Tužilaštvo u Prištini pokrenulo istragu zbog napada na novinara

Prema izvještaju Human Rights Watcha na Kosovu su prošle godine zabilježena 22 slučaja napada na novinare

Tužilaštvo u Prištini pokrenulo istragu zbog napada na novinara

Osnovno tužilaštvo u Prištini je saopćilo da je pokrenuta “intenzivna istraga” kako bi se rasvijetlio slučaj napada na novinara Valona Syla. Slučaj je okarakteriziran kao nanošenje lakših tjelesnih povreda.

Policija Kosova je u dnevnom izvještaju navela da se napad dogodio 11. aprila. Navodi se da su se nepoznate osobe nakon napada na novinara odvezle automobilom lokalnih registarskih oznaka.

Udruženje novinara Kosova je osudilo fizički napad na novinara Valona Syla, te zatražilo hitnu istragu i hapšenje napadača.

Sylau je 11. aprila ukazana ljekarska pomoć na Univerzitetsko kliničkom centru Kosova zbog povreda glave, koje je, prema navodima Udruženja novinara Kosova, zadobio kada su ga u Prištini napale tri osobe.

Napad se, kako se dodaje, dogodio nakon što je novinar napustio televizijski studio i sumnja se da su ga nepoznati napadači pratili do naselja Sunčani Breg u Prištini.

– Ovaj napad je potpuno neprihvatljiv i ozbiljan pokušaj ometanja i podrivanja slobode govora i medija na Kosovu – naveli su iz Udruženja.

Napad je osudio i predsjednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca, uz ocjenu da se radi o “ozbiljnom kršenju slobode medija i ljudskih prava”, te dodao da se takvi akti ne mogu tolerirati u demokratskom društvu.

– Novinari imaju pravo zagarantirano Ustavom i zakonima naše zemlje da svoju profesionalnu dužnost obavljaju bez straha, bez cenzure i vanjskih pritisaka – kazao je Konjufca.

Izvještaj Human Rights Watcha o ljudskim pravima za 2022. godinu ukazuje da su na Kosovu zabilježena 22 slučaja napada na novinare. Također se dodaje da su istrage u slučajevima napada na novinare spore.

Izvor: RSE

About The Author