KAKO RAZDVOJITI VIJEST OD PREDIZBORNE KAMPANJE?

IZDVAJAMO

Jednostavnim uvidom u vijesti kojima su preplavljeni portali, nameće se zaključak da su svi nosioci, najčešće, izvršne vlasti odjednom postali poletni da obilaze, posjećuju, dodjeljuju, pomažu, daju podršku, uviđaju problem, postaju empatični spram ugroženih kategorija stanovnika… I sve bi to i moglo biti dijelom njihovih redovnih aktivnosti da se ne insistira na naglašenom medijskom praćenju svega pobrojanog. Samopromocija ovakvih aktivnosti nailazi na medijsko nepropitivanje, već puko prenošenje podastrtih informacija, bez da se one i na koji način provjere na terenu.

KAKO RAZDVOJITI VIJEST OD PREDIZBORNE KAMPANJE?

Zašto se u vijestima prednost daje i akcenat stavlja na predstavnike vlasti, načelnike, ministre, premijere, zbog čega se stiče pogrešan utisak da se radi o ličnoj pomoći ili donaciji

U predizborno vrijeme sve aktivnosti institucija i njihovih glavnih i sporednih namještenika, na bilo kom nivou, mogu se shvatiti kao dio kampanje. A mediji nam nerijetko, u zavisnosti od toga pod čijim su utjecajem, serviraju informacije koje se mogu smatrati prikrivenim ili čak i otvorenim zagovaranjem određene stranačke opcije, “zamotane” u vijest o dodjeli bespovratnih sredstava, stipendiranju učenika ili studenata. Tu su i neizostavne posjete nekoj humanitarnoj organizaciji kako bi se riješio kakav gorući problem.

Jednostavnim uvidom u vijesti kojima su preplavljeni portali, nameće se zaključak da su svi nosioci, najčešće, izvršne vlasti odjednom postali poletni da obilaze, posjećuju, dodjeljuju, pomažu, daju podršku, uviđaju problem, postaju empatični spram ugroženih kategorija stanovnika… I sve bi to i moglo biti dijelom njihovih redovnih aktivnosti da se ne insistira na naglašenom medijskom praćenju svega pobrojanog. Samopromocija ovakvih aktivnosti nailazi na medijsko nepropitivanje, već puko prenošenje podastrtih informacija, bez da se one i na koji način provjere na terenu.

Jedna od vijesti objavljena na portalu Bljesak.info glasi: Borcima hrane i sapuna za 966 KM, i u njoj, između ostalog, stoji: “Ugovor o nabavci i isporuci prehrambenih proizvoda i sredstava za osobnu higijenu za 1.666 pripadnika boračke populacije Kantona Sarajevo potpisao je danas ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo sa direktoricom firme ‘Vino jug’ d.o.o. Elvirom Resić. Riječ je o pripadnicima boračke populacije koji su prethodno ispunili sve uvjete po osnovu javnog poziva za dodjelu ove vrste pomoći u 2018. godini, kao i uvjete propisane Zakonom o dopunskim pravima boraca Kantona Sarajevo. Za realizaciju ovog prava Ministarstvo za boračka pitanja je izdvojilo 161.551,35 KM.”

Vijest objavljena na portalu Akta.ba tretira, kroz projektne aktivnosti, porast broja zaposlenih u Kantonu Sarajevo, pa kaže, između ostalog: “U okviru ‘Projekta privlačenja investicija i unapređenja poslovnog okruženja – LIFE’, kojeg provodi Međunarodna finansijska korporacija, članica Grupacije Svjetske banke uz podršku britanske ambasade i u saradnji s Vladom Kantona Sarajevo, postignuti su izuzetno dobri rezultati.” Navodi se i izjava ministra privrede KS Muharema Šabića o tome da su svi ekonomski parametri privrede KS u porastu, i da se bilježi rast broja zaposlenih. Ovo je jedna strana priče, ali medij koji prenosi informaciju nam ne daje priliku da saznamo koliki je to porast broja zaposlenih, te po kojim je parametrima privreda KS u porastu.

