Nekoliko osoba uhapšeno zbog ubistva ukrajinskog novinara

Ubistvo Pavela Sheremeta bio je pokušaj destabilizacije zemlje

Nekoliko osoba uhapšeno zbog ubistva ukrajinskog novinara

Ukrajinska policija uhapsila je pet osoba zbog ubistva uglednog istraživačkog novinara Pavela Sheremeta 2016. godine koji je poginuo u eksploziji autobombe.

Viši dužnosnici policije tvrde da je motiv ubistva 44-godišnjeg Pavela Sheremeta destabilizirao državu, ali su odbili otkriti identitet uhapšenih.

– Malo ko je vjerovalo da se takav zločin može riješiti, ali ovo je prvi korak u rješavanju slučaja jer su identificirani samo oni koji su počinili ubistvo – kazao je tužitelj Gen Ruslan Ryaboshapka.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskiy kazao je da su vjerovatne ubice privedene, ali ostaje pitanje ko je naredio ubistvo.

Sheremet, porijeklom iz Bjelorusije, ubijen je u Kijevu na putu do posla. Bio je poznat po kritiziranju vlasti i prijateljstvu s ruskim čelnikom opozicije Borisom Nemcovim, kritičarem Kremlja koji je ubijen 2015. godine.

Sheremet je radio za web portal Ukrajinska pravda, čiji je osnivač Georgiy Gongadze, koji je također ubijen 2000. godine i njegovo obezglavljeno tijelo pronađeno je u šumi izvan Kijeva.

Ubijeni novinar osvojio je nagradu za novinarstvo Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) 2002. godine za izvještavanje o kršenjima ljudskih prava u Bjelorusiji, uključujući nestanke opozicionih političara i novinara.

Zbog nerješavanja slučaja ubistva novinara kritizirano je ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova i sigurnosnih službi koji godinama nisu ostvarili napredak u rješenju slučaja što je otvorilo sumnje u vladinu umiješanost.

Izvor: The Guardian

About The Author