Federalni parlament usvojio Rezoluciju o BHRT-u

Pozivali su na deblokadu računa zbog egzistencije 870 radnika BHRT-a i njihovih porodica

Federalni parlament usvojio Rezoluciju o BHRT-u

Rezoulcija o javnom interesu funkcioniranja javnog radio-televizijskog servisa BHRT, kojom je zatraženo da Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine odblokira račune te medijske kuće, usvojena je jednoglasno na sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta.

Povodom aktuelnih teškoća u koje je radi dugova zapao BHRT, navedenu rezoluciju predložili su zastupnici Sanela Prašović Gadžo i Irfan Čengić pozivajući na deblokadu računa zbog egzistencije 870 radnika BHRT-a i njihovih porodica.

Prašović Gadžo je navela da radnici nisu krivi za nezavidnu aktuelnu poziciju njihove kuće pa deblokadom računa, dodala je, treba učiniti prvi korak ka izlazu iz teškoća.

Uz Rezoluciju je, na prijedlog zastupnika Adisa Arapovića, od federalnih institucija i organa uprave posebnim zaključkom zatraženo da u njihovom djelovanju i aktivnostima na pomoći BHRT-u vode računa da ne ugroze poslovanje Federalne radio-televizije (RTVFBiH).

Rezolucijom je pozvano Vijeće ministara i Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine da osiguraju dosljednu primjenu Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu Bosne i Hercegovine na teritoriji cijele države Bosne i Hercegovine.

Nosioci sudske vlasti pozvani su da u što kraćem roku rješavaju sporove koji nastaju zbog neispunjavanja zakonskih odredbi Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu Bosne i Hercegovine.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine naložio je Poreskoj upravi Federacije BiH, dajući toj instituciji smjernice za rad i postupanje u vezi pitanja ove Rezolucije, kako bi se osigurao neometan rad i pristup transakcijskim računima Radio-televiziji Bosne i Hercegovine.

Također, pozvali su Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini i međunarodnu zajednicu da ispunjavaju svoje obaveze iz Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH u dijelu koji se odnosi na sadržaj i ove rezolucije, te da osiguraju programe podrške razvoja javnog Radio-televizijskog servisa Bosne i Hercegovine – BHRT.

Pozivali su zakonodavnu i izvršnu vlast entiteta Republika Srpska da provodi Zakon o javnom radio-televizijskom sistemu Bosne i Hercegovine, te da osigura da Radio-televizija Republike Srpske ispunjava svoje obaveze prema BHRT-u u skladu sa zakonom.

– Zabrinuti za funkcionisanje BHRT-a i ispunjavanje osnovnih zadataka javnog servisa, a uvažavajući ustavne nadležnosti svih nivoa vlasti BiH i obaveze propisane zakonima koje je donijela Parlamentarna skupština BiH u ovoj oblasti i pozivajući se na međunarodne standarde i međunarodnim dokumentima zagarantovanu slobodu govora, objektivno, neovisno i istinito informisanje javnosti, iz BHRT- a ukazuju na činjenicu da je posebna zadaća proizvoditi i distribuirati programske sadržaje koji nemaju komercijalnu, nego visoku društvenu vrijednost – navodi se u usvojenoj Rezoluciji.

Oglasio se i Upravni odbor BHRT-a koji je još jednom pozvao državne institucije, sve mjerodavne i nadležne da se žurno uključe u rješavanje problema zbog kojih javnom medijskom servisu u BiH prijeti gašenje.

– Podsjećamo, BHRT je u ovakvu situaciju doveden zbog višemilionskih dugovanja entitetskih televizija. Ne poštuje se zakon koji su donijeli osnivači – državni parlament, ne plaća se i ne dijeli novac od RTV pretplate – kazali su.

Upozorili su da će gašenjem javnog servisa BiH ostati bez jedinog svjetla i glasa u evropskoj razmjeni programa, te bez još jednog ispunjenog uvjeta za ulazak BiH u Evropskoj uniji.

Pozivali su na dogovor, rješavanje situacije i žurno djelovanje, a državni parlament i Vijeće ministara BiH da pokrenu inicijative za iznalaženje trajnog rješenja finansiranja BHRT-a i isplate dugovanja prema ovom emiteru.

-Bez javnog servisa BiH ne može biti funkcionalna država koja pretendira što prije biti dijelom evropske porodice. BHRT je uvijek bio glas razuma, profesionalizma i nezavisnosti. Uključimo se, reagirajmo i pomozimo da to i ostane. Upravni odbor BHRT-a otvoren je za saradnju i dogovor kako bi se kriza što prije riješila, a javni servis počeo normalno funkcionirati – poručili su.

Uposlenici BHRT-a ove sedmice održali su proteste s kojih su poručili da će braniti Javni servis do kraja, ali da im je potrebna pomoć.

Izvor: Fena/N1

About The Author