RTRS: Nedostatak vladavine prava i nepotizam tjeraju radnike iz Republike Srpske

Konačno je i na javnom RTV emiteru Republike Srpske ponešto kazano o razlozima odlaska iz ovog entiteta. BNTV o tome redovno izvještava

RTRS: Nedostatak vladavine prava i nepotizam tjeraju radnike iz Republike Srpske
Foto: Portal 072info

RTRS: Vrijeme je da Elektroprivreda RS struju prodaje po tržišnim cijenama

26. august – 1. septembar 2019.

NEPROMIJENJENI STAVOVI: Posljednja nedjelja augusta i prvi dan septembra okončani su s uredničke pozicije Dnevnika javnog RTV servisa RS-a onako kako je izgledao i cijeli mjesec. Nemogućnost postizanja dogovora oko stavljanja potpisa na ANP i izbora predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH prezentirani su kao pitanja svih pitanja za bh. entitet Republiku Srpsku. S liderom SNSD-a i članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom u glavnoj ulozi. Ponedjeljak (26. avgust) otvoren je Dodikovim intervjuom agenciji Srna, nastavljen njegovim izjavama u prilogu kojim se bavila Nada Veletić, kako je navedeno, očekivanjima od sjednice Predsjedništva BiH zakazane na Dodikov zahtjev za 27. avgust. I koja je u tekstu koji je emitovan na ekranu najavljen  riječima „Stavovi nepromijenjeni“.

VLADAVINA PRAVA: Neodržavanje sjednice Predsjedništva BiH, odnosno neizbor SNSD-ovog kadra Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, bilo je očekivano, pa ni ono što je u izvještaju o tome prezentirao Gvozden Šarac nije sadržavalo ništa novo u odnosu na sve rečeno na ovu temu. Dodik se ponovo pozivao na vladavinu prava, prijetio izlaskom predstavnika RS-a iz „nametnutih državnih institucija“.

PRIJETNJE I PROVOKACIJE: Kada Milorad Dodik prijeti izlaskom predstavnika RS-a iz niza državnih institucija, onda je to prezentirano u dnevnicima RTRS-a kao postupanje u skladu sa Ustavom BiH. Kada  Željko Komšić uzvrati i konstatuje da su danas oni koji su pokušali razbiti BiH „ili u Hagu ili pod zemljom“, onda se to naziva prijetnjama i provokacijama koje zaslužuju sankcije. Ono što je u ovako složenim političkim odnosima u BiH posebno opasno jeste to što se u dnevnicima gledateljima prezentira potpuno krivo pravno tumačenje načina na koji RS temelji svoja prava. O posljedicama po RS i njene građane ukoliko se, uz podršku Narodne skupštine, pokrene takav proces,  ne govori se.

SNSD VAN VLASTI: Na meti se ponovo u vezi sa ovim slučajem našao i SDS. Iako bez argumenata, RTRS tvrdi da se SDS sprema da uz pomoć SDA isključi SNSD iz vlasti, i da će za to pristati i na stavljanje potpisa na ANP.  Za sve to optužuje ključne ljude te stranke. Ali to je uobičajeni način izvještavanja javnog medijskog servisa RS-a. Za koji nikada niko nije sankcionisan. A to je pak uobičajena praksa Regulatorne agencije za komunikacije BiH, koja se ne miješa u svoj posao.

SINDIKALNI PROBLEMI: RTRS ponekad naprosto ne može izbjeći da gledatelje informiše o dešavanjima koja su od interesa za građane. Riječ je o konferenciji održanoj u organizaciji Saveza sindikata RS na kojoj se govorilo o odlivu radne snage uzrokovanim niskim platama radnika u realnom sektoru. Pozivajući se na istraživanje SSRS-a, novinar je u izvještaju naveo da se radnici, osim zbog loših primanja, za odlazak opredjeljuju i zbog nepotizma te nedostatka vladavine prava. Pa zaključio da će ta pitanja biti teže riješiti nego povećanje zarada. Da nije riječ o RTRS-u onda bi bilo i nedvojbeno adresirano ko je to dužan osigurati vladavinu prava u ovom bh. entitetu.

POSKUPLJENJE STRUJE: Od 1. septembra povećana je cijena električne energije u RS-u za privredne subjekte. Iako je to novi udar na ionako krhku ekonomiju, u izvještaju ponuđenom gledateljima Dnevnika tek je potcrtano da je vrijeme da „Elektroprivreda RS struju prodaje po tržišnim cijenama. Uz punu podršku predsjednika Konfederacije sindikata RS, čiju glavninu članica čine sindikati iz realnog sektora. I ponovo samo konstatacija. Da je RTRS to što nije, onda bi se otvorilo i pitanje da li prvi čovjek Konfederacije, iako dolazi iz RITE Gacko, štiti interese samo kompanije u kojoj radi?

