Zuckerberg: Društvene mreže ne bi smjele biti “arbitri istine”

Postoje granice, ali općenito govoreći namjera je omogućiti što širi raspon mišljenja i razlike u političkom govoru

Zuckerberg: Društvene mreže ne bi smjele biti “arbitri istine”
Foto: The Independent

Šef Facebooka Mark Zuckerberg kazao je da se društvene mreže ne bi smjele postaviti kao čuvari političkog govora na internetu, iznijevši mišljenje o najavi predsjednika Donalda Trumpa da će regulirati firme poput Twittera, Facebooka i Googlea zbog pristranosti i cenzure.

– Ne mislim da bi Facebook, ili internetske platforme općenito, trebale biti arbitri istine – rekao je Zuckerberg u razgovoru za CNBC i nazvao to “opasnom linijom”.

Trump se obrušio na Twitter nakon što je osnivač Twittera Jack Dorsey intervenirao na tvit u kojem se predsjednik protivi glasanju poštom, navodeći da će kompanija ukazivati na “netačne ili sporne informacije generalno o izborima”, ističući da je namjera povezati tačke sukobljenih izjava i ukazati na spornu informaciju kako bi ljudi mogli sami prosuditi.

Twitter je uz Trumpov tvit dodao upozorenje kako je potrebno provjeriti činjenice uz njegove navedene tvrdnje, koje po mnogima nisu bile istinite.

Zuckerberg je kazao da Facebook, kada je u pitanju politički govor, “ne želi određivati što je tačno ili netačno”, ali da njegova kompanija ima svoje granice i ne dozvoljava lažne medicinske informacije, obeshrabrivanje izlaska na birališta ili obmane i prijevare.

– Postoje granice i mi ćemo ih se držati, ali općenito govoreći, želite omogućiti što širi raspon mišljenja i osebujne razlike u političkom govoru – istaknuo je Zuckerberg.

Američki predsjednik Trump najavio je reviziju zakona koji društvene mreže Twitter, Facebook i Google štiti od odgovornosti za sadržaje koje objavljuju njihovi korisnici te kani uvesti instrument zaštite od cenzure.

Trump je optužio društvene mreže za pristranost i kazao da “republikanci osjećaju da platforme društvenih medija u potpunosti guše konzervativne glasove”.

Da bi to mogao, federalna komisija za komunikacije (FCC) mora predložiti i pojasniti propise odlomka 230 Zakona o normama komuniciranja, koji internetske platforme izuzima od pravne odgovornosti za sadržaje koje objavljuju njihovi korisnici.

S promjenama tog zakona tehnološke kompanije bi bile izložene sudskim tužbama.

Od FCC-a se sada traži da ispita bi li uređivanje sadržaja koje poduzimaju društvene mreže moglo rezultirati gubitkom pravne zaštite koju te kompanije uživaju prema članu 230.

Također, zatraženo je da preispita pribjegavaju li medijske platforme obmanjujućim sredstvima kako bi moderirale sadržaj i proturječe li te njihove prakse uvjetima poslovanja.

U prijedlogu izvršne uredbe također stoji da će Ured za digitalnu strategiju Bijele kuće ponovo uspostaviti instrumente koji će građanima omogućiti da prijave cenzuru na internetu.

Izvor: Hina

About The Author