Na sjednici Vijeća ministara nije imenovan novi direktor RAK-a

Vijeće RAK-a predložilo Draška Milinovića za novog direktora. U pitanju je bivši direktor RTRS-a, javnog servisa kojem je RAK izrekao brojne kazne

Na sjednici Vijeća ministara nije imenovan novi direktor RAK-a
Foto: Vijesti.ba

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija potvrdio je da na današnjoj sjednici Vijeća nije bilo nikakvih imenovanja pa ni direktora Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH.

Kako je naglasio, članovi Vijeća RAK-a održali su sjednicu i utvrdili prijedlog kandidata, a sada razmišljaju da li će taj prijedlog koji su sami utvrdili dostaviti resornom ministarstvu i Vijeću ministara, tvrdi Tegeltija.

Podvukao je da do same sjednice Vijeća ministara taj prijedlog nije dostavljen.

Ministar saobraćaja i komunikacija Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović potvrdio je ranije da je bivši direktor Radio-televizije Republike Srpske (RTRS) Draško Milinović predložen za direktora Regulatorne agencije za komunikacije BiH, te da će prijedlog biti upućen Vijeću ministara na potvrđivanje.

Milinović je u decembru prošle godine podnio ostavku na mjestu direktora RTRS-a, nakon čega je na poziciju vršioca dužnosti postavljen Milan Trbojević koji dotadašnji direktor Sektora programa RTRS-a.

Tada su se u medijima pojavile informacije da je razlog podnošenja ostavke prijava Draška Milinovića na javni konkurs za izbor generalnog direktora RAK-a.

Dok je Milinović bio direktor tog entitetskog javnog RTV servisa, RAK je toj medijskoj kući, koja je više puta optužena da je javni servis Saveza nezavisnih socijaldemokrata, (SNSD) kao i za pristrasno izvještavanje, izrekao brojne kazne.

Predsjedavajući Tegeltija je također iz SNSD-a, a i postoji dovoljno glasova stranaka iz entiteta RS da donesu odluku o izboru novog direktora RAK-a.

Vijeće ministara BiH trebalo bi pokrenuti i proceduru izbora novih članova Vijeća RAK-a, jer je dosadašnjim mandat istekao u decembru 2017. godine, a Mitrović je za Klix.ba kazao da je Milinovića izabrao stari saziv Vijeća RAK-a.

Izvor: N1/Klix

About The Author