ŠTA RUSIJA IMA U BIH? UTJECAJ ILI DESTRUKTIVNO PRISUSTVO?

IZDVAJAMO

Ruski utjecaj u Bosni i Hercegovini zapravo ne postoji. U Bosni i Hercegovni postoji rusko prisustvo, i to na 49 posto dijela teritorije Bosne i Hercegovine. Utjecaj, pa i politički, jeste neko spoljno dejstvo subjekta na objekt. Međutim, ovdje nije riječ o pukom utjecaju. Destruktivno prisustvo Rusije u Bosni i Hercegovini jednostavno se više ne smije nazivati ruskim utjecajem.

ŠTA RUSIJA IMA U BIH? UTJECAJ ILI DESTRUKTIVNO PRISUSTVO?

Rusija u Bosni i Hercegovini neće ništa nametati. Samo će podržati Dragana Čovića i Milorada Dodika u daljoj proizvodnji haosa

 

Piše: Nihad Hebibović

Tokom dvodnevne posjete Bosni i Hercegovini, predsjednica Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentina Matvijenko poslala je nekoliko suštinski bitnih poruka koje odslikavaju karakter ruske politike prema Bosni i Hercegovni.

Matvijenko je prvo u Sarajevu, obraćajući se zastupnicima u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, poručila da se Rusija zalaže za prenošenje ovlasti na entitete (implicitno za slabljenje nadležnosti države Bosne i Hercegovine). Zatim, da se Rusija zalaže za poštivanje načela konstitutivnosti (implicitno da se zalaže za nejednaku vrijednost glasa, protiv principa građanske države). U konačnici, sasvim drsko, ne obazirući se na presude međunarodnih sudova, Matvijenko je konstatovala da se u Bosni i Hercegovini vodio građanski rat, iako presude međunarodnih sudova prepoznaju postojanje međunarodnog konflikta.

Zatim, Matvijenko je u Banjaluci, nimalo implicitno i sasvim direktno, bosanskohercegovački entitet, Republiku Srpsku, nazvala državom, konstatujući usputno dobre međudržavne odnose između Rusije i Republike Srpske.

Ne treba biti naročito analitičan da bi se iz tih izjava mogao izvući očigledan zaključak da Rusija na Bosnu i Hercegovinu ne gleda kao na međunarodno priznatu državu, te da na Republiku Srpsku gleda kao na svoju jedinu bazu koja joj je ostala nakon niza poraza na Balkanu, prije svega u Makedoniji i Crnoj Gori.

Rusija u Bosni i Hercegovni nije pred vratima. Ona je unutra. Ruski utjecaj u Bosni i Hercegovini zapravo ne postoji. U Bosni i Hercegovni postoji rusko prisustvo, i to na 49 posto dijela teritorije Bosne i Hercegovine. Utjecaj, pa i politički, jeste neko spoljno dejstvo subjekta na objekt. Međutim, ovdje nije riječ o pukom utjecaju. Destruktivno prisustvo Rusije u Bosni i Hercegovini jednostavno se više ne smije nazivati ruskim utjecajem.

Vjerovatno je da ima istine u tvrdnji Valentine Matvijenko da Rusija u Bosni i Hercegovini neće nametati rješenja; iz prostog razloga, Rusija tu moć nema. Međutim, način na koji Rusija shvata političke odnose u Bosni i Hercegovini svjedoči u prilog tezi da može i bez tog nametanja ostvariti svoje strateške interese u BiH.

Rusija će u Bosni i Hercegovini podržati ono haotično stanje stvari koje spremaju njeni sateliti, a tu prije svega mislimo na savez Dodik-Čović. Dakle, Rusija neće ništa nametati, samo će ohrabrivati, a vjerovatno i pomagati destruktivne snage u BiH koje imaju zadatak izdejstvovati novi poredak, politički i ustavni. Poredak koji, razumije se, iz perspektive ruske diplomatije neće biti nametnut, nego “prirodan”.

About The Author