Evidentno pogoršanje ljudskih prava nakon što je BiH dobila kandidata za članstvu u EU

Radikalizacija društva u Republici Srpskoj sve intenzivnija, a iz generalne prešlo se u institucionalnu radikalizaciju donošenjem zakona

Evidentno pogoršanje ljudskih prava nakon što je BiH dobila kandidata za članstvu u EU

Inicijativa za monitoring evropskih integracija Bosne i Hercegovine predstavila je publikaciju ”Potemkinova kandidatura: Alternativni izvještaj o napretku BiH na putu za članstvo u Evropskoj uniji” u kojem je između ostaloga upozoreno na pogoršanje ljudskih prava nakon što je BiH dobila status zemlje kandidatkinje za članstvo u EU.

Publikacija je rezultat rada organizacija civilnog društva unutar Inicijative za monitoring evropskih integracija BiH i saradnika izvan ove koalicije.

Predstavnik Inicijative za monitoring Evropskih integracija Edo Kanlić kazao je da izvještaj iz perspektive civilnog društva pokazuje kako oni vide dešavanja u prošloj godini, najvažnije reformske procese i politička dešavanja koji se tiču evropskog puta BiH.

– Kandidatski status bio je politička odluka Brisela jer rezultati u gotovo svim poljima pokazuju da, osim što stagniramo, zapravo i nazadujemo, posebno u oblasti ljudskih prava – kazao Kanlić.

Smatra da su zbog posljednjih dešavanja ljudska prava najugroženija u Republici Srpskoj, dodaje da je pravo na slobodu okupljanja i pravo na slobodu izražavanja nešto što je najviše na udaru.

– Zato umjesto da usvajamo neke reformske zakone, mi smo se odlučili za usvajanje onih represivnih. Prijetnja represivnim zakonima koristi se kao političko sredstvo – rekao je Kanlić.

Aktivistkinja Centra za mlade “Kvart” iz Prijedora Azra Berbić kazala je da je generalno bilo vidljivo kako je radikalizacija društva u Republici Srpskoj sve intenzivnija i da se iz generalne radikalizacije očigledno prešlo u institucionalnu radikalizaciju.

– To vidimo kroz Nacrt izmjena i dopuna Krivičnog zakona RS kojim se između ostalog predviđa i kriminalizacija klevete, vrlo oštre i visoke novčane kazne, a pored toga i najava novog zakona koji će se ticati uređivanja rada nevladinih organizacija i udruženja – dodala je.

Alternativni izvještaj o napretku BiH na putu za članstvo u Evropskoj uniji za 2022. godinu nudi osvrt i perspektivu organizacija civilnog društva o dinamici i rezultatima najznačajnijih političkih i reformskih procesa u protekloj godini i ispunjenju obaveza iz političkih kriterija.

Izvor: Fena

About The Author