TURSKA: ZATVORSKE KAZNE ZA 14 UPOSLENIKA CUMHURIYETA

Turski sud osudio je na zatvorske kazne 14 uposlenika opozicijskih novina Cumhuriyet na osnovu optužbi za terorizam. Tri uposlenika su oslobođena, javili su turski mediji. Kazne za osuđene uposlenike variraju od dvije i po do sedam i po godina, piše Al Jazeera. Osuđeni su i ugledni novinari, među kojima i istraživački novinar Ahmet Sik, koji je […]

TURSKA: ZATVORSKE KAZNE ZA 14 UPOSLENIKA CUMHURIYETA

Turski sud osudio je na zatvorske kazne 14 uposlenika opozicijskih novina Cumhuriyet na osnovu optužbi za terorizam. Tri uposlenika su oslobođena, javili su turski mediji.

Kazne za osuđene uposlenike variraju od dvije i po do sedam i po godina, piše Al Jazeera. Osuđeni su i ugledni novinari, među kojima i istraživački novinar Ahmet Sik, koji je osuđen na sedam i po godina. Novinar i kolumnist Kadri Gursel osuđen je na 30 mjeseci zatvora.
Karikaturista Musa Kart osuđen je na tri godine i devet mjeseci, a urednik novina Murat Sabuncu na sedam i po godina. Na sudsku odluku postoji mogućnost žalbe, ali je osuđenima zabranjeno napuštanje Turske.
Uposlenici Cumhuriyeta optuženi su da su u svojim izvještajima podržavali grupe koje Turska smatra terorističkim organizacijama, kakva je Kurdistanska radnička partija.

Sud je odredio i da će se predmet protiv poznatog novinara Cana Dundara nastaviti odvojeno.

media.ba

About The Author