Indija: Vlada blokirala Internet u Assamu i Tripuri

U decembru u Indiji zabilježena najmanje 83 isključenja s interneta

Indija: Vlada blokirala Internet u Assamu i Tripuri

Indijska vlada nametnula je obustavu interneta u državama Assam i Tripura zbog stalnih protesta protiv novog Zakona o državljanstvu, a Međunarodna federacija novinara (IFJ) osudila je pokušaj vlade da ograniči komunikaciju u kritičnim situacijama.

Vlada u Assamu blokirala je pristup internetu 11. decembra, dok je vlada Tripura uvela ograničenja dva dana ranije, 9. decembra, a prijedlog zakona o državljanstvu indijski parlament usvojio je 11. decembra.

Prijedlogom zakona bit će omogućeno nemuslimana iz Pakistana, Afganistana i Bangladeš da postanu državljani Indije ako bježe iz tih zemalja zbog vjerskog progona. U demonstracijama policija je ubila dva učesnika protesta.

Isključivanje interneta u Assamu i Tripuri još je jedan slučaj u dugom popisu obustave interneta koje su indijske vlade nametnule posljednjih godina. U decembru je IFJ u Indiji zabilježio najmanje 83 isključenja s interneta.

Kontroverzno gašenje interneta i komunikacija u indijskom Kašmiru traje već četiri mjeseca i imalo je pogubne posljedice za medije i civilno društvo. U nedostatku internetskih usluga, novinari se suočavaju s velikim poteškoćama pri prijenosu vijesti.

– Blokiranje internetskih usluga napad je na slobodu govora i izražavanja, te pravo građana da dobiju informacije, a predstavlja i ograničavanje slobode medija – upozoreno je.

IFJ je apelirao na indijsku vladu da ukine te zabrane i potvrdi svoju obvezu slobodi izražavanja.

Izvor: Međunarodna federacija novinara (IFJ)

About The Author