Vijeće ministara BiH donosi novi zakon o slobodi pristupa informacijama

Kažu da su načela na kojima se temelji predloženi zakon usmjerena na jačanje transparentnosti i otvorenosti javne vlasti

Vijeće ministara BiH donosi novi zakon o slobodi pristupa informacijama
Foto: Radio 1

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine jednoglasno je utvrdilo novi tekst Prijedloga zakona o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija BiH, koji je pripremilo Ministarstvo pravde i to s oznakom EI kao potvrdom odgovarajuće usklađenosti s propisima Evropske unije u toj oblasti.

Prijedlogom zakona, koji je pripremilo Ministarstvo pravde BiH, preuzimaju se odredbe Direktive (EU) 2019/1024 Evropskog parlamenta i Vijeća iz 2019. godine о otvorenim podacima i ponovnoj upotrebi dokumenata javnog sektora u mjeri u kojoj to omogućava trenutni stadij integracijskog  procesa BiH.

Načela na kojima se temelji predloženi zakon usmjerena su na jačanje transparentnosti i otvorenosti javne vlasti, slobodan i besplatan pristup informacijama uz pravovremenost i tačnost u njihovom objavljivanju te pojačava odgovornost institucija BiH u tom procesu.

Novina u predloženom zakonu je elektroničko podnošenje zahtjeva i uvođenje potpuno novog modela proaktivne objave određenih informacija važnih za rad, organizaciju, odlučivanje i finansiranje institucija BiH.

Također, značajan iskorak u jačanju transparentnosti institucija BiH je uspostava centralnog portala javnih informacija kao javno dostupnog alata na internetu, koji korisnicima omogućava jednakost i trajni pristup informacijama pohranjenim u bazi dokumenata.

Ministarstvo pravde dostavit će Prijedlog zakona o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija Bosne i Hercegovine Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po skraćenoj zakonodavnoj proceduri.

Zakon o slobodi pristupa informacijama je jedan od ključnih zakona za osiguranje medijskih i građanskih sloboda. Ovaj zakon omogućuje novinarima, građanima, aktivistima i organizacijama da prate rad javnih tijela.

Međutim, istraživanje Transparency International BiH pokazalo je nedovoljan napredak u transparentnosti institucija, a tek oko 50 posto javnih organa dostavlja informacije u rokovima propisanim trenutno važećim zakonom.

Izvor: Vijeće ministara BiH

About The Author