Rusija će protjerati zapadne novinare ako YouTube bude blokirao brifinge Zaharove

Ove najave dolaze nakon što su ruski parlamentarci usvojili zakon koji omogućuje tužiocima da zatvore strane medijske kuće u Moskvi

Rusija će protjerati zapadne novinare ako YouTube bude blokirao brifinge Zaharove
Foto: NPC Daily

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova izvijestilo je da će novinari iz zemalja Zapada biti protjerati iz Rusije ako YouTube bude blokirao brifinge na platformi njihove portparolke.

Portparolka Marija Zaharova, koja drži sedmične brifinge o ruskoj vanjskoj politici, uključujući vojnu intervenciju Moskve u Ukrajini, rekla je da je Ministarstvo upozorilo YouTube da prestane blokirati njene sadržaje na toj platformi, piše Reuters.

– Upravo smo došli i rekli im: ‘Budete li blokirali još jedan brifing, jedan novinar ili jedan američki medij ići će kući. Još jedan brifing je blokiran i mi ćemo odrediti nekog novinara ili određeni medijski servis koji će ići kući – kazala je Zaharova, prenosi ruska novinska agencija TASS.

Iako Rusija ima domaće verzije drugih društvenih mreža, održiva YouTube alternativa u toj skali tek treba da se pojavi.

Njeni komentari uslijedili su nakon što su ruski parlamentarci usvojili zakon koji omogućuje tužiocima da zatvore strane medijske kuće u Moskvi ako je neka zapadna zemlja bila “neprijateljski” nastrojena prema ruskim medijima.

Ova mjera je odgovor na zatvaranje određenih ruskih državnih novinskih kuća u zemljama Zapada.

Zaharova je istakla i da Moskva radi na mjerama protiv medija na engleskom jeziku kao odgovor na “neprijateljske akcije” stranih vlasti prema ruskim vijestima, ali ostale detalje nije iznijela.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u martu potpisao zakon kojim se nameće zatvorska kazna do 15 godina za namjerno širenje “lažnih” vijesti o vojsci, što je potaknulo neke medijske kuće Zapada da povuku svoje novinare iz Rusije.

Određene zapadne medijske organizacije, uključujući Reuters, ostale su u zemlji i nastavljaju sa izvještavanjem.

Izvor: RSE

About The Author