MAGAZINI START I GRACIJA: Dva jubileja u jednom danu

OSVRT DANA: Nezamislive prepreke stoje pred svakim brojem bosanskohercegovačkih magazina. Zato je njihov opstanak na tržištu sam po sebi vrijedan podrške i divljenja

MAGAZINI START I GRACIJA: Dva jubileja u jednom danu

U petak, šesnaestog oktobra 2020. godine, tako se potrefilo, dva sarajevska magazina pojavila su se u javnosti s jubilarnim izdanjima. Gracija je objavila broj 400, a Start – 550. U normalnim okolnostima to jedva da bi bilo vrijedno pomena, u nenormalnim ove redakcije zaslužuju čestitke i podršku.

Zašto govorimo o nenormalnim vremenima? Zato što bosanskohercegovački tisak već decenijama posluje i opstaje u uslovima nelojalne konkurencije i izrazite neravnopravnosti. Ovdašnjoj štampi nikada nisu bili dozvoljeni prolazak i poslovanje na tržištima Hrvatske i Srbije. S druge strane, naši kiosci prolamaju se od srbijanskih i hrvatskih tiskovina. Toliko ih je da rijetka bosanskohercegovačka izdanja među njima gotovo da se i ne vide. Isti je slučaj i s reklamama – ogromni iznosi idu u dvije susjedne zemlje, lokalnim medijima ostaju samo mrvice. Kad se tome doda tradicionalna nesklonost ovdašnjeg stanovništva ka čitanju i štampi, onda je jasno da objaviti 400 ili 550 brojeva u takvim uslovima predstavlja svojevrstan izdavački podvig.

Start među brojnim priznanjima ima i jednu svjetsku nagradu. Danas je to respektabilan magazin u kojem pišu brojni autori, među njima i vjerovatno najbolji bh. novinar Senad Avdić, te ugledni kolumnista i pisac Emir Imamović Pirke. S druge strane, Gracija je znatno probila i proširila uobičajene gabarite magazina za žene i porodicu, okrećući se uvijek osjetljivim i deficitarnim temama ljudskih prava, skrbi o životinjama, autizma… Mala i kompaktna ženska ekipa uspijeva održati visoke profesionalne i dizajnerske standarde već godinama.

Printano novinarstvo iz godine godine gubi bitku protiv portala i društvenih mreža. Novine ipak ostaju jak i harizmatičan fenomen, svjedočanstvo o jednom periodu civilizacije kojeg su presudno oblikovale. Poželimo Startu i Graciji da se odupru savremenim krizama te da opstanu i narednih decenija. (ok)

About The Author