Zbog kašnjenja plata održan protest radnika BHRT-a

Upozorili da ukoliko današnji protest ne bude dao željeni rezultat, najavljuju generalni štrajk

Zbog kašnjenja plata održan protest radnika BHRT-a

Sindikat radnika Javnog servisa Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT) održali su protest upozorenja zbog, kako su rekli, katastrofalne finansijske situacije u kojoj se nalaze. Na skupu je rečeno da su radnici BHRT posljednju platu primili prije 50 dana.

U Bosni i Hercegovini postoje tri javna emitera – BHRT, RTV Federacije BiH i RTV Republike Srpske. Zakon o Javnom RTV sistemu nalaže da entitetski emiteri dio sredstava koje prikupe od RTV takse na svojoj teritoriji uplaćuju na račun BHRT. To znači da su entitetski emiteri dužni da uplate BHRT-u 50 posto prihoda od naplate takse.

U januaru 2024. je istekao ugovor između Elektroprivrede BiH i dva javna emitera (BHRT i RTV FBiH) o prikupljanju naplate RTV takse.

Novac prikupljen od RTV takse u Federaciji BiH stoji zaleđen na računu “Elektroprivrede BiH”, jer nema dogovora o pravednoj raspodjeli sredstava između menadžmenta BHRT-a i entitetske Radio-televizije Federacije BiH (FTV).

U drugom dijelu Federacije BiH, gdje djeluje drugo javno preduzeće, “Elektroprivreda Herceg Bosne” ne postoji ugovor o naplati električne energije na taj način.

BHRT, od 2017. godine ne dobija ni novac ni od RTV Republike Srpske, jer ovaj emiter ne ispunjava zakonsku obavezu o uplati dijela sredstava od RTV takse. Zbog takve odluke BHRT na sudu potražuje 80 miliona KM (40 miliona eura) duga.

– Mi nemamo novca za plate, doprinose i ostale naše naknade – rekao je Edis Fočo, potpredsjednik Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u.

Predstavnici Samostalnog sindikata radnika zaposlenih u BHRT-u saopštili su kako će, ukoliko današnji protest ne bude dao željeni rezultat, poduzeti korake ka organiziranju generalnog štrajka, u skladu sa zakonskim procedurama.

Izvor: RSE

About The Author