RTRS I BNTV: Sve je spremno za 9. januar

Dok RTRS nastavlja sa svojim zapanjujućim neprofesionalnim praksama, BNTV je propustio analitički sagledati prošlu godinu, a omakao im se i neuspješan satirični prilog

RTRS I BNTV: Sve je spremno za 9. januar
Foto; Vedran Ševčuk/Mondo

RTRS: Ponovo o „tamnom vilajetu“

  1. decembar 2021. – 2. januar 2022. godine

ŠIRENJE NETRPELJIVOSTI: Uredništvo Dnevnika 2 javnog servisa bh. entiteta Republika Srpska godinu je okončalo najgrubljim kršenjem svih postulata profesionalnih izvještavanja. Iako u kontinuitetu upozoravamo na potrebu zaustavljanja takvog načina rada, postavljamo pitanje ima li kraja sijanju nacionalne i vjerske netrpeljivosti te govoru mržnje. Nakon priloga Branke Kusmuk emitovanog 30. decembra 2021. godine, neminovan je zaključak da ne postoje granice pred kojima treba stati. I da Kusmuk taj prljavi posao odrađuje uz saglasnost ne samo uredništva Dnevnika 2 nego i generalne direktorice RTRS-a Dijane Milanković te članova Upravnog odbora: Ivone Pejin, Rasima Dizdarevića, Dalibora Račića i Nevena Bučana.

Povod za prilog „Kakve poruke Sarajevo šalje protjerivanjem novogodišnjih obilježja i ratnim simbolima?“ Kusmuk je našla u, kako je navela, provokaciji muškarca „koji se kratko vozilom sa ratnom zastavom tzv. Armije BiH i islamskim simbolima provozao Istočnim Sarajevom“.

UVREDE I KOMENTARI: „Dok se Federacijom BiH nezaustavljivo širi sarajevska ‘pandemija’ protjerivanja novogodišnjih obilježja i hrišćanskih vjerskih simbola, ‘jer nisu dio tradicije Bošnjaka – muslimana’, sve češće na teritoriji Republike Srpske bilježimo ozbiljne provokacije tih istih poštovalaca samo vlastite vjerske tradicije i ratne prošlosti“, navela je Kusmuk u svom prilogu.

I nastavila u svom maniru: uvredama i komentarima.

TAMNI VILAJET: A potom je nadmašila i samu sebe. Jer, referirajući se na događaj koji je bio povod prilogu, muškarca koji je vozio automobil pod zastavom Republike BiH svrstava u kategoriju „sarajevskih gerilaca“. Sarajevo, za koje je prije nedjelju dana navela da je „tamni vilajet ogrezao u memlu“, sada je postalo i „multikasaba“ koja je protjerala Deda Mraza i svinjetinu. Sve to podvlači anketom među građanima Istočnog Sarajeva, koji listom brane „svoju, srpsku teritoriju“, ukazuju da je vožnja kroz nju s obilježjima RBiH „igranje sa životom“. Svoj obol ovom prilogu dala je i Sanja Vlaisavljević, koja je, samo umivenijim rječnikom, potvrdila stavove Branke Kusmuk.

Navedeni prilog izazvao je niz osuda i reakcija u sarajevskoj javnosti. Nas, nažalost, nije začudio. Jer je dio kontinuiteta rada Branke Kusmuk, za koju, upravo zbog načina izvještavanja, ni ne vežemo zanimanje – novinarka.

PARALELNI SVIJET: Žive li novinari i uredništvo Dnevnika 2 u nekom paralelnom svijetu velikih plata, blagostanja, zadovoljnih građana? Žive, bez sumnje, jer samo tako se može razumjeti da se bez propitivanja i gledanja realnosti prihvataju tvrdnje o naprednoj i uspješnoj RS, kako su to posljednjih dana 2021. godine poručivali entitetski zvaničnici.

I u vezi s tim, krajnja kontradiktornost. Ona se odnosi na sadržaj izvještaja o nezadovoljstvu poslovne zajednice zbog poskupljenja električne energije, kao i izvještaja o negodovanju sindikata zbog odluke Vlade da najniža plata u ovoj godini iznosi 590 KM.

SVE SPREMNO ZA PROSLAVU: Patriotskog zanosa na RTRS-u nikada dosta. U Dnevniku 30. decembra, prezenterka u najavi navodi da je „sve spremno za proslavu 9. januara i da se u Banjaluci već svečano i dostojanstveno viju trobojke“. Dan kasnije, u javljanju iz Istočnog Sarajeva, Gvozden Šarac navodi da nema organizovanog dočeka Nove godine, jer se „energija čuva za proslavu 9. januara i srpske Nove godine“!

Ocjena: 1, jer niže nemamo

 

BNTV: Nezadovoljni i sindikalci i poslodavci

  1. decembar 2021. – 2. januar 2022. godine

FINIŠ KAMPANJE: Kada se ne bi gledalo u kalendar, već samo pratila dešavanja na političkoj sceni Republike Srpske, stekao bi se dojam da u nedjelji iza nas nismo odbrojavali posljednje dane 2021. godine i netom ušli u novu godinu, nego da je na sceni finiš predizborne kampanje.