PROTIV MIGRANATA: I u ovoj nedjelji nastavljeno je ksenofobno izvještavanje o migrantima. Ponovo je tema bila potencijalna izgradnja centra za smještaj migranata u opštinu Bosanski Petrovac. I ponovo da bi to značilo „novi egzodus Srba sa svojih ognjišta“. Kako i zašto, osim paušalnih neutemeljenih ocjena o tome ko su migranti „džihadisti, nasilnici“, nije pojašnjeno. Ali je u gruboj zamjeni teza gledateljima tumačen sadržaj Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma te je navedeno da bi se „formiranjem migrantskog centra onemogućio siguran život povratnika“.

Ocjena: 1

BNTV: Poskupljenje struje je negativno po privredu i građane

26. august – 1. septembar 2019.

ANP I VIJEĆE MINISTARA: Udarna politička tema i u dnevnicima BNTV-a bila je nastavak sage o ANP-u i neizboru predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Gledatelji su informirani o još jednom neuspješnom pokušaju postizanja dogovora oko ovih pitanja, ali je i otvoreno pitanje šta je bio istinski razlog odluke člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da traži sazivanje sjednice Predsjedništva iako je znao da njegove kolege neće promijeniti stav da je ANP uvjet za formiranje novog saziva Vijeća ministara BiH.

PROPITIVANJE DODIKOVIH PRIJETNJI: Za razliku od RTRS-a koji  se svim silama trudio da javnost uvjeri kako je potpuno legitiman i ustavan  cilj da se RS povuče iz, kako Dodik tvrdi, “nametnutih institucija BiH“, gledatelji Dnevnika informisani su o tome kako cijeli proces nije samo stvar volje RS-a, te o kritikama takve politike od strane opozicije zbog ozbiljnih i dalekosežnih negativnih posljedica koje bi ovaj entitet mogao pretrpjeti.

POČETAK ŠKOLSKE GODINE: Brige građana daleko su i od članstva BiH u NATO alijansi i izbora novog Vijeća ministara. Svjedočili smo to i u izvještaju o početku nove školske godine i novom udaru na ionako tanke kućne budžete. Potvrdili su to anketirani građani.

LANČANA POSKUPLJENJA: Za razliku od javnog RTV servisa RS-a koji se trudio uvjeriti javnost kako je podizanje cijena električne energije privrednim subjektima obaveza Elektroprivrede RS bez analize posljedica, novinari BNTV-a, pozivajući se na stavove privrednika ukazali su na negativne posljedice koje će po privredu, a potom i na građane, zbog porasta cijena roba i usluga ova odluka dalekosežno imati.

Ocjena: 7

Komparativna analiza

U knjizi „Kovanje rata“, engleski istraživač Mark Thompson precizno je objasnio koja je bila uloga medija s prostora Jugoslavije u podstrekavanju rata. RTRS, nažalost, ponovo kroči istim stopama bez i trunka svijesti o posljedicama koje bi mogle proizaći iz načina na koji podržava politiku Milorada Dodika. Na drugoj strani, uredništvo BNTV-a odlučilo je da o vrućim političkim temama izvještava „hladne glave“ i ponovo fokus držalo na temama koje čine svakodnevnicu građana.

↓↓↓↓↓↓ AKO STE PROPUSTILI ANALIZU OD PROŠLE SEDMICE  KLIK ↓↓↓↓↓↓

About The Author

Plus sedmice

RTRS
Nijedan izvještaj.
BNTV
Slađana Jašarević otvorila je pitanje o tome koliko je budžet Republike Srpske stabilan. Bez posebnih intervencija, suočavanjem izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o tome da je pomoć Srbije RS-u od 50 miliona KM neophodna kako bi se očuvala budžetska stabilnost i izjave entitetskog premijera Radovana Viškovića koji je ustvrdio da je budžet RS-a u suficitu?!

Minus sedmice

RTRS
Kako se svakim događajem, a ponajviše ljudima, može manipulirati u političke svrhe, svjedočili smo i novom odlukom Vlade RS kojom je odlučeno da će se 9. septembar obilježavati u RS-u kao dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja. Zašto se, ako im je do žrtava doista stalo, čekalo 24 godine? Na osnovu kojih se zvaničnih medicinskih istraživanja, osim tek opservacija pojedinih ljekara, govori o masovnim oboljenjima od kancera kao posljedice bombardovanja osiromašenim uranijem? Pitanja bez odgovora. I ono ključno: Šta je sve tokom minulog rata u BiH, pogotovo tokom srebreničkog genocida i četvorogodišnjeg sistematskog granatiranja Sarajeva, prethodilo bombardovanju položaja vojske bosanskih Srba? O tome se ne govori.
BNTV
Nijedan izvještaj.