Vučićeve Srpske napredne stranke. Sagovornici u prilogu su Tanja Topić, politička analitičarka, Mladen Bubonjić, komunikolog, i Nebojša Vukanović, predsjednik “Liste za pravdu i red”, koji komentarišu dobar odnos između Trivić i Vučića. Slušamo i izjave Nenada Stevandića, predsjednika Ujedinjene Srpske, koji želi sreću Jeleni Trivić, a i samu Trivić koja najavljuje političke promjene. Osim nagovještaja da Trivić osigurava podršku biračkog tijela RS-a Vučiću, u prilogu nisu do kraja rasvijetljeni motivi ni konačni ciljevi ovakvog političkog savezništva između stranke u RS-u i stranke u Srbiji.

ZAKLJUČAK: Zbog Vukanovićevih optužbi na račun Mijatovića da je agent BIA-e, Zukić je u “Pressingu” obećao TV sučeljavanje njih dvojice. Bila je ovo prosječna emisija u kojoj je Vukanović, kao i uvijek, govorio vrlo direktno. Poznat je po tome, pa je za medije zahvalan sagovornik. Ipak, bilo bi dobro da novinari u razgovoru s njim traže bolja obrazloženja i konkretnije argumente. Slično važi i za njegovo gostovanje u “Kontekstu” AJB-a, mada je govoreći o odnosu između Dodika i Vučića bio nešto konkretniji.

About The Author