Nobelovu nagradu za mir osvojila iranska aktivistkinja Narges Mohammadi

Mohammadi je osuđena na 30 godina zatvora bez dopuštenja da viđa djecu i postala je simbol borbe za ljudska prava

Nobelovu nagradu za mir osvojila iranska aktivistkinja Narges Mohammadi
Foto: Roozbeh Eslami / Unsplash

Nobelova nagrada za mir 2023. godine dodijeljena je zatvorenoj iranskoj aktivistkinji Narges Mohammadi za “njezinu borbu protiv ugnjetavanja žena u Iranu i borbu za ljudska prava i slobode “, objavio je norveški Nobelov odbor u petak u Oslu.

Mohammadi (51) je osuđena na više od 30 godina zatvora, a zabranjeno joj je da vidi supruga i djecu. Njezino ime postalo je sinonim za bitku za ljudska prava u Iranu, gdje su prošle godine izbili protesti širom zemlje nakon smrti Mahse Amini koja je uslijedila nakon što ju je uhapsila režimska policija za moral.

Dodjeljujući nagradu Mohammadiju, Nobelov odbor rekao je da time “odaje priznanje stotinama hiljada ljudi koji su prethodne godine demonstrirali protiv politike diskriminacije i ugnjetavanja žena teokratskih režima”.

– Njezina hrabra borba povezana je s ogromnom ličnom žrtvom. Hapšena je 13 puta, osuđena pet puta na ukupno 31 godinu zatvora i 154 udarca bičem – kazala je predsjednica norveškog Nobelovog komiteta Berit Reiss-Andersen na ceremoniji proglašenja.

Mohammadi je rekla da će nastaviti težiti “demokratiji, slobodi i jednakosti” u poruci koju je njezina porodica podijelila s CNN-om. Kazala je da će ostati u Iranu kako bi nastavila svoj aktivizam “čak i ako ostatak života provedem u zatvoru”.

– Stojeći uz hrabre majke Irana, nastavit ću se boriti protiv nemilosrdne diskriminacije, tiranije i rodno utemeljenog ugnjetavanja od strane opresivne vjerske vlade sve do oslobođenja žena – rekla je.

Taghi Rahmani, Mohammadijev suprug, rekao je za CNN da je nagrada “za sve ljude Irana”. Rahmani, kolega aktivist i bivši politički zatvorenik koji je odslužio ukupno 14 godina u režimskim zatvorima, živi u egzilu u Francuskoj s djecom.

U odvojenoj izjavi za CNN, njezina porodica je kazala da iako godine njezine odsutnosti nikada ne mogu nadoknaditi, priznanje njenih napora za mir izvor su utjehe za njihovu neopisivu patnju.

– Prošlo je više od osam i pol godina otkako nije vidjela svoju djecu, a više od godinu dana nije čula njihov glas. Sve to označava ono što je proživjela na putu ostvarenja svojih težnji. Stoga je za nas, koji znamo da će joj Nobelova nagrada za mir pomoći u ostvarenju njenih ciljeva, ovaj dan blagoslovljen dan – dodaje se u saopćenju porodice.

Čak ni mračne ćelije teheranskog zatvora Evin nisu slomile njezin moćni glas. U audiosnimci iz zatvora Mohammadi se čuje kako predvodi povike “žena, život, sloboda” – slogan pobune koju je prošle godine pokrenula smrt Amini koja uhapšena jer navodno nije pravilno nosila maramu.

Snimak je prekinut kratkom automatiziranom porukom – “Ovo je telefonski poziv iz zatvora Evin” – dok se žene čuju kako pjevaju farsi izvedbu “Bella Ciao”, talijanske narodne pjesme iz 19. stoljeća koja je postala himna otpora protiv fašizma i usvojio ga je iranski pokret za slobodu.

Mohammadi je bila jedna od 351 kandidata za ovogodišnju nagradu – drugi najveći broj u historiji Nobelovih nagrada. Postala je 19. žena koja je osvojila nagradu u više od 120 godina dodjele.

Izvor: CNN

About The Author