Protesti protiv New York Timesa i CPJ-a uoči svečanosti za slobodu medija

Ne želimo da rade kao i obično, pa čak da se slave kao zaštitnici novinara

Protesti protiv New York Timesa i CPJ-a uoči svečanosti za slobodu medija

 

Deseci medijskih djelatnika okupili su se ispred gala svečanosti za slobodu medija u središtu Manhattana, protestirajući zbog onoga što su opisali kao neuspjeh zapadnih novinskih kuća – a posebno New York Timesa – da se zalažu za sigurnost palestinskih novinara usred rata u Gazi.

Svečano odjeveni, učesnici protesta su masovno stigli ispred mjesta događaja pjevajući i dijeleći lažne novine štampane u stilu Timesa s naslovom “Njujorški ratni zločini”.

Cilj večeri bio je osramotiti organizaciju koja stoji iza svečanosti, Odbor za zaštitu novinara (CPJ), jer je odabrala Meredith Kopit Levien, izvršnu direktoricu i predsjednicu matične kompanije novina, za predsjedavajuću godišnjih nagrada za slobodu medija.

U razgovoru s Business Insiderom uoči protesta, novinar i organizator Harron Walker rekao je da je grupa izdvojila Times djelomično zbog njegovog cijenjenog statusa “zapisnika”, ali organizatore je također razbjesnio komentar uredništva lista koje se protivilo prekidu vatre u Gazi, pozivajući se na zabrinutost Izraela da bi takav potez samo omogućio Hamasu da se ponovno naoruža i ojača pozicije.

– Ne želimo da rade kao i obično, pa čak da se slave kao zaštitnici novinara – rekao je Walker.

Grupa u središtu protesta, Pisci protiv rata u Gazi (WAWOG) udružila se oko otvorenog pisma objavljenog 26. oktobra. Pismom – koje označava Izrael kao državu apartheida i optužuje ga za počinjenje genocida u Gazi i na Zapadnoj obali – koalicija izjavljuje solidarnost s Palestincima.

Grupa je uzvikivala parole poput “Od rijeke do mora, bez IDF-a, bez NYT-a” i “NYT, krv na tvojim rukama”. Dok su napuštali mjesto događaja, većina učesnika svečanosti ignorirala je okupljene ili je tiho prihvatila kopiju lažnih novina. Neki su ipak rekli svoje.

Kako su demonstracije završile nešto prije 23 sata učesnici protesta su po tlu raširili postere ubijenih novinara i počeli se postupno razilaziti.

Otkako je objavljeno pismo prvi put, broj novinara ubijenih u ratu porastao je s 24 na 42, prema analizi CPJ-a, što uključuje 37 Palestinaca, četiri Izraelca i jednog libanonskog snimatelja.

Sinoćnji proteste bio je drugi protiv Timesa u protekloj sedmici. Dana 9. novembra velika grupa učesnika protesta predvođena potpisnicima otvorenog pisma okupila se u predvorju glavnog ureda novina na Manhattanu, gdje su dijelili makete pod naslovom “Zločini u New Yorku” i započeli čitati imena Palestinaca ubijenih u izraelskoj invaziji na Gazu.

Izvor: Business Insider

About The Author