Lideri SNSD-a i SDS-a, Milorad Dodik i Mirko Šarović, koristili su svaku priliku za međusobna prepucavanja i optužbe. U konačnici, kada se saberu izjave i „tvrdnje“ ove dvojice, biće da su dvije najveće stranke u RS-u, osim legla korupcije, i ključni narkodileri i sjedišta kriminalnih klanova.

BEZ ANALIZE: Kada im se već ustupa prostor u udarnim minutama Dnevnika, očekivali smo i da se osim pukog prenošenja izjava i analitički pristupi ovakvoj retorici.

Bez analize je prošla i vijest da je PDP kao kandidatkinju za predsjednicu RS-a predložio Jelenu Trivić. Stavovi u javnosti ovog bh. entiteta o Jeleni Trivić su podijeljeni, pa i unutar samog opozicionog bloka, no tome nije posvećena pažnja.

I dok političari kako vlasti tako i opozicije nude jalovu retoriku, izostanak tripartitnog dogovora socijalnih partnera rezultirao je odlukom Vlade RS da sama odredi visinu najniže cijene rada za ovu godinu, u iznosu od 590 KM. Sindikati su nezadovoljni, navode da je „minimalac“ ispod osnovnih troškova života, za koje treba izdvojiti 750 maraka. Poslodavci su također nezadovoljni, jer tvrde da nemaju osnova za povećanje plata.

Ova tema vezala se i za najavljeno povećanje cijena električne energije privrednim subjektima. Na upozorenja koja su stigla iz Privredne komore RS da će to neminovno rezultirati talasom poskupljenja roba i usluga, otkazima ili okončanjem poslovanja u okviru uslužnih djelatnosti, Elektroprivreda RS i entitetska vlada se ne obaziru. Zato ističemo kao pozitivan primjer kontinuirano izvještavanje o ovoj problematici.

Izdvojeno

Uredništvo Dnevnika 2 propustilo je da 30. ili 31. decembra sačini rekapitulaciju godine koja je za cijelu BiH bila izuzetno teška i izazovna. I upravo to je ono što BNTV-u nedostaje kako bi postigao više profesionalne standarde. U regionu, posebno Hrvatskoj, postoje komercijalni mediji koji imaju visoko podignutu ljestvicu informativnog programa od kojih se može učiti.

Ocjena: 6

 

Zakon o lijekovima

I RTRS i BNTV objavili su 29. decembra da je u Službenom glasniku RS objavljen ukaz o Zakonu o lijekovima i medicinskim sredstvima RS kao jednim u nizu zakona kojima je vlast ovog entiteta ušla u proces vraćanja nadležnosti. Obje medijske kuće pri tom su se zadržale samo na vijesti, ne otvarajući pitanje o posljedicama i problemima koje bi iz toga mogle proizaći. I to kako u političkom tako i u ekonomskom smislu po farmaceutske kuće i veledrogerije koje se bave prometom lijekova i medicinske opreme.

 

 

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Repertoar Milorada Dodika je neiscrpan. U nedjelji iza nas, zazivanju „poštovanja izvornog Dejtona“ dodao je i potrebu stvaranja trećeg entiteta kao preduvjeta „opstanka BiH“. A uredništvo Dnevnika odlučilo je gledatelje podsjetiti na sve njegove metamorfoze u protekla dva desetljeća. Od tvrdnji da je u Srebrenici počinjen genocid i ukazivanja na potrebu hapšenja ratnih zločinaca iz reda srpskog naroda, preko zalaganja da BiH ima jednog predsjednika kojeg bi birao državni parlament, do hvaljenja sopstvene uloge u osnivanju Oružanih snaga BiH. Lijepo složene izjave, mjesta i datumi kada ih je davao. Bez dodatnih komentara, jer govore same za sebe.

Minus sedmice

RTRS

Izvještaj Branke Kusmuk u kojem je dominirao jezik mržnje i jasne vjerske i nacionalne netrpeljivosti neprimjeren ne samo medijima nego i ukupnom javnom prostoru.

Stoga ponovo pitamo Regulatornu agenciju za komunikacije hoće li početi raditi svoj posao i sankcionisati ovakav način izvještavanja. Pitamo Udruženje novinara RS-a hoće li se povodom izvještavanja Branke Kusmuk oglasiti Sud časti. Isto pitanje postavljamo i Udruženju/Udrugi BH novinara te Klubu novinara Banjaluka. Pitamo ih zašto uporno okreću glavu od uređivačke politike informativnog programa RTRS-a?

BNTV

Neuspio pokušaj satire kojom se željelo gledatelje relaksirati 31. decembra. Posebno izdvajamo krajnje neukusan, mučan i neprihvatljiv prilog u kojem dječak ispred polusrušene kuće govori o želji za toplom sobom i kupatilom, a potom emitovanje Dodikove izjave kako u RS-u „teku med i mlijeko“. Kao paralelu, mogla se uzeti odrasla osoba. Isti satirični blok, kako je navedeno, na zahtjev gledatelja emitovan je i u Dnevniku prvog januara, ponovo ne vodeći računa o potrebi poštivanja i zaštite prava djeteta.

 

About The Author