Google će prestati davati odgovore na glupa pitanja

Isječci, koji se ponekad pojavljuju kao istaknuti odgovori na direktna pitanja, dugo su bili kamen temeljac AI strategije kompanije

Google će prestati davati odgovore na glupa pitanja
Foto: BGR

Google će prestati davati brze odgovore na glupa pitanja, objavila je kompanija, jer nastoji poboljšati uslugu “istaknutih isječaka” na svom pretraživaču.

To znači da bi korisnici trebali vidjeti manje odgovora na pitanja poput “Kada je Snoopy ubio Abrahama Lincolna?”, na koje bi servis veselo odgovorio s “1865”.

– Ovo očito nije najkorisniji način za prikaz tog rezultata – rekao je voditelj pretraživanja Googlea Pandu Nayak u objavi na blogu najavljujući promjene.

– Istrenirali smo naše sisteme da postanu bolji u otkrivanju ovakvih lažnih premisa, ali postoje slučajevi u kojima nije od pomoći prikazati istaknuti isječak. Ovim smo ažuriranjem smanjili pokretanje istaknutih isječaka u tim slučajevima za 40 posto – dodaje.

Isječci, koji se ponekad pojavljuju kao istaknuti odgovori na direktna pitanja postavljena Google pretraživanju, dugo su bili kamen temeljac AI strategije kompanije.

Ista tehnologija pokreće njegove pametne zvučnike i glasovne pomoćnike i omogućuje tražilici da zadovolji upite za pretraživanje bez da posjetitelji kliknu na druge web stranice.

No isječci, koji se automatski generiraju iz sadržaja web stranica, jednako su dugo bili trn u oku Googleu. U 2017. godini kompanija je optužena za širenje “lažnih vijesti” nakon što je istaknuti isječak za upit “Planira li Obama državni udar?”, rezultirao time da njezin glasovni asistent korisnicima veselo kaže: “Obama možda planira državni udar na kraju njegovog mandata 2016. godine”, nakon što je Google pronašao informaciju na web stranici teorije zavjere.

Druge su pogreške bile komičnije. Kompanija bi veselo rekla korisnicima da su stepenice izmišljene 1946. godine nakon što bi povezala web stranicu koja je tom datumu pripisala određeni američki sigurnosni propis.

U nastojanju da se pozabavi glavnim uzrokom takvih pogrešaka, Google također izdaje nova upozorenja za slučajeve kada pojam za pretraživanje naiđe na “prazninu podataka” – pitanje na koje dobar odgovor možda jednostavno ne postoji.

Izvor: The Guardian

About The Author