RTRS I BNTV: Novi uspjesi Prointera

Iz čijeg su budžeta Prointeru, firmi bliskoj Igoru Dodiku, plaćene usluge instaliranja opreme i hoće li početkom narednog mjeseca biti usvojena nova verzija verbalnog delikta?

RTRS I BNTV: Novi uspjesi Prointera
Foto: MONDO/Bojan Jakovljević

RTRS: Opet kredit za stara zaduženja

  1. – 26. juni 2023.

ORBAN U BANJOJ LUCI: Bosna i Hercegovina je kolonija zapadnih zemalja, a odnos OHR-a, ambasada SAD-a i Velike Britanije je kolonizatorski, tvrdnje su koje je predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik učestalo iznosio unatrag dva mjeseca. No  službena posjeta mađarskog premijera Viktora Orbana Bosni i Hercegovini te njegov dvodnevni boravak u Banjaluci nakon Sarajeva drugačije su konotirani. Najavljena ekonomska saradnja u suštini se vrti oko mađarske zainteresiranosti za ona ulaganja koja bi RS učinila energetskom kolonijom Mađarske. A zauzvrat, kako je saopšteno u Dnevniku 23. juna, Orban će Evropskom unijom širiti drugačiju sliku o položaju Srba u BiH. Ma šta to značilo.

SLOŽNA PORUKA: Novac za otplatu duga na Bečkoj berzi je sakupljen, Vlada RS vratila je sedam dana prije roka 332 miliona maraka. A Republika Srpska ostala ekonomski stabilna i bit će to i dalje, složna je poruka vlasti i RTRS-a građanima. Da je jedan dug vraćen nizom novih, krajnje nepovoljnih kreditnih zaduženja, tema je o kojoj novinari RTRS-a ne izvještavaju.

DRUGA POLOVINA DRUGE POLOVINE: O realnom životu i svakodnevnici građana u dnevnicima se provuče tek pokoja škrta vijest, i to u pravilu u drugoj polovini druge polovine Dnevnika. Ostali prostor rezervisan je za političke teme kojima RTRS samo dodatno diže političke tenzije u BiH, kao da nije dovoljno što to na dnevnoj osnovi čini Dodik uz zdušnu podršku stranaka vladajuće većine.

FUNDAMENTALNO PITANJE: Tokom cijele nedjelje, kao pitanje svih pitanja, odnosno, kako je to Gvozden Šarac u Dnevniku 24. juna istakao, „fundamentalno pitanje za RS“, bilo je odbijanje Ustavnog suda da postupi po ultimatumu RS-a, te u petak, 23. juna, do 12 sati povuče izmjene Pravila o radu kojima je brisan član 39 i time onemogućena blokada sudskog odlučivanja ako sjednici ne prisustvuje nijedan sudija iz reda  nekog od konstitutivnih naroda.

Branka Kusmuk sudije Ustavnog suda naziva „kršiteljima Ustava BiH zaogrnutim u sudijske toge“. Najavljuje se nova blokada rada oba doma Parlamenta BiH, odnosno povlačenje zastupnika i delegata iz RS-a, ukoliko PS BiH ne donese, bezuslovno, novi zakon o Ustavnom sudu BiH napisan u RS-u i „strane sudije isprati njihovim kućama“.

Evidentno je da država ulazi u još jednu političku krizu, da se vrši ozbiljan napad na temelje Dejtonskog sporazuma, prvo zabranom objavljivanja odluka Visokog predstavnika u Službenom glasniku RS-a, a u toku ove nedjelje ista sudbina čeka i presude i odluke najviše državne pravosudne institucije.

BIT ĆE KAD BUDE: Ko misli drugačije i neće glasati kako Dodik zahtijeva, izdajica je. No malo je argumenata kojima se to dokazuje. Jer, na izjavu poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini RS Igora Crnadka da će odluke o Ustavnom sudu ta partija podržati kada budu provedene one o osnivanju oružanih snaga RS-a, njene uprave za indirektno oporezivanje, granične službe i sigurnosnih agencija, predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović lakonski tek kaže „bit će to kad bude“.

Ono što novinari javnog servisa ne propituju, zašto se blokira samo rad državnog parlamenta? Odnosno, zašto se sa svojih funkcija ne povuku i ostali srpski kadrovi poput direktora Uprave za indirektno oporezivanje, RAK-a i inih agencija koje su im pripale u podjeli izbornog plijena?

Izdvojeno

Branimira Kojića, predsjednika skupštine Udruženja porodica nestalih i poginulih RS-a, unatoč pažljivom praćenju sadržaja emitovanih u Dnevniku 2, nismo imali priliku nikada čuti da se oglašava o temama vezanim za traženja nestalih. Ali unatrag tri nedjelje u nekoliko je navrata pozvan da komentariše za središnji Dnevnik javnog servisa RS-a. Prvo povodom gostovanja SARTR-a u Banjaluci na Teatar festu, a sada i o odlukama Narodne skupštine o izmjenama Zakona o Službenom glasniku RS-a kojima se onemogućava objavljivanje odluka visokog predstavnika. Ili pojednostavljeno: RTRS je našao novog eksperta širokog spektra.

Ocjena: 1

 

BNTV: Dodikov ultimatum

  1. – 26. juni 2023.

