Evropski nadzornik privatnosti oformio radnu grupu za ChatGPT

ChatGPT izrastao je u najbrže rastuću potrošačku aplikaciju u historiji sa 100 miliona aktivnih korisnika mjesečno

Evropski nadzornik privatnosti oformio radnu grupu za ChatGPT
Foto: DW

Tijelo koje ujedinjuje evropske nacionalne nadzornike privatnosti saopćilo je da je formiralo radnu grupu za ChatGPT, što je potencijalno važan prvi korak prema zajedničkoj politici postavljanja pravila o privatnosti za umjetnu inteligenciju.

Potez Evropskog odbora za zaštitu podataka (EDPB) slijedi jednostrani potez Italije prošlog mjeseca da obuzda ChatGPT – stav za koji je njemački komesar za zaštitu podataka rekao da bi se moglo slijediti u najvećoj evropskoj ekonomiji.

ChatGPT, program umjetne inteligencije koji je privukao pažnju javnosti svojom sposobnošću brzog pisanja odgovora na širok raspon upita, izrastao je u najbrže rastuću potrošačku aplikaciju u historiji s više od 100 miliona aktivnih korisnika mjesečno, istovremeno postavljajući pitanja o prijetnjama može predstavljati opasnost za sigurnost, privatnost i radna mjesta.

Stručnjaci, američka vlada i nekoliko drugih evropskih vlada također su izrazili zabrinutost zbog brzog rasta prihvaćanja ChatGPT-a i sličnih AI proizvoda.

– Članovi EDPB-a raspravljali su o nedavnoj akciji provedbe koju je poduzelo talijansko tijelo za zaštitu podataka protiv OpenAI-ja u vezi s uslugom Chat GPT. Odlučili smo formirati radnu grupu za poticanje saradnje i razmjenu informacija – navedeno je u saopćenju.

Izvor iz jednog nacionalnog nadzornog tijela koji je želio ostati anoniman jer nisu bili ovlašteni razgovarati s medijima, rekao je da se države članice nadaju da će uskladiti svoje političke stavove, ali to će potrajati.

Izvor je rekao da države članice ne žele kazniti ili donijeti pravila koja će utjecati na OpenAI, vlasnika ChatGPT-a koji podržava Microsoft Corp, već stvaraju opća pravila koja su “transparentna”.

EDPB je nezavisno tijelo koje nadzire pravila zaštite podataka u Evropskoj uniji, a sastoji se od nacionalnih nadzornih tijela za zaštitu podataka.

Izvor: Reuters

About The Author