RTRS I BNTV: Prvo proslavite Vaskrs, pa ćemo se zemljotresom baviti kasnije

Slaveći 30 godina postojanja, na RTRS-u su hvalili svoje objektivno i profesionalno novinarstvo koje se „baštini i gaji“ u ovoj kući. Boljeg humora do kraja decenije nećete čuti

RTRS I BNTV: Prvo proslavite Vaskrs, pa ćemo se zemljotresom baviti kasnije

 

RTRS: U odbrani srpskih njiva

  1. – 24. april 2022.

BRANILI IMOVINU: Jeftina politička propaganda u najkraćem je sadržaj izvještaja o mitingu koji je, u formalnoj organizaciji Boračke organizacije RS, održan 20. aprila u Banjaluci. Moglo se u izvještaju čuti štošta, od tvrdnji da je mitingu prisustvovalo 20 hiljada građana, iako podaci Ministarstva unutrašnjih poslova operišu cifrom od šest hiljada, do pompezne ocjene da je „cijela Republika Srpska danas branila u Banjaluci svoju imovinu“.

Bio je to i povod za još jedan u nizu napada i pokušaja diskreditacije opozicije, tačnije SDS-a i Partije demokratskog progresa, čiji se predstavnici nisu pojavili, niti su skup podržali, uz obrazloženje da je u pitanju miting podrške Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović u organizaciji SNSD-a.

Činjenica da veliki broj organizacija koje okupljaju veterane nije miting podržalo, preciznije – od njega se ogradila – hladno je prešućena.

ZAPALJIVI GOVOR: Vezano za ovaj izvještaj, izdvajamo i podatak da je miting otvorio Darko Savić, prezenter Dnevnika 2 RTRS-a, i to jednim od najzapaljivijih govora koji su se čuli tog dana u Banjaluci. Dodatni komentar na ovo smatramo suvišnim.

A kada se u Banjaluci priprema i događa „odbrana srpskih njiva i šuma“, kako je isticano u nizu izvještaja koji su istom prethodili i onih koji su se njime bavili nakon 20. aprila, onda sve drugo što se dešava ostaje na „čekanju“.

NEPROFESIONALNI IZVJEŠTAJI: Posebno se na udaru otvorenih, ne kritičkih, nego krajnje neprofesionalnih izvještaja, našla opozicija, a sve s ciljem da se javnosti predoči njihova „nelojalnost Republici Srpskoj“. Od tvrdnji da miting ne podržavaju po diktatu „svojih nalogodavaca“ (koje se ne navodi), do onih da gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković „ima vremena da otvori vrata i prozore za Christiana Schmidta, ali ne i da domaćinski dočeka borce u Banjaluci“.

Naveli smo da se o banjalučkom skupu govorilo u kontinuitetu, a iz Dnevnika emitovanog 21. aprila izdvajamo i razloge zašto je isti organizovan. Jer, kako je rečeno, „nema pedlja zemlje RS-a koji nije krvlju natopljen“. I istina, nema, samo što ne navode čijom krvlju.

A da je na mitingu bilo najmanje veterana, moglo se utvrditi i najpovršnijim pogledom. Moglo se ili mogli su svi, samo ne novinari RTRS-a. Koji vide samo ono što vidjeti žele.

UKLANJANJE DODIKA: Osim bavljenja mitingom, nastavljena je i priča o pokušaju političke eliminacije Milorada Dodika. U najnovijoj verziji, emitovanoj u Dnevniku 19. aprila, poziva se na rusku agenciju Sputnjik, čiji se izvještaj, kako je navedeno, temelji na „izvorima bliskim evropskoj spoljnopolitičkoj službi“. A po toj verziji, „uklanjanje Dodika zajednički su planirali Bruxelles i Washington“. Razlog tome je, navodi se, „da se BiH priključi sankcijama Rusiji“. Ali, na sreću,  zaključuje se u izvještaju, „Bruxelles se zaigrao pa je plan uklanjanja Dodika propao“.

Ocjena: 1, jer nižu nemamo

 

BNTV: Prva slika mitinga

  1. – 24. april 2022.

