Dodik Vukelića i druge novinare nazvao ‘spodobama’

Ponovo je predsjednik bh. entiteta RS na neprimjeren i prijeteći način komentirao legitimnu borbu novinara i medija protiv kriminalizacije klevete

Dodik Vukelića i druge novinare nazvao ‘spodobama’
Foto: S.Prosic/Hercegovina.info

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je danas donošenje novog zakona u Republici Srpskoj, ovaj put o nevladinim organizacijama. “Zaprijetio” je da će zakon doslovno prepisati od Sjedinjenih Američkih Država, a posebno je namijenjen za strane NVO ili one koje se finansiraju sredstvima iz inostranstva.

Iskoristio je i ovu priliku za uvrede, ovaj put predsjednika Kluba novinara Banja Luka Siniše Vukelića i pojedinaca koji se bune protiv izmjena Krivičnog zakona kojima se namjerava kriminalizirati kleveta i nazvao ih je “spodobama”.

– Neki stvaraju nepovoljnu atmosferu, žele da nametnu i sebe odbrane kao onaj Vukelić i neke druge spodobe koje godinama lažu, podmeću, reketiraju i sada žele novinarsku zajednicu kupit za sebe kako bi je navodno zaštitili – kazao je.

– Ovdje treba osposobiti da medijska zajednica slobodno radi svoj posao i da niko ne može zbog tog svog posla da odgovara, ali da neko ko tendenciozno pokušava drugome da nanese zlo, apsolutno treba da čini pa taman se i zvao neki novinar. To je odgovornost do koje ćemo zajedno doći – rekao je Dodik.

Dao je “obećanje da će sjesti sa svim urednicima i novinarima i objasniti im do detalja ovaj zakon”. Poručio je kako ne treba ojačati strah kod njih, a onda je napao medije zbog čega ovako nisu reagirali kada je Valentin Inzko nametnuo.

– Ovih dana ćemo predložiti novi zakon o djelovanju NVO na prostoru RS. Bit će doslovno prepisan od SAD. One u svom zakonu te strane nevladine organizacije nazivaju stranim agentima na prostru SAD-a. Mi ćemo uzeti svu terminologiju, samo umjesto SAD bit će RS, a to podrazumijeva da prijavite svaku vrstu transakcije i sve što rade. Pa da vidimo šta će reći – rekao je Dodik.

Upravni odbor Udruženja BH novinari uputio je javni protest Dodiku povodom direktnih prijetnji Siniši  Vukeliću, članu UO BH novinara i predsjedniku BHN Kluba novinara Banja Luka, te vrijeđanju stotine novinara koji se protive kriminalizaciji  klevete nazvavši ih „spodobama“.

U izjavi za medije u Banjoj Luci, Milorad Dodik je na neprimjeren i prijeteći način komentirao legitimnu borbu novinara i medija protiv kriminalizacije klevete i nacrta izmjena Krivičnog zakona Republike Srpske.

Iz BH novinara su upozorili da ovakve najave predsjednika Republike Srpske predstavljaju novi udar na slobodu izražavanja i slobodu udruživanja kroz nedopustive pokušaje ograničavanja rada nevladinog sektora.

Nakon što su medijska zajednica, pravni eksperti i međunarodne organizacije kritizirale najavljene izmjene Krivičnog zakonika RS, kojima se kleveta nastoji kriminalizirati, a građani i novinari kažnjavati drakonskim novčanim kaznama i do 100.000 KM, Dodik je očigledno odlučio otići i korak dalje u demonstraciji vladavine sile u RS-u, koja sve više počinje da nalikuje diktatorskim sistemima.

– Evidentno je da Dodik i oni koji ga podržavaju žele ućutkati nezavisno, istraživačko, slobodno novinarstvo po svaku cijenu, ali i predstavnike nevladinog sektora koji istražuju i analiziraju poteze vladajućih struktura, između ostalog i kroz razotkrivanje brojnih korupcijskih afera i netransparentno trošenje milionskih iznosa budžetskog novca, te da su u tim namjerama i više nego odlučni – stoji u saopćenju.

Upravni odbor BH novinara još jednom je pozvao cjelokupnu medijsku zajednicu i sve relevantne domaće i međunarodne organizacije da odlučno podignu svoj glas u borbi protiv medijskog mraka koji prijeti bosanskohercegovačkom entitetu Republici Srpskoj.

Izvor: N1/Udruženje BH novinari

About The Author