RTRS I BNTV: Ugušismo se od kisika!

RTRS je u aferi „Kisik“ bez razmišljanja zauzeo stranu i strastveno brani vlast. BNTV je gledateljima ponudio sve relevantne izjave

RTRS I BNTV: Ugušismo se od kisika!
Foto: Avaz.ba

RTRS: Gore ne može

  1. – 26. septembar 2021.

MUKE S KISIKOM: „Ponovo atak na one koji nose najveći teret u borbi protiv pandemije koronavirusa“, „planirani medijski spin“, „politika se umiješala u struku da plaši i uznemirava stanovništvo“. Ovo je samo dio poruka koje su u dnevnicima emitovanim 24. i 25. septembra plasirane javnosti nakon što je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković objelodanio da postoji osnovana sumnja da je Univerzitetski klinički centar Republike Srpske koristio za liječenje pacijenata tehnički, a ne medicinski kisik, i zbog toga podnio krivične prijave protiv direktora UKC-a i firme TGT, koja je kisik dobavljala.

U demantiranje ovih navoda zdušno su se uključili ministarstvo zdravlja, UKC te direktor TGT-a Stanislav Čađo, kadar SNSD-a i bivši ministar policije RS-a. Stoga se u izvještaju 24. septembra posebno izdvaja izjava direktora UKC-a Vlade Đajića koji maše nekakvim papirom i tvrdi: „Naša agencija je dala dozvolu za korištenje ovog kisika“. Koja agencija, on ne objašnjava, a novinari ne pitaju. Ne traže ni odgovor od jedine nadležne institucije – Agencije za lijekove BiH.

NEPOSTOJEĆA DOZVOLA: Do bezobrazluka, jer zaista drugi termin ne možemo upotrijebiti, uredništvo Dnevnika 2 nastoji cijeli slučaj relativizirati, pa i otići korak dalje manipulirajući podatkom da TGT ima, iako nema, što je saopšteno iz Agencije za lijekove BiH, dozvolu za promet medicinskih lijekova u koje spada i kisik.

Kakav god da bude epilog ovog skandala, ostaje nedvojbena činjenica da je zaštita uskog kruga ljudi bliskih samom vrhu vlasti za RTRS uvijek iznad interesa građana. Pa čak kada su u pitanju i njihovo zdravlje i životi.

UZALUDNA NASTOJANJA: Nastojanja Milorada Dodika da spriječi obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića pred Generalnom skupštinom UN-a bila su uzaludna. U Dodikovoj interpretaciji, zbog toga je generalni sekretar UN-a saučesnik u raspadu BiH, a Komšićev govor „klevetanje BiH“. RTRS izdvaja tek dvije rečenice iz njegovog govora, ostalo je tek, ističe prezenter, “ukratko ono što je rekao o pandemiji, klimatskim promjenama“.

Nesporna je činjenica da je Komšić na zasjedanje Generalne skupštine UN-a otišao bez usaglašene odluke i stavova Predsjedništva BiH. No kada na tome insistira Milorad Dodik, a zdušno u svojim izvještajima potenciraju novinari Dnevnika 2 Javnog RTV servisa RS, to je i više nego licemjerno.

Jer, ne daju odgovor na pitanje da li je Dodikov odlazak u Budimpeštu na Demografski samit bio usaglašen u tom istom Predsjedništvu? Pitanje je i u čije je ime Dodik iznio niz ksenofobnih stavova o migrantima, LGBT zajednici, odnosu Evropske unije prema Zapadnom Balkanu, kao i tome da Bosni i Hercegovini uzor treba biti migrantska politika na kojoj insistira i koju provodi Mađarska.

OBIČNI GLASNICI: Ali, to je RTRS, koji je ionako, ponovit ćemo po ko zna koji put, samo glasnik politike Milorada Dodika. I njegovog nastavka prijetnji raspadom BiH koje su u kontinuitetu bile emitovane u dnevnicima tokom protekle nedjelje. Na tom tragu, bit će i da nisu našli ništa, u najmanju ruku, skandalozno u izjavi Zorana Milanovića da je „predsjednik Hrvatske, ali na neki način i Hrvata u BiH“.

Ocjena: 1, jer niže od toga nemamo

 

BNTV: Dva lica jedne TV kuće

  1. – 26. septembar 2021.

DVOSTRUKI STANDARDI: Uređivačka politika BNTV-a ima dva lica. Ono koje profesionalno, u interesu javnosti, ukazuje na mnogobrojne probleme funkcionisanja društva i ono koje se bavi političkim temama i koje sve više gubi kredibilitet.

