Google Earth pokriva više od 98 posto površine Zemlje

Kompanija je prvi put objavila takvu vrstu detaljnih informacija o programu koji mjesečno koristi više od milijardu ljudi

Google Earth pokriva više od 98 posto površine Zemlje

Google kompanija objavila je na svom blogu da Google Earth sada pokriva više od 98 posto svijeta te da Street View ima snimljeno oko deset miliona kilometara materijala.

Google Earth je tako omogućio korisnicima da pregledaju više od 36 miliona kvadratnih kilometara satelitskog snimka nazvanog LOT.

– I dok nam ove zadivljujuće fotografije pokazuju dijelove svijeta koje možda nikada nećemo imati priliku posjetiti, one pomažu i Google Mapsu da precizno modelira svijet koji se mijenja iz dana u dan – napisali su.

Google je također podijelio više informacija o tome kako tačno ovi snimci nastaju te podsjećaju da to nije “mali zadatak” jer postupak prikupljanja fotomaterijala može potrajati i do nekoliko sedmica.

Kompanija koristi Street View automobile, od kojih svaki nosi devet kamera visoke rezolucije koje su atermalne, što znači da su dizajnirane za podnošenje ekstremnih temperatura bez promjene fokusa. Google koristi i trekkere u Street Viewu ili ruksake koji prikupljaju fotografije i videozapise s teže dostupnih mjesta.

Kada se automobili ne mogu koristiti za snimanje određenih kadrova, trekkeri se postavljaju na brodove, ovce, deve, izviđačke trupe i ostalo da bi se završio posao.

– Samo u 2019. godini fotografije Street Viewa iz Google Maps zajednice pomogle su da utvrdimo tačne lokacije gotovo sedam miliona zgrada na mjestima kao što su Armenija, Bermudi, Libanon, Mjanmar, Tongo, Zanzibar i Zimbabve – ističu iz kompanije.

Prema informacijama CNET-a, ovo je prvi put da je Google objavio takvu vrstu detaljnih informacija i brojeva o Google Mapsu, programu koji mjesečno koristi više od milijardu ljudi.

About The Author