Poziv Turskoj da oslobodi zatvorene novinare i branitelje ljudskih prava

Iskoristiti priliku da se odmah puste nepravedno zatvorene osobe i hitno razmotriti puštanje onih koji nisu osuđeni za bilo kakvo krivično djelo

Poziv Turskoj da oslobodi zatvorene novinare i branitelje ljudskih prava
Foto: Lefteris Pitarakis, FILE)/Ilustracija

Nakon sve veće zabrinutosti zbog širenja novog koronavirusa Covid-19 u zatvorima, turska vlada ubrzala je donošenja zakona kojim bi iz zatvora trebalo biti oslobođeno 100.000 osoba.

Takvu mjeru pohvalilo je nekoliko domaćih i međunarodnih organizacija jer prenapučenost i nesanitarni objekti već predstavljaju ozbiljnu prijetnju zdravlju za gotovo 300.000 zatvorenika i desetaka hiljada uposlenika zatvora.

Stoga su pozvali turske vlasti da odmah i bezuvjetno na slobodu puste i novinare, branitelje ljudskih prava i ostale koji su optuženi ili osuđeni jer su upražnjavali svoja prava.

Izrazili su uvjerenje da bi turske vlasti trebale preispitati slučajeve svih zatvorenika u istražnom pritvoru s ciljem njihovog puštanja na slobodu.

Podsjećaju da prema međunarodnom zakonu i standardima o ljudskim pravima, postoji pretpostavka o puštanju na slobodu do suđenja, u skladu s pretpostavkom nevinosti te bi se prethodni pritvor trebao koristiti samo kao iznimna mjera, a ona se u Turskoj primjenjuje rutinski.

Smatraju da bi Vlada trebala ozbiljno razmotriti puštanje zatvorenika koji su posebno ranjivi na Covid-19, poput starijih zatvorenika i osoba s ozbiljnim medicinskim problemima.

Također, vlasti bi trebale osigurati da svi zatvorenici imaju brz pristup medicinskoj njezi i zdravstvenoj skrbi prema istim standardima koji su dostupni u zajednici, uključujući kada je riječ o ispitivanju, prevenciji i liječenju Covida-19.

Naglasili su i da bi zatvorsko osoblje i zdravstveni radnici trebali imati pristup odgovarajućim informacijama, opremi, obuci i podršci da bi se zaštitili.

Potpisnici pisma pozvali su vladu i Parlament da poštuju načelo nediskriminacije u mjerama poduzetim za smanjenje ozbiljnog zdravstvenog rizika u zatvorima.

Iz prijedloga zakona ne bi trebalo isključiti određene zatvorenike od puštanja na temelju njihovog političkog stanovišta. Hiljade ljudi su iza rešetaka zbog jednostavnog upražnjavanja prava na slobodu izražavanja i prava na mirno okupljanje.

Na kraju su pozvali turske vlasti da iskoriste ovu priliku kako bi odmah pustili nepravedno zatvorene osobe i hitno razmotrili puštanje onih koji nisu osuđeni za bilo kakvo krivično djelo i onih koji su u posebnom riziku u zatvoru od brzog raširena bolesti u uvjetima kada se njihovo zdravlje ne može garantirati.

Među potpisanima su: Amnesty International, ARTICLE 19, ARTICOLO 21, Association of European Journalists (AEJ), Cartoonists’ Rights Network International (CRNI), Committee to Protect Journalists (CPJ), PEN, European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), European Federation of Journalists (EFJ), Freedom House, Frontline Defenders. Index on Censorship, Reporters Without Borders (RSF), South East Europe Media Organisation (SEEMO), Turkey Human Rights Litigation Support Project (TSLP), Wan-Ifra/World Association of News Publishers i drugi.

Izvor: Evropska federacija novinara (EFJ)

About The Author