RTRS I BNTV: Bez pokretne bolnice zbog „tamo nekih papira“

BNTV je danima pratio aferu u vezi s pokretnom bolnicom i doprinio stvaranju pritiska da se poništi ugovor o njenoj nabavci, dok je RTRS ponovo zamijenio teze i za raskid ugovora optužio Agenciju za lijekove BiH

RTRS I BNTV: Bez pokretne bolnice zbog „tamo nekih papira“

RTRS: Dodik – ekspert opće prakse

25. – 31. maj 2020.

BUDŽETSKA ILI SREDSTVA SNSD-a: Izborna je godina. Stoga je sve što se dešava na političkoj sceni bh. entiteta Republika Srpska, a tiče se djelovanja SNSD-a, već viđeno. Koristeći pozicije na svim ključnim funkcijama kako na entitetskom tako i na državnom nivou, SNSD je  uveliko krenuo u izbornu kampanju. U stopu ih na tom putu prate i novinari Dnevnika 2. Koji, a i to je već nebrojeno puta viđeno, zanemaruju činjenicu da se obećanja dijele kapom i šakom, kao i da se najavljeni i realizirani projekti finansiraju budžetskim sredstvima, a ne iz kase SNSD-a.

ŠEST PUTA DODIK: U većini izvještaja i vijesti, Milorad Dodik neizostavan je lik. Tako su u Dnevniku 27. maja njegove izjave emitovane u prvih šest priloga. Jer, Dodik je ekspert za izborno zakonodavstvo, virusologiju, knjiženje vojne imovine, Centralnu banku BiH…

USTAVNOST VANREDNOG STANJA: Istovremeno, u periodu 25. – 27. maj bilježimo samo jedan izvještaj o aktivnosti opozicije. Riječ je o podnošenju apelacije Partije demokratskog progresa Ustavnom sudu BiH za ocjenu odluke o proglašenju vanrednog stanja zbog pandemije Covida-19 u RS-u. No, reakcije predstavnika vlasti RS-a bile su dvostruko duže nego obrazloženje poslanika PDP-a, koji su apelaciju uputili.

SNSD TEME: I nedjelju iza nas, kao i prethodne periode, obilježilo je svjesno izbjegavanje otvaranja tema koje se odnose na ekonomske i socijalne posljedice pandemije koronavirusa. Vlast ovog bh. entiteta forsira teme koje nisu od presudnog značaja za život građana, a uredništvo Dnevnika nastavlja politiku koja je identična onoj te iste vlasti.

O broju radnika koji su ostali bez posla, nezadovoljstvu privrednika i malih poduzetnika kojima je rad tokom marta, aprila i dvije trećine maja bio onemogućen zbog pandemije i koji čekaju na isplate bruto najnižih plata za april, ali dio njih i za mart, ne govori se.

Umjesto toga, kao pitanje svih pitanja otvara se tema odlaganja lokalnih izbora za mjesec i po, ili pak sadržaj Rezolucije Predstavničkog doma Parlamenta BiH o poštovanju fašističkog režima i pokreta.

I u vezi s Rezolucijom, pošto uredništvo Dnevnika ne razmišlja svojom glavom, nego je samo megafon, najčešće, samo SNSD-a, onda i sasvim prihvatljivim smatra stav tog istog SNSD-a da Rezoluciju nisu podržali jer posebno ne apostrofira srpske žrtve. Istini za volju, odnos prema žrtvama ne samo iz minulog nego i Drugog svjetskog rata, što se tiče RTRS-a, poznat je odranije. I počiva na konstantnom ponavljanju falsifikovanog narativa o Srbima kao jedinim žrtvama. Zločine su uvijek činili oni drugi.

POKRETNA BOLNICA I RESPIRATORI: Opozicija u RS-u izvojevala je značajnu političku pobjedu. Njihovim upornim insistiranjem da se razriješi pitanje pompezno najavljene nabavke pokretne bolnice u jeku pandemije Covida-19, a koja se svela na nekoliko polumontiranih šatora za koje je plaćeno 4,6 miliona KM, urodilo je plodom. Vlada RS-a donijela je odluku o raskidanju ugovora o nabavci i to s kompanijom koja nije imala potrebne dozvole i saglasnosti za uvoz medicinske opreme.

Međutim, u izvještaju koji je pripremio Ajdin Cikota, ponovo smo svjedočili zamjeni teza kroz obrazloženje Milorada Dodika. On je teret odgovornosti za ovaj slučaj svalio na Agenciju za lijekove BiH, koja je cjepidlačila oko „tamo nekih papira“?!

