Sa sjednice NSRS-a povučen ‘Zakon o stranim agentima’

Dodik najavio da će u dogledno vrijeme zakon biti vraćen u parlamentarnu proceduru

Sa sjednice NSRS-a povučen ‘Zakon o stranim agentima’
Foto: narodnaskupstinars.net

Uprkos ranijim najavama, Vlada Republike Srpske povukla je takozvani ‘Zakon o stranim agentima’ sa dnevnog reda sjednice entitetskog parlamenta u kome je prethodno najavljivan kao “revolucionarno rješenje za transparentnost nevladinih organizacija”, suprotno kritikama da je inspiriran ruskim načinom obračunavanja s neistomišljenicima.

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović kratko je pred kraj sjednice Narodne skupštine Republike Srpske saopćio poslanicima da se povlači Prijedlog zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija s dnevnog reda, bez objašnjenja zašto neće biti glasanja o spornom zakonu.

Ubrzo se na društvenoj mreži X oglasio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je kazao kako su nakon nekoliko dana konsultacija s Vladom i poslanicima odlučili povući zakon zbog određenih prigovora u vezi sa evropskim normama.

– A pošto je Republika Srpska opredijeljena evropskom putu, dogovorili smo se da ovaj zakon povučemo i dodatno usaglasimo sa zakonima koje imaju i primjenjuju pojedine evropske zemlje, kako bismo ga uskladili s evropskom pravnom praksom – naveo je Dodik, istovremeno najavljujući da će u dogledno vrijeme zakon biti vraćen u parlamentarnu proceduru.

Dodik je napisao kako su svi pravni stručnjaci koji su razmatrali prijedlog zakona “saglasni da je on u potpunosti usaglašen sa zakonom koji imaju Sjedinjene Američke Države, te da je blaži po formi i određenim pravnim normama”.

Ova odluka Vlade RS-a dolazi u trenutku kada je Parlament Gruzije odlučio da odbije veto predsjednice ove zemlje na sličan zakon koji su ranije tokom mjeseca usvojili.

Detektor je ranije pisao kako ova dva prijedloga zakona izazivaju potpuno suprotne reakcije u dvije zemlje, pa dok se u Tbilisiju svakodnevno od 15. aprila održavaju veliki protesti na kojima učestvuju hiljade građana, u Bosni i Hercegovini javnost je poprilično tiha u vezi sa ovim zakonom.

Oba zakona, jedan usvojen u Gruziji, i Prijedlog koji je povučen s dnevnog reda NSRS, najsličniji su onom ruskom, koji već godinama režim Vladimira Putina koristi kako bi progonio svoje protivnike. Iskustva državljana Rusije koji su proglašeni stranim agentima pokazuju kako bilo ko može biti dobiti ovu etiketu, nakon čega postaje nepoželjan u vlastitoj domovini.

Predlaganja oba zakona u parlamentima Gruzije i RS-a pratila je slična propaganda, koja se temeljila na tvrdnji kako nije riječ o ruskoj, nego verziji zakona koja je na snazi u SAD-u, iako su iz američke verzije izuzete religijske, obrazovne, naučne i umjetničke organizacije, što nije slučaj u ovim prijedlozima.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija uprkos brojnim kritikama međunarodnih zvaničnika i ambasada da ovo zakonsko rješenje udaljava od demokratskog društva i puta BiH ka Evropskoj uniji.

Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona još u martu 2023. godine, kada su protiv sličnog u Gruziji vođeni prvi protesti.

Izvor: Detektor

About The Author