DODIKOV ULTIMATUM: Bez etnoparanoje, koja je odlika izvještavanja RTRS-a u Dnevnicima, gledatelji su upoznati sa sadržajem posebne sjednice Narodne skupštine RS na kojoj je donesen zakon kojim se zabranjuje objavljivanje odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku RS-a. Na identičan način najavljena je i nova posebna sjednica Narodne skupštine RS na kojoj će ista sudbina zadesiti i Ustavni sud BiH, jer nije ispoštovao ultimatum Milorada Dodika i odustao od brisanja člana 39 Pravila o radu.

GDJE SU MILIONI: Umjesto toga, fokus je stavljen na pitanje gdje je 100 miliona eura navodne podrške Mađarske poduzetnicima u RS-u, a povod je bio i boravak u Banjaluci, tokom službene posjete BiH, premijera te  države Viktora Orbana. Oni koji su za podršku aplicirali, tvrde da je sve i ostalo na popunjavanju aplikacije.

GODIŠNJI ODMOR: Nakon što je Vlada RS osigurala novac i isplatila dug na Bečkoj berzi, novinari su postavili pitanje iz kojih je izvora on namaknut. Odgovor predstavnika vlasti nisu dobili osim poruke entitetskog premijera Radovana Viškovića da „sada dušebrižnici mogu ići na godišnji odmor“.

Ali na godišnji odmor mogu bezbrižno otići samo oni zaposleni u firmama bliskim ili usko povezanim s porodicom Milorada Dodika. Primjer je Prointer, za čije je usluge, instaliranje IT opreme, Dodik iz budžeta predsjednika RS-a izdvojio 217 hiljada KM bez PDV-a.

VERBALNI DELIKT: Prema dostupnim informacijama, Zakon o izmjenama Krivičnog zakonika RS kojim se u krivično zakonodavstvo vraća verbalni delikt bit će pred poslanicima Narodne skupštine RS početkom narednog mjeseca. Novinarima Dnevnika bio je to povod da ponovo ukažu na sve negativne posljedice ograničavanja i krivičnog sankcionisanja slobode govora, ali i da podsjete na dugogodišnji kontinuitet uvreda koje bez kažnjavanja  Milorad Dodik upućuje novinarima i ostalim neistomišljenicima.

Ocjena: 5

Komparativna analiza

Od početka ruske agresije na Ukrajinu stizalo je niz izvještaja o nečovječnom postupanju pripadnika plaćeničke grupe Wagner i upozorenja da je riječ o postrojbi koju čine ljudi kriminalne prošlosti. Jednako tako, brojni mediji izvještavali su i o pucanju ljubavi ruskog vojnog vrha i vođe Wagnera Jevgenija Prigožina, koji je tvrdio da im nedostaje oružja i municije, te da zbog toga njegove trupe trpe gubitke. No, RTRS i BNTV o tome nisu rekli ni riječ u vijestima o „specijalnoj ruskoj operaciji u Ukrajini“. Pa ih je pokušaj puča pod vođstvom Prigožina nemalo iznenadio. Vidjelo se to u izvještajima emitovanim u dnevnicima 25. juna kada se jasno dala iščitati nelagoda kako „herojsku borbu vagnerovaca za oslobođenje“ Mariupolja i brojnih ukrajinskih gradova pretvorenih u pustoš sada povezati s otvorenom pobunom protiv Vladimira Putina. BNTV je donio kratko podsjećanje na Prigožinovu prošlost; RTRS se, očekivano, uzdržao, pa je tek prenio izjavu Milorada Dodika „da se takve stvari dešavaju“. Ozbiljna politička analiza na obje medijske kuće je izostala. Što zbog izražene rusofilije, što zbog nedostatka novinara doraslih takvom zadatku.

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Baš kako je to u uvodu izvještaja i navedeno, škola gradskog odbora SNSD-a za dodatnu edukaciju već zaposlenih učitelja i nastavnika mjesto bi trebala imati u rubrici „vjerovali ili ne“. Dodatne edukacije nastavnog kadra u isključivoj su nadležnosti Prosvjetno-pedagoškog zavoda RS, ali takva pravila važe samo u društvu koje počiva na temeljima prava. U protivnom, u političkoj indoktrinaciji ionako obilato politizovanog obrazovnog sistema i političkog kadroviranja pri zapošljavanju, ništa neobično ne vidi ni ministrica prosvjete RS-a Željka Stojičić. Očekivano, jer je kadar SNSD-a, pa stoga poručuje „da je SNSD velika stranka koja se bavi svim oblastima društva pa zašto ne bi i obrazovanjem“.

Minus sedmice

RTRS

Obesmišljavanje države i direktni ataci na Dejtonski mirovni sporazum u svim situacijama kada se donose odluke koje nisu po ukusu vlasti RS-a, kontinuirani su način političkog djelovanja vlasti ovog bh. entiteta. Uredništvo Dnevnika, uobičajeno, samo svojim izvještavanjem u stopu prati vlast i nastavlja manipuliranje javnošću. O svim otvorenim pitanjima donosi samo stavove onih koji odluke vlasti podržavaju i brane. Tako se gradi potpuno netačna slika u kojoj ova vlast ima jednoglasnu podršku za sve svoje poteze, što je daleko od istine.

BNTV

Evidentno nesnalaženje u načinu izvještavanja o pokušaju vojnog udara pripadnika plaćeničkih postrojbi Wagner u Rusiji, posebno zbog činjenice da su se zločini vagnerovaca u Ukrajini ignorisali ili smatrali legitimnim načinom borbe tokom „specijalne operacije“, kako BNTV naziva rusku agresiju na drugu, suverenu državu.

About The Author