Novinar Arab Newsa u Gazi za dlaku izbjegao smrt

Dok je dokumentirao posljedice jednog napada, dogodio se drugi izraelski zračni napad

Novinar Arab Newsa u Gazi za dlaku izbjegao smrt

 

Novinar Arab Newsa u Rafahu, na jugu Gaze, za dlaku je izbjegao smrt kada su izraelski zračni napadi pogodili područje gdje su se on, njegova porodica i stotine drugih raseljenih Palestinaca sklonili.

Ahmed Hijazee, koji živi u improviziranom šatoru otkako je u izraelskom napadu srušena njegova porodična kuća, krenuo je prema lokaciji u Rafi gdje su se njegova majka i rođaci sklonili kada se dogodio napad.

– Moja majka je upravo završila s pripremanjem ručka kada je počeo intenzivan zračni napad blizu mjesta gdje je moja porodica – rekao je Hijazee.

Čuvši glasne povike vani, Hijazee je istrčao na ulicu i otkrio da su napadi udaljeni samo 50 metara od skloništa njegove porodice. U blizini je pronašao vozilo uništeno u napadu, beživotno tijelo starca i dvoje povrijeđene djece.

Dok je Hijazee dokumentirao posljedice napada, dogodio se drugi zračni napad, a novinar je za dlaku izbjegao smrt.

– Počeo sam trčati, ali u glavi sam mislio da moje tijelo beživotno leži na zemlji. Zamišljao sam sebe među mrtvima ili ozlijeđenima – prepričao je.

Hijazee se vratio po pomoć za dvoje ozlijeđene djece, ali unatoč pomoći hitne pomoći niko od povrijeđenih u incidentu nije preživio.

Od 7. oktobra, kada je Hamas izveo napad na Izrael, zračni napadi i vojne operacije izraelskih snaga ubile su više od 20.000 ljudi u Pojasu Gaze, uključujući najmanje 8.000 djece. Napad na enklavu raselio je oko 85 posto stanovništva Gaze od 2,3 miliona i ostavio više od 50.000 ozlijeđenih.

Izraelske odbrambene snage (IDF) naredile su Palestincima da se presele na jug zbog svoje “sigurnosti”, ali analiza CNN-a objavljena 21. decembra i medijski izvještaji pokazuju da IDF napada i područja koja je označio kao “sigurna”.

Izvor: ArabNews

About The Author