Turske vlasti blokirale web stranicu Glasa Amerike

Sud u Ankari odobrio je zahtjev Vrhovnog vijeća za radio i televiziju, vladinog regulatora telekomunikacija za blokiranje Glasa Amerike

Turske vlasti blokirale web stranicu Glasa Amerike

Odbor za zaštitu novinara (CPJ) pozivao je turske vlasti da ponište svoju nedavnu odluku o blokiranju pristupa web stranici na turskom jeziku televizijske kuće Glas Amerike koju finansira Kongres Sjedinjenih Američkih Država.

– Neumoljivi pokušaji turskih vlasti da kontroliraju protok vijesti i informacija u zemlji doveli su do još jednog sudskog naloga kojim se blokira pristup turskoj web stranici Glasa Amerike – rekao je predstavnik CPJ-a za Tursku Özgür Öğret.

Napomenuo je da se vlasti moraju pomiriti s idejom slobodnih medija u Turskoj i dopustiti i lokalnim i stranim medijima da slobodno distribuiraju vijesti. Sva ograničenja usmjerena na medijske kuće trebaju se ukinuti bez odlaganja, kazao je.

Naime, Sud u Ankari odobrio je zahtjev Vrhovnog vijeća za radio i televiziju, vladinog regulatora telekomunikacija poznatog kao RTÜK, za blokiranje Glasa Amerike od, navodeći navodne neplaćene naknade za licenciranje. Sud je VOA-i dao rok od 72 sata da dobije dozvolu, a zatim je u ponedjeljak, 28. augusta, blokirao medij.

VOA je izvijestila da je moguće uložiti žalbu na presudu, ali nisu naveli planiraju li to i učiniti. Internetska stranica Glasa Amerike na turskom jeziku, voaturkce.com, pokrenuta je na novoj adresi nakon što su prošle godine blokirane prethodne web stranice glasila.

U februaru 2022. godine RTÜK je naredio VOA-i i još dva strana medija da podnesu zahtjev za licence za emitiranje ili da se suoče s blokadama, što je dovelo do niza blokada na nekoliko web stranica VOA-e u julu 2022. godine nakon što mediji to nisu uradili.

Izvor: CPJ

About The Author