Pohvale umjesto postavljanja pitanja

I vijest o spremnosti sarajevskih vatrogasaca može se posmatrati kroz prizmu predstojećih izbora. Na portalu Klix.ba objavljen je tekst koji govori o smotri “formiranih struktura zaštite i spašavanja Kantona Sarajevo, kao i prezentacija novonabavljene opreme i materijalno-tehničkih sredstava za njihove potrebe”. Pobrojani su zvaničnici prisutni na smotri, dva kantonalna ministra, između ostalih, te se iskoristila prilika da se kaže kako se radi o ministarstvima koja osiguravaju funkcionisanje struktura zaštite i spašavanja.
“Možemo se pohvaliti čime raspolažemo. Nabavili smo nove uniforme za pripadnike Profesionalne vatrogasne jedinice nakon 13 godina, kao i specijalno tehničko vozilo za intervencije u nesrećama i spašavanje ljudskih života koje će zamijeniti vozilo staro 41 godinu. Novo vozilo je rađeno po visokim industrijskim i militari standardima i jedino je takvo u regionu”, istakao je direktor KUCZ-a Samir Džihić, dodajući da je Kantonalna uprava civilne zaštite opremanjem svojih vatrogasaca podigla njihovu spremnost i stvorila pretpostavke da djeluju u najkraćem vremenskom periodu i u najtežim situacijama. Da li ima i nekih problema u ovom sektoru – to iz teksta ne možemo saznati, osim što je navedeno da postoji potreba za upošljavanjem novih vatrogasaca.

Tu je još jedna vijest, objavljena na portalu Avaz.ba, o tome kako je ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo posjetio Udruženje gluhih i nagluhih osoba KS. U vijesti saznajemo kako je razgovarano i o angažmanu tumača znakovnog jezika u programu JP TVSA, te da postoje koordinirane aktivnosti Ministarstva i Udruženja, koje su rezultirale prijedlogom menadžmenta TVSA da se sjednice Skupštine ubuduće prevode na znakovni jezik u formi posebne emisije. U tekstu nema detalja o drugim problemima ove kategorije stanovništva, te je akcenat stavljen na ministrove izjave o podršci Udruženju.

Ni lokalni nivoi vlasti, oni općinski, iako njih ne dotiču najdirektnije predstojeći izbori, nisu imuni na promociju aktivnosti koje su potpuno uobičajene u radu općinskih organa, kao što je procjena gdje i sa koliko sredstava treba priskočiti u pomoć. Pa tako u tekstu na portalu Faktor.ba novinar donosi informaciju o prihvaćenoj inicijativi da se pomogne proizvođačima malina s područja općine Ilidža koji su pretrpjeli materijalne štete. Odobrena su novčana sredstva za 71 uzgajivača maline, a svaki će dobiti 500 KM po dunumu. Za nadoknadu štete iz budžeta Općine izdvojeno je oko 67.000 KM. Agencija Fena, opet, prenosi saopćenje za javnost Prve stranke koja naglašava kako se radi o njihovoj inicijativi. “Pozivamo sve ostale općine na nivou BiH da se solidarišu i iskoriste ovaj humani gest kao primjer!”, poručuje predsjednik ove stranke Amer Bekan, ne obrazlažući po čemu se radi o humanom gestu ako su sredstva budžetska. A niti novinari postavljaju to pitanje gospodinu Bekanu.

Kad ministar pomaže

I u ostalim dijelovima BiH djeluje se po sličnom principu: oglašavanje aktivnosti nekog ministarstva ili vlade u cjelini u izrazito promotivnom tonu. U tekstu objavljenom na portalu Krajina.ba prenose se detalji posjete ministara Salke Bukvarevića i Dževada Malkoča, koji su s predsjednikom RVI paraplegičara USK Alagom Pašićem obišli teško oboljelog paraplegičara. “Emira Sivića, borca u proteklom ratu nije zaobišla teška životna sudbina. Bolest koja je uzela maha vezala ga je za bolnički krevet. Ipak, zahvaljujući Kantonalnom udruženju paraplegičara i njihovom predsjedniku Alagi Pašiću, Emir nije sam. A koliko je velika njihova žrtva u prethodnom ratu, ali i teška borba koju vode danas s bolešću, prepoznao je i Salko Bukvarević, federalni ministar za pitanja boraca, kao i Dževad Malkoč, kantonalni ministar za pitanje boraca koji na sve načine pomaže ovoj najtežoj skupini ratnih vojnih invalida.” Vijest ispričana iz samo jedne perspektive, u tonu naklonjenom predstavnicima institucija koji su posjetili gospodina Sivića.

Tu je i tekst s portala Maglaj.net koji govori o posjeti federalnog ministra prostornog uređenja Josipa Martića općini Maglaj i obilasku radova na Svetištu Leopolda Mandića. To je, saznajemo iz teksta, projekat za koji je Federalno ministarstvo prostornog uređenja na čelu sa rečenim ministrom izdvojilo sredstva u iznosu od 20.000 KM. I to je sve – cijela priča je svedena na ministrovu posjetu, te novac koji je upravo on izdvojio iz budžeta.

Ono što nikako ne treba zaboraviti, a što prečesto zaboravljamo, jeste da svi ovi po medijima promovirani predstavnici vlasti nikad ne dijele pomoć iz svojih džepova, već ono što su građani najrazličitijim nametima države odvojili za budžet, te bi sve pomenute aktivnosti trebale predstavljati najnormalnije svakodnevno servisiranje građana.

I zbog toga ih ne treba stavljati ni na kakav pijedestal.

About The Author