Iz nedjelje iza nas izdvajamo, kao primjere pozitivne prakse, temu o korupciji koja se uvukla u sve segmente društva pa nije zaobišla čak ni porodilišta. U Dnevniku 24. septembra gledateljima je predstavljen izvještaj o korupciji u bh. porodilištima koji sadrži niz poražavajućih podataka prikupljenih na temelju iskaza porodilja ili njihovih porodica. Odnos prema porodiljama te brzina i tok porođaja direktno zavise od toga koliko se novca daje medicinskom osoblju, koje ga otvoreno traži.

Na istom fonu je i izvještaj o načinu na koji Ministarstvo trgovine i turizma RS raspolaže dijelom budžeta  namijenjenim za finansiranje projekta iz oblasti turizma. Naime, iz budžeta se u ovoj godini za te namjene nije izdvojio novac, a tokom 2020. godine novac je usmjeren u KPZ Foča za saniranje mokrih čvorova, te kao podrška otvaranju privatnih stomatoloških ambulanti.

BLOKADA SKUPŠTINE: Od političkih događaja, uredništvo Dnevnika je posebnu pažnju posvetilo blokadi rada skupštine grada Banjaluka skupštinske većine predvođene SNSD-om. U brojnim izjavama gradonačelnika i opozicionih odbornika, u prvi plan stavljen je podatak da se takvom odlukom onemogućava usvajanje rebalansa gradskog budžeta i radi protiv interesa građana.

JEDNI MOGU, DRUGI NE: Sve navedeno ne dovodimo u pitanje, ali postavljamo pitanje zašto se na isti način ne problematizira i blokada srpskih političara zakonodavne i izvršne vlasti BiH, uključujući i neusvajanje državnog budžeta, pa time i ugrožavanje egzistencije više hiljada zaposlenika u državnim institucijama i agencijama.

Izdvojeno

U više navrata smo upozoravali na praksu da se isti sugovornici u toku jednog Dnevnika koriste u nekoliko izvještaja. Nekada se novinari potrude pa promijene mjesto snimanja izjava, ali najčešće i to izostaje. I bez obzira šta je razlog tome, uredništvo Dnevnika je odgovorno za učestalost takvog načina rada.

Ocjena: 3

Komparativna analiza

Jednostranost i neobjektivnost u izvještavanju konstanta je i RTRS-a i BNTV-a kada su u pitanja odnosi Beograda i Prištine. Unatoč činjenici da Srbija i dalje ne priznaje nezavisnost Kosova i tretira ga kao dio svoje države, realnost je nešto drugo.

Otuda je nova eskalacija sukoba na graničnim prelazima Kosova i Srbije gledateljima obje medijske kuće predstavljena isključivo kroz stavove srbijanskog državnog vrha. Iz tog razloga ostali su uskraćeni za podatak da je Kosovo ranije najavilo reciprocitet oko korištenja privremenih registarskih oznaka kao odgovor na činjenicu da zvanični Beograd to već uveliko radi.

 

 

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Način izvještavanja o aferi nabavke i korištenja kisika u UKC-u Republika Srpska. Umjesto svrstavanja na bilo čiju stranu, gledateljima su ponuđene izjave svih relevantnih faktora koji se dovode u vezu s ovim slučajem i pružena mogućnost da sami formiraju vlastiti stav.

Minus sedmice

RTRS

Iza uredništva Dnevnika 2 je nedjelja koja je obilovala nizom vijesti i priloga u kojima su kršeni standardi profesionalnog izvještavanja na uštrb objektivnog informisanja javnosti. Ipak, izdvajamo pitanje nabavke i korištenja kisika u UKC-u Republike Srpske. Stajanje u zaštitu vlasti i njima bliskih biznismena, a koji su i dio iste SNSD-ove stranačke strukture, prešućivanje javnosti ključnih podataka o statusu firme koja je kisik nabavljala i prodavala UKC-u, pa time i ignorisanje interesa građana, crvena je linija koja se ne bi smjela preći, ali je ipak pređena.

BNTV

Na isti način na koji RTRS forsira sve aktivnosti i izjave Milorada Dodika, BNTV to počinje činiti kada je u pitanju gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković. Nesporna je činjenica da se nakon objelodanjivanja afere s kisikom, Stanivuković našao u centru pažnje javnosti. No to ne znači da se do u detalje trebaju prenositi sve njegove izjave i aktivnosti koje se tiču kako funkcije prvog čovjeka Banjaluke tako i ostalih političkih tema u RS-u.

 

About The Author