No, s aferom „Respiratori“ u Federaciji BiH stvari stoje drugačije. Iako su slučajevi manje-više identični, tamo je, prema izvještajima RTRS-a, krivica premijera Fadila Novalića neupitna.

Ocjena: 1

BNTV: Podsjećanje na pokretnu bolnicu

25. – 31. maj 2020.

PANDEMIJA I POSLJEDICE: Fokus dnevnika emitovanih tokom protekle nedjelje bio je na ekonomskim posljedicama koje je pandemija koronavirusa ostavila iza sebe.

Uredništvo se opredijelilo za analizu više aspekata tog problema: od broja radnika koji su ostali bez posla, preko razloga zašto Vlada RS-a i dalje nije realizovala odluku o isplati najnižih plata za one sektore kojima je rad tokom vanrednog stanja bio zabranjen, do posljedica prekida rada pravosuđa.

Obrađeno je i pitanje razloga rasta cijena goriva na pumpama u RS-u, ali i skoka cijena prehrambenih artikala koje se direktno odražavaju na ionako pogoršan materijalni položaj velikog broja građana.

TURISTIČKI VAUČERI: Kao paralela tome, ukazano je i na projekt „turističkih vaučera“ koje Vlada ima namjeru podijeliti građanima. No da bi se dobio vaučer od 100 KM, prije toga se njihovi vlasnici moraju obavezati da će iz svog džepa platiti najmanje još tri dana boravka u nekom od hotela u RS-u. Građani, ako je suditi po emitovanim anketama, krajnje su nezadovoljni takvom odlukom Vlade. I ističu kako bi im daleko više trebala finansijska pomoć da kako-tako popune kućne budžete. Jer, o odlasku na odmor ovog ljeta ni ne razmišljaju.

Ocjena: 6

Predizborna kampanja u RS-u je u punom jeku. RTRS i BNTV zauzeli su pozicije uz svoje favorite. Ipak, BNTV još uvijek uspijeva javnosti donijeti daleko širu i profesionalniju sliku ključnih događaja i tema nego što to čini uredništvo javnog servisa RS-a.

About The Author

Plus sedmice

RTRS
Nijedan izvještaj.
BNTV
Uredništvo Dnevnika, podsjetit ćemo, nije proteklih sedmica odustajalo od insistiranja na pitanju kada će u funkciju biti stavljena pokretna bolnica koju je Vlada RS-a kupila tokom pandemije. Bolnica nikada nije montirana, a Vlada je odlučila da raskine ugovor o njenoj nabavci. Stoga se u Dnevniku 30. maja gledatelje podsjetilo na to kako su Milorad Dodik i premijer RS-a Radovan Višković još početkom prošle nedjelje tvrdili da je pitanje dana kada će bolnica biti kompletirana.

Minus sedmice

RTRS
I ovog 30. maja u Prijedoru je obilježen „dan oslobođenja grada od paravojnih muslimanskih i hrvatskih formacija“. Tako se nastavila sramna praksa i lokalnih vlasti tog grada i javnog servisa RS-a kojim se u cijelosti ignorišu povijesne činjenice vezane za dešavanja iz maja 1992. godine na području opštine Prijedor. A riječ je o ubistvima 3.176 bošnjačkih i hrvatskih civila – među kojima i 102 djece, odvođenjima u logore, sistematskom uništavanju njihove imovine i sakralnih objekata, te najmasovnijem etničkom čišćenju počinjenom tokom rata u BiH. Trideset prvog maja, Međunarodni dan bijelih traka, koji se u Prijedoru kao i u više gradova BiH i svijeta obilježava u znak sjećanja i na 102 ubijene djece, u verziji RTRS-a je tek „dan sjećanja na stradale Bošnjake i Hrvate u proteklom ratu“. Sažet u jednu rečenicu prezentera pred sam kraj Dnevnika.
BNTV
Opozicione parlamentarne stranke SDS i PDP u Narodnoj skupštini RS-a broje 21 poslanika. Kada se tome dodaju i ostali stranački funkcioneri, logično je pitanje zašto se iz dnevnika u dnevnik forsiraju samo stavovi PDP-ovog narodnog poslanika Draška Stanivukovića. Ne ulazeći u njegovo djelovanje, činjenica da se u istom dnevniku nerijetko pojavljuje i po dva puta, BNTV s njim čini istu grešku kao što to radi i RTRS forsirajući do iznemoglosti Milorada Dodika.