Crni dani za bh. novinarstvo: Napad navijača Fudbalskog kluba Sarajevo na redakciju Radiosarajeva.ba

Redakcija i uredništvo portala suočili su se nezapamćenim prijetnjama smrću njima, ali članovima njihovih porodica

Crni dani za bh. novinarstvo: Napad navijača Fudbalskog kluba Sarajevo na redakciju Radiosarajeva.ba
Foto: Radio Sarajevo

Redakcija portala Radiosarajevo.ba obavijestila je bosanskohercegovačku javnost da se u petak navečer dogodio drski napad grupe huligana, koji se predstavljaju kao navijači Fudbalskog kluba Sarajevo, na redakciju i uredništvo ovog portala.

Naime, nakon što je redakcija Radiosarajevo.ba, a poslije profesionalne provjere, objavila da je jedan navijač Sarajeva dobio pet godina zatvora u Bjelorusiji, jer su mu tamošnji policajci pronašli 0,16 grama kokaina, redakcija i uredništvo portala suočili su se nezapamćenim prijetnjama smrću njima osobno i članovima njihovih porodica.

Pod takvim prijetnjama, u svojevrsnoj talačkoj situaciji, urednik našeg portala bio je prisiljen da fizički ukloni navedeni tekst iz sistema portala Radiosarajevo.ba, a potom je pod istim prijetnjama natjeran i da poziva ostale redakcije portala i listova u Bosni i Hercegovini, te da od njih, također, traži uklanjanje spomenutih sadržaja.

Bojeći se za svoju i sigurnost svoje porodice, on je, pod prisilom, izvršio nalog grupe napadača, objavio je ovaj portal.

Urednički kolegij portala Radiosarajevo.ba najoštrije osuđuje napad na redakciju, ugrožavanje i prijetnje novinarima i urednicima, te članovima njihovih porodica.

Zahtijevaju od Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i drugih policijskih agencija u Bosni i Hercegovini da profesionalno istraže ovaj slučaj, te da vinovnici ovog nezapamćenog napada na medije u glavnom gradu Bosne i Hercegovine budu otkriveni i procesuirani, a da novinarima i uredništvu portala Radiosarajevo.ba bude pružena adekvatna zaštita.

Pozivali su i novinarska udruženja u Bosni i Hercegovini i regionu, kao i kolege novinare, na solidarnost u nezapamćenom napadu na medijske slobode u BiH.

Također, zahvalili kolegama koji su već izrazili podršku redakciji portala Radiosarajevo.ba.

Izvor: Radio Sarajevo

About The Author