Ljiljana Smajlović istupa iz Izvršnog odbora ECPMF-a

Odluka da Smajlović istupa iz Izvršnog odbora organizacije uslijedila je nakon što je ECPMF obaviješten da Smajlović trenutno radi za Russia Today Balkan

Ljiljana Smajlović istupa iz Izvršnog odbora ECPMF-a
Foto: N1

Izvršni odbor Evropskog centra za slobodu štampe i medija (ECPMF) obaviješten je da Ljiljana Smajlović, članica Izvršnog odbora, trenutno radi za Russia Today Balkan. Saradnja s propagandnom platformom koju finansira ruska vlada nije kompatibilna s ciljevima i misijom ECPMF-a, rekli su.

– Stoga je s Ljiljanom Smajlović odmah dogovoreno da podnese ostavku na mjesto u Izvršnom odboru te više neće biti članica ECPMF-a – navodi se u saopćenju i dodaje da je Smajlović bila članica Izvršnog odbora ECPMF-a od 2015. godine.

Televizija Russia Today (RT), koja je pod sankcijama Evropske unije, najavila je u novembru da pokreće multimedijalni online portal na srpskom jeziku – RT Balkan te da početak emitiranja televizijskog programa planira do 2024. godine.

Međunarodna televizijska mreža RT objavljuje vijesti na engleskom, arapskom, španskom, francuskom, njemačkom jeziku, ima dokumentarni kanal RTD, a on line portali emitiraju sadržaje na sedam jezika.

Evropska unija uvela je početkom marta sankcije protiv dva ruska medija u državnom vlasništvu, Russia Today i Sputnika. Naveli su da manipuliraju informacijama i šire rusku propagandu o brutalnom napadu na Ukrajinu.

Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF) je neprofitna organizacija koja je osnovana u Leipzigu u Njemačkoj 2015. godine i djeluje na temelju Evropske povelje o slobodi medija i Povelje o temeljnim pravima Evropske unije.

Vizija Centra je društvo u kojem sloboda medija omogućuje otvoren diskurs i svako može tražiti, primati i prenositi informacije. Misija ECPMF-a je promoviranje, očuvanje i odbrana slobode medija.

To činimo praćenjem kršenja, pružanjem praktične podrške i uključivanjem različitih učesnika širom Evrope, a organizacija vodi i takozvani Mehanizam brzog odgovora na slobodu medija (MFRR).

Izvor: ECPMF

About The Author