RTRS I BNTV: U Peking po pomoć

Ogromne dugove RS mora otplatiti ove godine. Vjeruje se da je zato premijer išao u Kinu, a dvije vodeće televizije oprečno su izvještavale o tome. Samo je BNTV postavio prava pitanja

RTRS I BNTV: U Peking po pomoć
Foto: Novosti.rs

 

RTRS: Za njih ne postoji ništa osim Milorada Dodika

  1. – 10. april 2023.

DIZANJE TENZIJA: Što uredništvo iz Dnevnika u Dnevnik više prenosi sve izjave i komentare predsjednika RS-a Milorada Dodika, to je jasnije da on postaje sve neinventivniji i da mu je jedini cilj konstantno dizanje političkih tenzija u BiH.

Spisak „neprijatelja“ bh. entiteta Republika Srpska manje-više je isti: bošnjački političari, visoki predstavnik međunarodne zajednice, ambasador SAD-a u BiH, a sada se na njemu našla i Evropska unija.

Iste su i fraze koje Dodik ponavlja o BiH kao nemogućoj državi i prijetnje o osamostaljenju RS-a. Ovog puta za to će, naveo je, „biti dovoljno sat i po vremena“. Kao glasnogovornik, javni servis nastavlja s praksom da se Dodikova nijedna ne propituje, ma šta, kada i o čemu govorio.

Kada se analizira ukupan sadržaj onoga što se gledateljima nudi, onda se cijeli politički život ovog entiteta svodi na Milorada Dodika i tek povremeno pojavljivanje predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, koja, istina, samo ponavlja stavove koje je Dodik ranije oblikovao.

POSJETA KINI: Jedna od tema centralnih informativnih emisija u nedjelji iza nas bila je posjeta entitetskog premijera Radovana Viškovića Kini. Dogovorene su, tvrdi Višković, nove investicije u RS-u, razgovaralo se i o izgradnji autoputa Banjaluka – Prijedor. Uz silne hvalospjeve, Dodikovu poruku da se RS „sve više okreće Kini jer u Evropsku uniju nema povjerenja“, novinari ni ne spominju, kao ni tajnost ugovora za izgradnju spomenutog autoputa, na čemu Kinezi insistiraju. Ne pitaju ni zašto ni šta se to krije od javnosti.

NJIHOVA ISTINA: U više navrata navodili smo da postoji „samo jedna – srpska – istina o dešavanjima u Drugom svjetskom ratu i ratu u BiH“. Ove godine, za „širenje te istine“ povod je bio 6. april, Dan oslobođenja Sarajeva 1945. godine. Sarajevo su od fašizma oslobodili isključivo Srbi; Srbi su bili najveće žrtve. No za Dodika je posebno iritantna bila izjava Denisa Bećirovića koji je naveo da se Vojska RS tokom rata u BiH prema Sarajevu odnosila isto kao i nacisti. „Bećirović šalje poruke mržnje“, podvlači se u izvještaju, a potom navodi da „Srbi nisu pucali po Sarajevu, nego su se oni digli da istjeraju Srbe uvođenjem rasnih zakona“. Dodatni komentar na navedeno je izlišan.

SVE JE U KALENDARU: Ima se para, ima se sa čim. Parola kojom su se rukovodili i Grad Banjaluka i Vlada RS kada su u jeku ekonomske krize izdvojili 30 miliona maraka za izgradnju novog teniskog terena za održavanje turnira koji se boduje na svjetskoj rang-listi. U kalendaru turnira za narednu godinu Banjaluke nema, ali ko mari. Važno je da Milorad Dodik i Draško Stanivuković pokažu da su kadri u Banjaluku dovesti Novaka Đokovića i nekoliko sada već veterana svjetskog bijelog sporta.

Ocjena: 1

 

BNTV: Višković u Kini

  1. – 10. april 2023.

U PEKING PO KREDIT: Boravak premijera RS-a Radovana Viškovića u Pekingu bio je povod da se otvori pitanje razloga njegovog odlaska u glavni grad Kine. Ekonomisti upozoravaju da bi jedan od razloga mogao biti traženje kredita kako bi se pokrila višemilionska dugovanja koja dospijevaju na naplatu u junu ove godine, ali i opasnosti takvog zaduživanja, jer kineske banke kao zalog zahtijevaju isključivo imovinu države, tj. entiteta, u ovom slučaju. Ponovo je otvoreno i pitanje zbog čega Vlada radi protiv javnog interesa RS-a i ne želi na zahtjev kineskog investitora objaviti sadržaj ugovora o izgradnji autoputa Banjaluka – Prijedor.

