BH novinari: Fizičko nasilje je krivično djelo i tako ga treba procesuirati

Nekažnjivost nasilja prema novinarima i medijskim ekipama ima za cilj ponavljanje nasilja

BH novinari: Fizičko nasilje je krivično djelo i tako ga treba procesuirati
Foto: sigmund-AQTA5E6mCNU-unsplash

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima osuđuju fizički napad na Osmana Mehanovića iz Bratunca, muzičara i snimatelja UPS Medija iz Srebrenice, te od nadležnih pravosudnih organa zahtijevaju provođenje zakonskih radnji koje će rezultirati najstrožom kaznom za napadače.

Mehanović je napadnut na parking u Bratuncu. Trojica mladića, nasrnuli su na devetnaestogodišnjeg Mehanovića, pretukli ga i uz nacionalističke povike pitali: “Hoćeš da te zakoljemo kako smo vas u Srebrenici klali?

Nakon što je zbrinut u lokalnoj bolnici, Mehanović je dao izjavu u Policijskoj upravi Zvornik, čiji su policajci veoma brzo utvrdili identitet napadača i predali ih nadležnom tužiocu.

Upravni odbor BH novinara smatra neprihvatljivim fizičko nasilje i širenje međunacionalne mržnje, a u tom konkretnom slučaju je užasavajuće što je žrtva uzoran mladić, koji je u svom profesionalnim radu u UPS Medija i rock bandu zastupa potpuno drugačije, humane i demokratske vrijednosti.

– Ovo nije prvi mrzilački napad na djelatnike UPS Medija. Na meti nacionalista bila je i Dragana Jovanović, protiv koje je organizirana višednevna hajka putem lokalnog portala i društvenih mreža, bez reakcija nadležnih policijskih i pravosudnih organa – navodi se.

BH novinari su pozvali policiju, pravosudne organe i lokalne vlasti u Srebrenici, Bratuncu, Zvorniku i drugim gradovima Birač regije da s dužnom pažnjom istraže i sankcioniraju svaki oblik nasilja prema medijskim djelatnicima, uključujući i posljednji napad na snimatelja Osmana Mehanovića.

– Nekažnjivost nasilja prema novinarima i medijskim ekipama ima za cilj ponavljanje nasilja sve dok se ne zaustavi rad medija u lokalnim zajednicama, a u konačnici građanima uskrati pristup objektivnim, poštenim i tačnim informacijama od javnog značaja – saopćeno je BH novinara.

About The Author