Novinarka Azra Husarić Omerović dobitnica CEI SEEMO nagrade za izvanredne zasluge u istraživačkom novinarstvu

Rad novinarke BIRN-a BiH je, kako su istakli iz SEEMO-a, usmjeren na zaštitu ljudskih prava, prava djece sa poteškoćama u razvoju, ali i na govor mržnje, diskriminaciju i izborne nepravilnosti

Novinarka Azra Husarić Omerović dobitnica CEI SEEMO nagrade za izvanredne zasluge u istraživačkom novinarstvu
Foto: BIRN

Novinari Jure Tepina iz Slovenije i Azra Husarić Omerović iz Bosne i Hercegovine (BiH) dobitnici su ovogodišnje CEI SEEMO nagrade za izvanredne zasluge u istraživačkom novinarstvu, objavila je Medijska organizacija Jugoistočne Evrope (SEEMO).

Novinarka Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) Azra Husarić Omerović nagradu je dobila u kategoriji “Mladi profesionalni novinari”, za njeno istraživanje o nadriljekarstvu koje je završilo smrću jedne osobe.

Rad novinarke BIRN-a BiH je, kako su istakli iz SEEMO-a, usmjeren na zaštitu ljudskih prava, prava djece sa poteškoćama u razvoju, ali i na govor mržnje, diskriminaciju i izborne nepravilnosti. Žiri je, kako se navodi, pohvalio njenu priču o nadriljekarstvu koja predstavlja primjer predanosti otkrivanju manje poznatih priča u multimedijalnom formatu.

U kategoriju “Profesionalni novinari” nagradu je osvojio slovenački novinar i urednik multimedijalne kuće Pro Plus Jure Tepina, koji ima dugogodišnje iskustvo ratnog reportera. Izvještava iz ratom zahvaćenih područja sa Bliskog istoka, iz Afganistana i Ukrajine. Tepina je, kako se navodi, bio prvi novinar iz Slovenije koji je stigao do opkoljenog Kijeva u prvoj sedmice ruske invazije na Ukrajinu. Iz Ukrajine je izvještavao o ruskim mučilištima i metodama ispitivanja nevinih civila, a žiri ovogodišnje nagrade je prepoznao njegovu predanost u otkrivanju priča iz različitih i izazovnih okruženja u više ratnih zona ukljujući i Ukrajinu.

Osim Tepine i Husarić Omerović, ukrajinski novinar Taras Zozulinskyy i novinarska ekipa portala Slidstvo.Info dobit će posebno priznanje ovogodišnje CEI SEEMO nagrade.

Ovogodišnja nagrada imala je za cilj da istakne ulogu istraživačkih novinara u kriznim i vanrednim situacijama i izazova s ​​kojima se suočavaju pri pružanju tačnih i pouzdanih informacija. Posebna pažnja bila je posvećena istraživačkim pričama koje se fokusiraju na posljedice rata kao što su: kršenje ljudskih prava, ratni zločini, izbjeglička kriza, propaganda i dezinformacije.

O dobitnicima ovogodišnje nagrade odlučivao je žiri u sastavu: Aleksandra Bogdani – urednica u BIRN-a Albanija, Marina Constantinoiu – koordinatorica projekta na editiadedimineata.ro iz Rumunije, Saša Leković – freelance novinar i trener istraživačkog novinarstva iz Hrvatske, Lucie Sykorova – predsjednica Nadzornog odbora ECPMF-a iz Češke, Oleksiy Soldatenko – suosnivačica i programska direktorica Instituta za regionalne medije i informacije (IRMI) iz Ukrajine, uz koordinaciju Barbare Fabro (CEI) i Olivera Vujovića (SEEMO).

Svečana dodjela nagrada održat će se 14. novembra 2023. na Forumu medija Jugoistočne Evrope (SEEMF) u Tirani. Dodjelu nagrade organizuju Centralna evropska inicijativa (CEI) i Medijska organizacija jugoistočne Evrope (South East Europe Media Organisation – SEEMO).

CEI SEEMO nagrade i priznanja za istraživačko novinarstvo su i ranijih godina dobijali novinari i novinarke iz BiH među kojima su: Sadeta Bajrović (2021. i 2014.), Nermina Kuloglija (2021.), Ermin Zatega (2019.), Nino Bilajac (2018.), Maida Salkanović (2014.) i Mahir Šahinović (2013.).

Direktoru Mediacentra Sarajevo Bori Kontiću je 2019. godine uručena SEEMO nagrada za bolje razumijevanje u regiji i doprinos novinarstvu.

Izvor: SEEMO/ Media.ba

About The Author