Nakon napada na redakciju portala radiosarajevo.ba: Vinovnici uhapšeni, novinari zakazali proteste

Brojne osude stigle su nakon ovog napada, a medijska zajednica je složna da nekažnjivost napadača i nedovoljno efikasne mjere pravosudnih institucija dovode do ponavljanja nasilja i nedopustivog kršenja slobode medija i prava novinara u BiH

Nakon napada na redakciju portala radiosarajevo.ba: Vinovnici uhapšeni, novinari zakazali proteste
Foto: NAP

Nakon što je grupa huligana koji se predstavljaju kao navijači Fudbalskog kluba Sarajevo upala redakciju i prijetila novinarima i urednicima portala radiosarajevo.ba, stigle su brojne osudile tog čina, a policije je ubrzo nakon napada uhapsila dvije osobe 1990. i 1991. godište.

Društvo novinara Bosne i Hercegovine nazvalo je to direktnim atakom na slobodu pisane riječi, ali i na rad i dostojanstvo novinara, a Upravni odbor Udruženja BH novinari ovaj napad nazvao je kršenjem prava na slobodu izražavanja i ugrožavanja sigurnosti novinara.

Pozdravili su efikasnu reakciju MUP-a Kantona Sarajevo i brzo hapšenje dvije osobe osumnjičene za ovo krivično djelo, ali su izrazili očekivanje da će policija i Tužilaštvo Kantona Sarajevo poduzeti i druge, zakonom propisane mjere, koje će osigurati strogo kažnjavanje napadača.

Udruženje novinara Republike Srpske skrenulo je pažnju i na govor mržnje, koji je zapravo, smatraju, i osnovni razlog ovakvih nedopustivih nasrtaja, ne samo na fizički integritet novinara, već i dugoročno na slobodu govora u cjelini te su pozvali su urednike i novinare da se ovaj događaj brzo ne zaboravi i postane samo dio statistike.

Upravni odbor Vijeća za štampu u BiH, samoregulacijskog tijela za štampane i online medije, saopćio je da su nasilnički upad u redakciju portala radiosarajevo.ba i insistiranje za brisanju objavljenog teksta nedopustivi pritisak na slobodno medijsko izvještavanja u interesu javnosti.

– Posljedice nekažnjavanja ovakvih postupaka opasni su ne samo po kolege kojima su prijetnje upućivane i nad kojima je nasilje u njihovoj redakciji izvršeno, već i po slobodu informiranja generalno i razvoj slobodnog društva – smatraju.

Iz Vijeća za štampu su naglasili da su prijetnje i zastrašivanje, a posebno fizički napadi i sprečavanje medijskih uposlenika da obavljaju novinarski posao u interesu javnosti, krivična djela i moraju biti tretirana u skladu sa bh. krivičnim zakonima.

Podršku novinarima pružili su predstavnici brojnih političkih partija i njihovi lideri, ambasador Italije Nicola Minasi, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, direktor AJB DOC Film Festivala Edhem Fočo, članovi Međunarodnog teatarskog festivala MESS te Asocijacija sportskih novinara FBiH, Nogometni savez BiH i Rijaset Islamske zajednice u BiH.

Prijetnje smrću novinarima i urednicima portala radiosarajevo.ba, kao i članovima njihovih porodica, upućene su nakon objave teksta o tome da je navijač FK Sarajevo osuđen na pet godina zatvora u Bjelorusiji, jer su mu tamošnji policajci pronašli kokain.

Poslije telefonskih prijetnji, navijač FK Sarajevo je s grupom drugih došao pred redakciju ovog medija, gdje su novinara maltretirali i držali kao taoca više od dva sata, te ga pod prijetnjama smrću prisilili na uklanjanje teksta iz sistema portala, uključujući i pozivanje drugih medija u BiH na uklanjanje tog sadržaj.

U međuvremenu, novinari iz više redakcija u Bosni i Hercegovini najavili su mirne proteste u ponedjeljak u Sarajevu, zbog napada na redakciju portala radiosarajevo.ba, ali i zbog sve češćih pritisaka na medijske radnike u zemlji.

Mediji podsjećaju da je nekoliko dana prije ovog napada, novinarka Oslobođenja Gordana Katana iz Banja Luke bila pod snažnim pritiscima zbog stavova koje je na račun vladajućih političara iznijela na svom privatnom Facebook profilu.

Novinari će se tako u ponedjeljak, 30. septembra, u 12 sati okupiti ispred sjedišta FK Sarajevo u Titovoj ulici u Sarajevu, odakle će krenuti prema Tužilaštvu Kantona Sarajevo, a nakon toga i prema zgradi državnih institucija, tražeći veću zaštitu za medijske radnike.

Od početka 2019. godine, Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima registrirali su pet prijetnji smrću i šest fizičkih napada na novinare i medijske ekipe.

Strukovna udruženja novinara, ali cijela medijska zajednica u BiH slažu se da nekažnjivost napadača i nedovoljno efikasne mjere pravosudnih institucija dovode do ponavljanja nasilja i nedopustivog kršenja slobode medija i prava novinara u BiH, kojima se konačno mora stati ukraj.

 

About The Author