RSF pokrenuo kampanju protiv propagande

Svjetski lideri u ironičnom videu

RSF pokrenuo kampanju protiv propagande
Foto: RSF

Reporteri bez granica (RSF) pokrenuli su novu kampanju i apel za prikupljanje sredstava za prikazivanjem videa na vodećim TV stanicama. Pod nazivom “Bez nezavisnog novinarstva, ovo bi samo bila” kako bi se osvijestila javnost o ključnoj važnosti novinarske slobode i nezavisnog novinarstva.

Ironični video prikazuje simpatične fotografije ruskog predsjednika Vladimira Putina, sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, lidera Sjeverne Koreje Kim Kong Jong-Una, turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana, američkog predsjednika Donalda Trumpa, prijestolonasljednika Saudijske Arabije Mohammeda bin Salmana, kineskog predsjednika Xi Jinpinga i te brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara, a video naglašava da bi se, bez nezavisnog novinarstva, vijesti bile svedene na ovakvu propagandu.

Reporteri bez granica naglašavaju da nije dovoljno boriti se protiv cenzure te ugrožavanja medijskih sloboda ili čak ubistava novinara, ovaj video ističe opasnosti koje nastaju širenjem propagande i lažnih vijesti te su pozvali javnost da podrži RSF-ovu borbu za novinarsku slobodu, nezavisnost i različitosti širom svijeta.

Svojevrsna video poruka objavljena na sedam jezika, a emitirat će se na TV kanalima u Francuskoj i drugim zemljama od 18. novembra do 31. decembra.

Izvor: Reporteri bez granica (RSF)

About The Author