FOTOROBOT SAVREMENOG POLITIČARA: Evo kakvog lidera Bosna i Hercegovina treba

NOVA BLOG PRIČA

FOTOROBOT SAVREMENOG POLITIČARA: Evo kakvog lidera Bosna i Hercegovina treba
Foto: Daily Star

August je 2022. godine i u ovom trenutku niko ne zna kako će za koju heftu Bosna i Hercegovina zakonski izgledati. Traju žestoke bitke za procente, pozicije, moć i odnos snaga. Glavni se rat vodi oko nekoliko ustavnih rješenja i izbornog zakona, a svi zaboravljaju da nam je ljudski mterijal loš, nikakav i da su zalud bilo kakve mjere ako kultura politike ostane na katastrofalnom nivou na kojem je sad.

Stoga uvaženoj domaćoj javnosti, punoj smirenih, naobraženih, ekstremno educiranih i u problematiku upućenih masa na uvid podastiremo revolucionarni dokument radnog naziva Mostarske ovlasti. Moramo mijenjati ne samo ustave, zakone i politiku, nego i političare, taj krhki, kvarni ljudski materijal od kojeg sve zavisi.

Pa zato evo seta mjera kojima će se sve tektonski promijeniti. Ovo je jače od Aprilskog paketa i vraćanja nadležnosti zajedno. Ovo je hidrogenska politička bomba. Jamčimo da u roku od pola godine nestaje 90 posto naših problema i da nadglasavanja, preglasavanja i ostala podzemna rovarenja nisu naš problem, nego nešto sasvim drugo.

Pa krenimo:

1.

Ko god je bio u ratu, ne može više na javnu funkciju. Jeste diskriminacija, jeste da mladi nisu bolji od starih, ali bi implementacijom ove mjere jedan vrlo ružan aspekt političke retorike iščezao iz javnog života.

2.

Jedna porodica, jedna javna funkcija. Tačka. Nepotizam bi od gladi presušio po automatizmu.

3.

Niko od političara više ne smije ići na obilježavanje “svojih” ratnih godišnjica i stratišta. Samo onih gdje su njegovi divljali. Znači, Čović i Čavara na Heliodrom i u Ahmiće, Džaferović i Komšić u Grabovicu i na Kazane, Dodik i Cvijanović u Srebrenicu, Sarajevo, Višegrad, Prijedor…

4.

Upravni i nadzorni odbori javnih preduzeća više se neće popunjavati po multistranačkom principu, nego po multikulturalnom modelu: predstavnici LGBT+, zaštitnici životinja, udruge umirovljenika i udruženje građana Mostar u srcu, Velež do groba.

5.

Svako ko hoće na javnu funkciju mora odmah kod Centralne izborne komisije dobrovoljno deponirati svoj porno snimak, a ne da ga politička mafija i paraobavještajne službe poslije ucjenjuju na štetu javnog interesa. Time bi se bludu dao prirodni, tj. narodni karakter, jer svako ga voli umočiti, a žaoka ucjene bi se radikalno otupila…

6.

U cilju otopljavanja međuetničke atmosfere, na izborima smiješ glasati samo za tuđe, ne za svoje. Znači, Hrvat za Bošnjaka i Srbina, Bošnjak za Srbina i Hrvata, Srbin za Hrvata i Bošnjaka. Ostali mogu za sve.

7.

Bosna i Hercegovina – prva zemlja koja je službeno ukinula službena vozila. Ali sve do jednog. Kad nam Angela ili Milanović dođu u oficijelnu posjetu, eno brate Samira i Emira, pa bujrum.

8.

Samo elektronsko glasovanje, j..o vas ćaća lopovski.

9.

Striktno se zabranjuje mrtvima da glasuju.

10.

Ukida se namjenska industrija, što je eufemizam za proizvodnju oružja, a na njeno mjesto žurno instalira IT sektor. Da više ne sijemo nesreću po svijetu. A za mir kod kuće da garantiraju NATO, Kina, Švedska, Finska i Saudija zajedno.

11.

Umjesto ratnih, dozvoljeni su samo erotski filmovi. A ako su vam oficiri draži od ćune, minđe i guzova, e nek vam je onda tako kako vam je.

12.

Pismenu potvrdu, ovjerenu u općini zajedno s CIPS-om ne starijim od šest mjeseci (nek vide šta oni rade nama), da nije involviran u koruptivni svijet tendera, procenata, mita etc…

13.

Jedna zemlja, jedan predsjednik, jedan Jaguar. Jest da se ova inokosna mjera kosi sa tačkom 7, ali ni jedan dokument na svijetu ne može biti savršen, pa neće vala ni ovaj.

About The Author