Bjeloruski novinari dobitnici Svjetske nagrade za slobodu medija

Nagrada od 25.000 dolara odaje priznaje iznimnim doprinosima odbrani ili promociji slobode medija, posebno u slučaju opasnosti

Bjeloruski novinari dobitnici Svjetske nagrade za slobodu medija
Foto: Getty Images

Bjelorusko udruženje novinara (BAJ) proglašeno je dobitnikom ovogodišnje UNESCO-ve/Guillermo Cano Svjetske nagrade za slobodu medija, prema preporuci međunarodnog žirija.

BAJ je osnovan 1995. godine kao nevladino udruženje medijskih djelatnika s ciljem promocije slobode izražavanja i nezavisnog novinarstva u Bjelorusiji.

Okuplja više od 1.300 pridruženih novinara, a član je Međunarodne federacije novinara (IFJ) i Evropske federacije novinara (EFJ).

Od spornih predsjedničkih izbora u Bjelorusiji u augustu 2020. godine, koji su tokom narednih mjeseci izvukli milione ljudi na ulice u znak protesta, osnovna ljudska prava bila su na meti.

U martu ove godine, Ured UN-a za ljudska prava objavio je izvještaj Vijeća za ljudska prava o situaciji u evropskoj naciji, u kojem se navodi da su vladina kontinuirana gušenja povrijedila prava stotina hiljada ljudi.

– Ispitivanje ne samo da razotkriva kršenja nanesena ljudima koji pokušavaju ostvariti svoja temeljna ljudska prava, već naglašava nemogućnost žrtava da pristupe pravdi – kazala je je šefica UN-a za prava Michelle Bachelet.

U augustu 2021. godine, nakon policijske racije u uredu BAJ-a, Vrhovni sud Bjelorusije naredio je raspuštanje organizacije, na zahtjev Ministarstva pravde.

– Dodjelom nagrade BAJ-u stojimo uz sve novinare širom svijeta koji kritiziraju, suprotstavljaju se i razotkrivaju autoritarne političare i režime, prenoseći istinite informacije i promovirajući slobodu izražavanja – rekao je Alfred Lela, predsjedavajući međunarodnog žirija za dodjelu nagrade.

Čelnica UNESCO-a Audrey Azoulay istaknula je da već 25 godina nagrada UNESCO-a/Guillermo Cano “skreće pažnju svijeta na hrabrost novinara širom svijeta koji toliko toga žrtvuju u potrazi za istinom i odgovornošću.

– Još jednom smo inspirirani njihovim primjerom i podsjećamo na važnost osiguravanja prava novinara posvuda da slobodno i sigurno izvještavaju – dodala je.

Nagrada od 25.000 dolara odaje priznaje iznimnim doprinosima odbrani ili promociji slobode medija, posebno u slučaju opasnosti. Ime je dobila po Guillermu Cano Isazi, kolumbijskom novinaru koji je ubijen ispred ureda svojih novina El Espectador u Bogoti 17. decembra 1986. godine.

Finansiraju ju je Fondacija Guillermo Cano Isaza (Kolumbija), Fondacija Helsingin Sanomat (Finska), Namibia Media Trust, Fondacija Democracy & Media (Nizozemska) i Thomson Reuters Fondacija.

Globalna konferencija Svjetskog dana slobode medija 2022. godine održat će se od 2. do 5. maja, a bit će posvećena temi „Novinarstvo pod digitalnom opsadom“.

Na konferenciji će se raspravljati o uticaju digitalne ere na slobodu izražavanja, sigurnost novinara, pristup informacijama i privatnost.

Izvor: UN

About The Author