Pisac iz Poljske predsjednika države nazvao “moronom”, pa završio na sudu

On je vjerovatno prvi pisac u toj zemlji kojem će suditi za ono što je napisao

Pisac iz Poljske predsjednika države nazvao “moronom”, pa završio na sudu
Prezydent RP Andrzej Duda fot. Andrzej Hrechorowicz/KPRP UWAGA!!! Zdjęcia pochodzące z oficjalnego serwisu fotograficznego Kancelarii Prezydenta RP mogą być wykorzystywane jedynie w celu ilustrowania materiałów dotyczących działań Prezydenta RP. Jakakolwiek ingerencja w integralność zdjęcia w tym kadrowanie czy obróbka graficzna jest niedozwolona. Wszelkie wykorzystywanie zdjęć pochodzących z oficjalnego serwisu fotograficznego Kancelarii Prezydenta RP w celach komercyjnych lub w materiałach o charakterze politycznym jest zabronione. Publikacja lub kontekst wykorzystania zdjęcia nie może naruszać dobrego imienia Rzeczpospolitej Polskiej, PrezydentaRP, Jego Rodziny i Kancelarii Prezydenta. Publikujący zdjęcia zobowiązuje się do podpisania ich autora oraz źródła ich pochodzenia.

Jakub Zulczyk kritizirao je način na koji je predsjednik Poljske Andrzej Duda, blizak saveznik bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa, reagirao na izbornu pobjedu predsjednika Joea Bidena prošle godine.

Zulczyk je u ponedjeljak na Facebooku napisao da je okružni tužilac u Varšavi podigao optužnicu protiv njega na osnovu člana Krivičnog zakona koji vrijeđanje predsjednika države predstavlja krivičnim djelom.

Rekao je da vjeruje da je on “vjerovatno prvi pisac u ovoj zemlji kojem će suditi za ono što je napisao”.

U prošlosti su se ljudi teretili i za vrijeđanje prijašnjih predsjednika Poljske u postkomunističkoj eri prema širokim zakonima o vrijeđanju u zemlji.

Slučaj dolazi u vrijeme kada mnogi primjećuju eroziju demokratskih standarda u Poljskoj otkako je desničarska populistička stranka “Zakon i pravda” osvojila vlast 2015. godine. Vladini kritičari optužuju vlasti za agresivno korištenje tužilačkih ovlasti u promociji onih koji su na vlasti.

Spomenuti komentar Zulczyka se odnosio na čestitku predsjednika Poljske, nakon što su američki mediji proglasili Bidena pobjednikom.

Tom prilikom Duda je čestitao Bajdenu „na uspješnoj predsjedničkoj kampanji. Dok čekamo nominaciju elektorskog kolegija, Poljska je odlučna održati visoko i kvalitetno poljsko-američko strateško partnerstvo za još jače savezništvo”.

U vrijeme Dudinog tvita mnogi drugi evropski lideri upućivali su Bidene jasne čestitke na izbornoj pobjedi. Kod kuće su Dudu mnogi kritizirali zbog toga što je sugerirao da Bidenova pobjeda nije konačna i da je elektorski kolegij još uvijek mogao nekako promijeniti rezultat.

Istog dana Zulczyk je na Facebooku napisao da kao neko ko je magistrirao američke studije čudno je da nikada nije čuo za “nominaciju elektorskog kolegija” u američkom sistemu, te je dodao da je demokratski kandidat očito pobijedio na izborima.

– Joe Biden je 46. predsjednik Sjedinjenih Država. Andrzej Duda je moron – napisao je tom prilikom.

Izvor: Klix

About The Author