Solak optužuje novinare da iznose neistinite u vezi s nabavkom respiratora

Rukovodilac FUCZ uputio je i istražnim organima da hitno provedu istragu i ispitaju neobjektivne i krive navode

Solak optužuje novinare da iznose neistinite u vezi s nabavkom respiratora
Foto: Oslobođenje.ba

Direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak optužio je u pisanom aktu novinare da iznose neistinite i vrše neprimjerenu medijsku hajku protiv Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u vezi s nabavkom 100 respiratora putem poljoprivrednog domaćinstva “Srebrena malina” firme u vlasništvu Fikreta Hodžića.

Naglasio je da se hajka vodi i protiv Federalnog štaba civilne zaštite, kao i Vladinog tijela koje rukovodi akcijama zaštite i spašavanja i Federalne uprave civilne zaštite kao stručne službe, povodom nabavki respiratora za potrebe medicinskih ustanova zbog pandemije koronavirusa.

Pozivao je istražne organe da hitno provedu istragu i ispitaju neobjektivne i krive navode, kako tvrdi, jer je procedura javne nabavke koju je provela FUCZ objavljena u skladu sa Zakonom o javnim nabavkom, stoji u aktu koji potpisuje Solak, a koji je upućen glavnoj tužiteljici Tužiteljstva Kantona Sarajevo Sabini Sarajliji.

Nabavka 100 respiratora iz Kine podigla je veliku prašinu i izazvala brojne reakcije u Bosni i Hercegovini, istrage su po službenoj dužnosti pokrenuli Tužiteljstvo KS i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA). U međuvremenu bh. mediji su otkrili niz nepravilnosti u ovom procesu.

Reagirao je Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima, upućujući javni protest direktoru FUCZ zbog njegovog zahtjeva Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo za hitno pokretanje istrage kako bi se, kako je navedeno, ispitali „neobjektivni i krivi navodi“ u vezi s nabavkom stotinu respiratora, vrijednom 10,5 miliona maraka.

Osudili su zahtjev Fahrudina Solaka Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, koji ne samo da sadrži lažne optužbe usmjerene protiv novinara i medija, već zorno ilustrira i potpuno nepoznavanje i negiranje uloge medija u demokratskom društvu.

– Sramotno je i nedopustivo da Solak i drugi akteri postupka nabavke respiratora pokušavaju interes istražnih organa usmjeriti ka medijima, koji su krajnje odgovorno, profesionalno i potkrijepljeno zvaničnim dokumentima, proteklih dana izvještavali o toj nabavci – dodaje se u saopćenju.

Taj zahtjev Kantonalnom tužilaštvu predstavlja ne samo direktni atak predstavnika federalnih institucija na novinare i medijske kuće u BiH, grubo kršenje prava na slobodu izražavanja i informiranja građana, već i pokušaj nezakonitog institucionalnog utjecaja i pritiska na istražne organe koji se bave ovim slučajem.

Najavili su da će o svemu obavijestiti sve relevantne domaće i strane organizacije i institucije koje se bave zaštitom medijskih prava i sloboda, kao i predstavnike međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

About The Author