Političari moraju poslati jasnu poruku da su napadi na medijske radnike nedopustivi

Ovakvi napadi predstavljaju najgrublje kršenje slobode medija, svojstveno isključivo autoritarnim režimima i apsolutno nedopustivo u demokratskom društvu

Političari moraju poslati jasnu poruku da su napadi na medijske radnike nedopustivi
Foto: Direkt / Ilustracija

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije su osudili fizički i verbalni napad na snimatelja portala Insajder.in, koji se dogodio sinoć u Banjoj Luci.

Kako je objavio portal Insajder.in, na skupu Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) koji je održan u banjalučkom naselju Petrićevac, pripadnici osiguranja predsjednika te stranke i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika fizički su spriječili snimatelja da obavlja svoj posao, te ga natjerali da obriše sve snimke s kamere.

Potom je snimatelju prišao sekretar Gradskog odbora SNSD-a Banja Luka Milenko Letić, natjerao ga da mu preda ličnu kartu i pitao ga gdje živi, te fotografirao njegovu ličnu kartu i vratio mu je.

Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima naglašavaju da ovakvi napadi na medijske profesionalce predstavljaju najgrublje kršenje slobode medija, svojstveno isključivo autoritarnim režimima i apsolutno nedopustivo u jednom demokratskom društvu.

Onemogućavanje novinara i drugih medijskih djelatnika da rade svoj posao, brisanje snimljenog materijala te njihovo legitimiranje neovlaštenih osoba, nije ništa drugo nego prisilno uvođenje cenzure i zastrašivanje novinara, urednika i snimatelja, s ciljem kreiranja politički „podobnog“ izvještavanja u medijima.

Također, fotografiranje lične karte i uzimanje ličnih podataka predstavlja krivično djelo i kršenje Zakona o zaštiti ličnih podataka koji propisuje da isključivo ovlaštene osobe mogu vršiti prikupljanje i obradu ličnih podataka u skladu s važećim propisima.

Upravni odbor BH novinara zahtijeva od predstavnika SNSD-a da ispitaju odgovornost svih aktera ovog incidenta koji su bili prisutni na stranačkom skupu i da javno osude napad na snimatelja portala Insajder.in.

Politički zvaničnici, predstavnici vlasti u BiH i stranački lideri moraju poslati jasnu poruku da su napadi na medijske radnike neprihvatljivi i da neće biti tolerirani, bez obzira na to od koga dolazili.

BH novinari i Linija za pomoć novinarima o ovom slučaju obavijestit će nadležne institucije i od MUP-a Republike Srpske zahtijevati hitnu i detaljnu istragu, kako bi odgovorne osobe bile sankcionirane u skladu sa zakonom.

 

About The Author