Tweeter zabranio nalog članice Kongresa zbog dezinformacija o Covidu-19

Greene je u saopćenju na Telegramu oštro kritizirala potez Tweetera kao neamerički

Tweeter zabranio nalog članice Kongresa zbog dezinformacija o Covidu-19

Tweeter je zabranio lični nalog republikanske članice Predstavničkog doma američkog Kongresa Marjorie Taylor Greene zbog višestrukog kršenja propisa te društvene mreže u vezi sa širenjem dezinformacija o Covidu-19, saopćeno je iz kompanije.

Nalog Greene je trajno suspendiran u okviru Tweeterovog sistema pokrenutog u martu, koji koristi vještačku inteligenciju da identificira objave o koronavirusu koje su dovoljno obmanjujuće da naškode ljudima, prenosi Glas Amerike.

Za dva ili tri prekršaja se uvodi suspenzija naloga od 12 sati, za četiri jedna sedmica, a pet ili više prekršaja mogu da dovedu do trajnog gašenja naloga na Tweeteru.

Greene je u saopćenju na Telegramu oštro kritizirala potez Tweetera kao neamerički. Napisala je da je joj je nalog suspendiran nakon što je tweetovala statistiku iz Sistema za prijavu neželjenih efekata vakcine, vladine baze podataka koja obuhvata i nepotvrđene informacije.

– Tweeter je neprijatelj Amerike i ne može da se nosi sa istinom. To je u redu, pokazat ću Americi da nam nisu potrebni i vrijeme je da porazimo naše neprijatelje – poručila je Greene.

Twitter je prethodno suspendirao njene naloge na periode od 12 sati do pune sedmice. Zabrana se odnosi na lični (@mtgreenee), a ne zvanični nalog Greene (@RepMTG).

Greene je uoči jednosedmične suspenzije u julu tweetovala da koronavirus “nije opasan za ljude koji nisu gojazni i koji su mlađi od 65 godina”. Prema podacima Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), u Americi je od COVID-19 preminulo gotovo 250.000 mlađih od 65 godina.

Greene je tada kritizirala suspenziju Tweeter naloga kao “komunistički napad na slobodu govora”.

Među posljednjim weetovima članice Kongresa bio je i jedan, objavljen u subotu, u kojem se iznose lažni navodi o “izuzetno velikom broju smrtnih slučajeva zbog vakcina protiv Covida-19”.

Izvor: VoA/RSE

About The Author