Bivša ruska TV novinarka koja je organizirala protest u programu uživo pobjegla iz zemlje

Novinarka je na državnoj TV u martu držala natpis kojim je osudila rat u Ukrajini i pozivala Ruse da ne vjeruju propagandi

Bivša ruska TV novinarka koja je organizirala protest u programu uživo pobjegla iz zemlje
Foto: Avaz.ba

Bivša novinarka ruske državne televizije Marina Ovsjanikova napustila je zemlju nakon što je pobjegla iz kućnog pritvora, rekao je njezin advokat.

Ovsyannikova je prekinula prijenos uživo u martu kako bi protestvovala protiv rata u Ukrajini, držeći natpis na kojem je pisalo na engleskom: “Ne ratu. Rusi protiv rata”. Na ruskom je pisalo: “NE RATU. Zaustavite rat. Ne vjerujte propagandi. Ovdje vas lažu”.

Marina Ovsyannikova hodala je iza voditelja u vijestima na Channel One s transparentom koji osuđuje rusku invaziju na Ukrajinu.

Advokat 44-godišnjakinje Dmitry Zakhvatov rekao je da su ona i njezina kći pobjegle iz Rusije nekoliko sati nakon što su napustile mjesto na kojem je bila u kućnom pritvoru i sada su pod zaštitom neimenovane evropske države.

– Oni su sada u Evropi. Dobro su. Čekaju dok budu u mogućnosti javno govoriti, ali za sada to nije sigurno – dodao je, napinjući da ne želi odati njenu lokaciju rekavši da bi to mogao biti problem za nju.

Ovsyannikova je bila u kućnom pritvoru od augusta nakon što je organizirala usamljeni protest ispred Kremlja noseći plakat na kojem je pisalo “Putin je ubica. Njegovi vojnici su fašisti”.

Optužena je za širenje informacija o ruskim oružanim snagama koje je Kremlj smatrao “lažnima” – optužba za koju je predviđena kazna od 10 godina zatvora. U vrijeme svog prvog protesta bila je urednica informativne emisije Vremya.

Prethodno je rekla da joj je otac Ukrajinac, a majka Ruskinja te da se “jako srami” posla koji je radila za državnu TV tvrdeći da je omogućila “zombificiranje” ruskog naroda.

U martu je kažnjena s oko 223 funti u to vrijeme zbog kršenja zakona o protestima, a zatim je u julu kažnjena s dodatnih 677 funti zbog objava na društvenim mrežama u kojima se kritizira invazija. Potom su joj u augustu vlasti pretresle dom dok su podizale daljnje optužbe protiv nje.

U septembru je stavljena u kućni pritvor za koji je javno izjavila da ga neće poštovati, a početkom ovog mjeseca potvrdila je da je pobjegla.

Izvor: SkyNews

About The Author