ENERGETSKO SIROMAŠTVO: Iako je BiH konačno Evropskoj uniji podnijela neophodnu dokumentaciju kako bi joj bio doznačen paket finansijske pomoći u cilju prevazilaženja energetskog siromaštva, pitanje je kada će građani od toga imati koristi. U RS-u još nije ni na vidiku izrada socijalne karte stanovništva, a osim tvrdnji ministra energetike da se „na tome radi“, dokle se stiglo, koji će se kriteriji koristiti, nema odgovora.

NOVI PROTESTI: U Banjaluci su ispred Narodne skupštine 7. aprila protestovali ratni veterani najavljujući da je to uvod u masovnija okupljanja, s traktorima su 9. aprila na ceste izašli semberski poljoprivrednici, istog dana bili su protesti ratara iz Potkozarja. Iako još uvijek tih, socijalni bunt se lagano širi. Novinari BNTV-a gledatelje su upoznali o razlozima nezadovoljstva, ali i ukazali na svu bahatost vlasti. Od izjave Milorada Dodika koji je ratarima Potkozarja poručio da budu li protestovali, neće biti ispunjeni njihovi zahtjevi, do ministra poljoprivrede koji odbija razgovore s poljoprivrednicima. A zbog izvještavanja o ovim temama, novinari BNTV-a ponovo su se našli na meti Dodika. Biće da su krivi jer rade profesionalno svoj posao.

OPET O MILANOVIĆU: Novinari Dnevnika opet su se bavili posjetom predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića i uručivanjem odlikovanja 103. brigadi HVO-a. Nakon organizacija proisteklih iz minulog rata, koje nastavljaju s negodovanjem zbog ovog slučaja, sada se tim povodom oglasila i Partija demokratskog progresa. Svi zahtijevaju od Dodika i Željke Cvijanović da se Milanović proglasi nepoželjnom osobom u RS-u.

Ocjena: 5

Komparativna analiza

Tema nedjelje za RTRS bila je posjeta premijera RS-a Kini i gromoglasno najavljivanje novih velikih investicija. Koja je cijena tih ulaganja, šta će od toga RS i njeni građani dobiti, pitanja su koja RTRS ne otvara. A kada ne šire optimizam oko ekonomskog razvoja zasnovanog na kineskom novcu, onda građane uvjeravaju da inflacija pada, privreda bilježi rast, budžet je stabilan…

Uredništvo Dnevnika BNTV-a ova pitanja analitički promatra, upozorava na nezadovoljstvo građana i bahatost vlasti, koja umjesto da probleme rješava, sve koji dižu svoj glas ili ignoriše ili vrijeđa i upućuje im prijetnje.

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Tema o propasti Rafinerije nafte Brod. Odnosno, kako je na velika zvona najavljena privatizacija naftne industrije RS-a iza sebe ostavila bez posla stotine radnika, nagomilala gubitke preko 800 miliona KM i kako se ni danas ne zna ko su sve njeni suvlasnici.

Minus sedmice

RTRS

Da gorka pilula SNSD-ovog neuspjelog referenduma za opoziv gradonačelnika Bijeljine i dalje stoji u grlu vlasti, potvrdile su i njihove reakcije na protest poljoprivrednika Semberije. Povod je bilo protivljenje retroaktivnom naplaćivanju poreza na dohodak, uvođenje plavog dizela i prelevmana u cilju zaštite domaće proizvodnje. Podršku su Sembercima pružili i poljoprivrednici iz drugih dijelova BiH. Dovoljno da umjesto rješenja otvorenih pitanja ministar poljoprivrede ustvrdi da su ih podržali i „pripadnici zlatnih ljiljana“. A novinari Dnevnika upitaju šta su oni imali da traže na protestima.

BNTV

Od koga je to Zvornik oslobođen 9. aprila 1992. godine? Ko su ti naoružani kriminalci koji su Zvorničanima prijetili, koje su to buntovnike iz Zvornika srpske snage protjerale? Mnogo pitanja, nijednog odgovora, osim nastavka „srpske istine“ o tome kako je počeo i ko je vodio rat u BiH.

 

About The Author