KO JE ORGANIZIRAO SKUP: I prema procjeni uredništva Dnevnika BNTV-a, miting u Banjaluci bio je ključni politički događaj u nedjelji iza nas. Gledatelji su u Dnevniku 20. aprila dobili uvid u ključne poruke govornika, ali i sve činjenice koje je RTRS prešutio. Od toga da veliki broj boračkih udruženja skup nije podržao uz obrazloženje da je stvarni organizator SNSD, a ne Boračka organizacija RS, te da je na njemu bilo najmanje bivših boraca.

Gledatelji su imali priliku vidjeti i snimke desetina autobusa iz gradova RS-a parkiranih u centru grada i izjave pojedinih učesnika da su njihov dolazak u Banjaluku organizovali opštinski odbori SNSD-a, ali da su prijedorski penzioneri plaćeni po 20 KM da bi mitingu prisustvovali.

POLITIČKA TRANZICIJA: Iz Dnevnika 19. aprila bilježimo temu u kojoj se pokušao naći odgovor na pitanje šta je politička tranzicija s početka devedesetih godina prošlog stoljeća donijela BiH. Politički analitičari složni su u ocjeni da je, umjesto najavljenih demokratskih promjena, BiH, a posebno RS, nikada dalje od društva uspostavljenog na demokratskim principima i da je ovaj bh. entitet sve bliže autokratskom režimu.

Ocjena: 4

 

Komparativna analiza

Snažan zemljotres koji je u petak uveče pogodio Hercegovinu, posebno Stolac, i pogibija Elmire Sefo pokazali su još jednom sumornu sliku Republike Srpske i uređivačkih politika RTRS-a i BNTV-a. Dubravko Curać obišao je zemljotresom pogođena područja, isto su uradili i novinari RTRS-a. No oba medija ni riječju nisu spomenula da su Stolac i Ljubinje već u prijepodnevnim satima posjetili članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić. Milorad Dodik nije im se pridružio, a u Ljubinje i Berkoviće, ako već ne u Stolac, nije došao niko od zvaničnika RS-a. Kao što niko od njih nije našao za shodno da izjavi saučešće obitelji poginule djevojke. Ali ni novinari RTRS-a ni BNTV-a nisu vidjeli ništa vrijedno pažnje u izostanku elementarne empatije predstavnika vlasti RS-a prema građanima Hercegovine. Ono što posebno iritira jeste Dodikova izjava RTRS-u da „građani Hercegovine treba da proslave naš veliki praznik“ (misli na Vaskrs), a da će se „posljedicama potresa baviti nakon toga“.

 

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

I u ovoj nedjelji gledatelji su imali priliku svjedočiti koliko siromaštvo u Republici Srpskoj nagriza penzionere kao jednu od najranjivijih skupina društva. Izdvajamo izvještaj iz Trebinja o „trgovini penzionera“, koja je otvorena u osvit lokalnih izbora 2020. godine s namjerom da po povoljnijim cijenama, nižim za 30 posto nego u drugim trgovinama, omogući penzionerima nabavku osnovnih životnih namirnica. U jeku svakodnevnih poskupljenja trebinjski penzioneri je uzalud posjećuju. Jer jedino što u njoj mogu kupiti jesu kesica bibera ili kilogram soli. A kako se preživljava sa 250 maraka penzije slikovito je opisala jedna penzionerka iz tog grada koja je, kaže, „više gladna nego sita“.

Minus sedmice

RTRS

Iza nas je još jedan niz dnevnika iz kojih je teško izdvojiti šta je minus nedjelje. Opredijelili smo se za izvještaje koji su se bavili obilježavanjem 30 godina od osnivanja RTRS-a. Ajdin Cikota nije žalio ni truda ni vremena u pripremi hvalospjeva radu ove medijske kuće, uz nabrajanje čestitki koje su uputili predstavnici vlasti RS-a. No vrhunac hipokrizije je u više navrata isticano „objektivno i profesionalno novinarstvo koje se baštini i gaji na RTRS-u“.

BNTV

Ruska invazija na Ukrajinu i dalje je u središtu pažnje uredništva Dnevnika 2 te je i dalje najlošiji dio koji se prezentuje gledateljima. O civilnim žrtvama ruske vojske se ne govori, a fokus ostaje na ruskim vojnim izvorima i stavovima zvanične Moskve.

 

 

About The Author