BIRN pokreće bazu za mapiranje mržnje u BiH

Baza sadrži i incidente motivirane mržnjom, o čemu novinari prikupljaju podatke iz medija i društvenih mreža

BIRN pokreće bazu za mapiranje mržnje u BiH

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) pokreće bazu podataka “Mapiranje mržnje” o govoru mržnje i diskriminatornom govoru, negiranju genocida i drugih ratnih zločina te incidentima u kojima se izaziva mržnja ili negiraju ratni zločini.

“Mapiranje mržnje” sadrži izjave koje su prema posebno izrađenoj BIRN-ovoj metodologiji okarakterizirane kao govor mržnje, diskriminatorni govor i negiranje genocida i drugih zločina. Kroz medijski monitoring podaci se redovno osvježavaju i unose od početka oktobra 2021. godine.

Baza sadržava i incidente motivirane mržnjom, o čemu novinari prikupljaju podatke iz medija i društvenih mreža.

Kroz svoje tekstove i istraživanja o ekstremnim i krajnje desničarskim grupama u Bosni i Hercegovini, novinari BIRN-a primijetili su rast narativa i incidenata povezanih sa mržnjom, kaže izvršni direktor BIRN-a BiH Denis Džidić.

– Primijetili smo da se njihovi narativi sve više vezuju za dnevno-politička dešavanja i da se politička mržnja preliva u bosanskohercegovačku stvarnost i svakodnevnicu. Nadamo se da će ova baza pokazati opasnosti narativa mržnje i negiranja zločina i sve posljedice koje ta mržnja ostavlja na najugroženije dijelove društva u BiH – kaže Džidić.

Trenutno je kroz bazu zabilježeno najviše incidenata grafita ili murala koji veličaju osuđene ratne zločince, kao i skrnavljenja spomen ili vjerskih obilježja, o čemu je i BIRN BiH ranije izvještavao u više navrata.

BIRN-ova analiza objava na Twitteru je pokazala kako su primjeri negiranja genocida u Srebrenici smanjeni nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko naložio dopune zakona kojima se kriminalizira osporavanje ili glorificiranje genocida i ratnih zločina.

Sa druge strane, primjetan je sve veći broj murala i grafita kojima se veličaju osobe osuđene za ratne zločine koje općine ne uklanjaju, što otežava život povratnicima u ova mjesta.

BIRN podatke prikuplja od početka oktobra prošle godine a baza “Mapiranje mržnje” će monitoring raditi do izbora u oktobru 2022. godine kako bis pokazali i uticaj koji predizborni narativi imaju na širenje mržnje u BiH.

Baza će sadržavati izjave političara kojima se promovira govor mržnje ili diskriminatorni govor, kojim se negiraju ili umanjuju zločini i veličaju osuđeni ratni zločinci.

BIRN BiH će tokom projekta izvještavati o govoru mržnje ali i incidentima iz mržnje, te istraživati njihove pojave i posljedice te kako pravosuđe reagira na kršenja zakona u vezi s mržnjom.

Uz OSCE-ov “Monitor mržnje”, BIRN BiH se nada da će ova baza podataka pružiti uvid u trendove, pojavnosti i efekte širenja mržnje u BiH te potaknuti sveobuhvatnije i brže procesuiranje ovih krivičnih djela kako bi se smanjila mržnja u javnom prostoru.

Projekat “Mapiranje mržnje” finansira Vlada Kraljevine Holandije kroz sredstva MATRA – Regionalni program vladavine prava.

Bazu se može pratiti na linku mapiranjemrznje.detektor.ba te putem Twitter i Facebook hashtagova #MapiranjeMržnje.

Izvor: BIRN

About The Author