RTRS I BNTV: Devet puta Cvijanović i deset puta Dodik. Dobro došli u kampanju entitetskog servisa!

U prva tri dana kampanje BNTV je poštovao pravila izvještavanja, dok RTRS ignorira to što predstavnici vlasti nastavljaju sa zloupotrebom funkcija i javnih resursa u svrhu stranačke promocije

RTRS I BNTV: Devet puta Cvijanović i deset puta Dodik. Dobro došli u kampanju entitetskog servisa!
Foto: RTRS/youtube

RTRS: Podanički odnos prema vlasti

12. – 18. oktobar 2020.

NI U PANDEMIJI BEZ POLITIKE: Bosna i Hercegovina u nedjelji iza nas bilježila je rekorde po broju zaraženih koronavirusom. No izvještaji o novim slučajevima Covida-19 bili su u dnevnicima konfuzno razlomljeni, istoj temi se bez jasnog razloga vraćalo u dva navrata. Pritom se i dalje pažljivo izbjegava prezentirati ukupan broj zaraženih na nivou države. Tačnije, izbjegava se spominjanje BiH, pa se dnevni podaci prezentiraju po entitetima i Brčko distriktu.

ZA NJIH NE VRIJEDE PRAVILA: I dok se svakodnevno prenose upozorenja epidemiologa o poštovanju mjera u prevenciji širenja zaraze i javnost obavještava o kontrolama inspekcijskih organa u ugostiteljskim i trgovinskim objektima, novinari i novinarke Dnevnika 2 svjesno zanemaruju činjenicu da predstavnici vlasti RS-a pravila ne poštuju.

Snimci sa brojnih skupova kojima su prisustvovali predsjednica RS-a i lider SNSD-a govore da veliki broj okupljenih u zatvorenom prostoru ne samo da ne poštuje propisanu fizičku distancu nego ne nose ni zaštitne maske. Bit će da ili predstavnici vlasti i uredništvo Dnevnika vjeruju da su na Covid-19 imuni, ili da za njih ne vrijede ista pravila kao za ostale građane.

DEVET PUTA CVIJANOVIĆ: Predizborna kampanja zvanično je počela 16. oktobra, a Željka Cvijanović i prije i nakon ovog datuma nastavila je turneju po Republici Srpskoj: sastanci s lokalnim zvaničnicima tamo gdje SNSD ima vlast, obećanja o novim ulaganjima, pohvale samima sebi za ono što su do sada uradili… U nedjelji iza nas, u dnevnicima se Cvijanović pojavila devet puta.

I kad smo kod turneje koja je klasičan primjer zloupotrebe javnih funkcija u svrhu stranačke promocije, predsjednici se pridružio i dio ministara u Vladi RS-a. S istom retorikom koju koristi i Željka Cvijanović. Izdvajamo i njena uputstva političkim strankama o tome kako treba da vode predizbornu kampanju. S obzirom na sve ranije navedeno, kada bi novinari Dnevnika profesionalno radili svoj posao, taj istup bio bi predmet vrijedan ozbiljne analize. Ovako se nastavlja praksa podaničkog odnosa RTRS-a prema nosiocima vlasti u ovom bh. entitetu.

DESET PUTA MILORAD: U prilozima vezanim za aktivnosti Predsjedništva BiH te njegovu funkciju lidera SNSD-a, Miloradu Dodiku posvećeno je, ili je bio njihova ključna figura, deset izvještaja. Ovdje treba navesti i podatak da se Dodik po četiri puta pojavio u dnevnicima 15. i 16. oktobra.

Premijeru RS-a Radovanu Viškoviću ustupljeno je znatno manje prostora: u dnevnicima su mu posvećene četiri vijesti.

Aktivnostima i istupima članova Predsjedništva BiH, Šefika Džaferovića i Željka Komšića, posvećen je prostor u dva izvještaja, koja su se bavila sjednicom Predsjedništva na kojoj se glasalo o nepriznavanju nezavisnosti Kosova.

Ni u nedjelji iza nas, kada je u pitanju davanje prostora poziciji i opoziciji, nismo zabilježili promjene. Aktivnosti opozicije, njihovi stavovi i komentari se ili ne emituju ili staju tek u šture informacije.

Ocjena: 1

 

BNTV: Crveni karton zvaničnicima

12. – 18. oktobar 2020.

PRAVOSUDNO BEZNAĐE: Novinari Dnevnika nastavljaju izvještavanje o saslušanjima pred privremenom Istražnom komisijom Parlamenta BiH o stanju u pravosuđu, pred kojom su brojne sudije, tužitelji i advokati ukazali na niz problema koji su doveli do gotovo potpune pravne nesigurnosti u našoj državi. Nakon višestrukog odbijanja, pred komisijom se pojavila glavna tužiteljica BiH Gordana Tadić, kroz čije je odgovore novinarka Slađana Jašarević na plastičan način javnosti pokazala beznađe stanja u bh. pravosuđu.

POLITIČKA BOMBA: Da li zbog relevantnijih izvora ili bolje procjene, tek, novinari BNTV-a, neposredno nakon što je Milorad Dodik posegnuo za još jednim atakom na DNS, najavili su izvjestan kraj dugogodišnje saradnje te stranke sa SNSD-om. U Dnevniku 17. oktobra, kada je ta odluka i ozvaničena, okarakterisana je kao „politička bomba“. Za razliku od šturog izvještavanja RTRS-a, gledatelji su upoznati s razlozima raskida koalicije, ali i reakcijama Dodika i opozicionih stranaka u RS-u.

KO STOJI IZA MANIPULACIJA? Dok se čekao zvanični početak predizborne kampanje, fokus novinara bio je na Centralnoj izbornoj komisiji BiH, tačnije na pitanju neregularnosti vezanih za glasanje u odsustvu. I dalje su nerazriješena pitanja o tome ko stoji iza manipulacija ličnim podacima građana BiH i da li će nadležna kantonalna i okružna tužilaštva otvoriti istrage i utvrditi ko je odgovoran za zloupotrebe.

Kao primjer da se može kada se hoće, javnost je vidjela na primjeru Brčkog, gdje je zbog osnovane sumnje na zloupotrebu ličnih podataka građana, pet lica lišeno slobode.

DOVIĐENJA, ZVANIČNICI: Za razliku od RTRS-a, uredništvo Dnevnika BNTV-a rijetko bilježi aktivnosti zvaničnika kako RS-a tako i BiH. Tokom protekle nedjelje, Miloradu Dodiku posvećeni su jedan prilog i jedna vijest, te se dva puta pojavio u dijelovima izvještaja koji su se bavili odnosima SNSD-a i DNS-a.

Željka Cvijanović nije spomenuta nijednom, niti joj je bio posvećen izvještaj, a Radovan Višković bio je dio izvještaja koji se bavio pitanjem opravdanosti investicije za sanaciju stare zgrade hirurgije u Banjaluci za pomoćnu COVID-bolnicu.

U bloku vijesti kojima je u Dnevniku 16. oktobra  najavljen početak kampanje za lokalne izbore, izdvajamo ono što nije emitovano. Naime, podsjetit ćemo da su novinari BNTV-a najduže i najsistematičnije izvještavali o svim aktivnostima grupe građana Pravda za Davida. No kako je neformalna grupa sada registrovana kao Pokret pravde, o njenim aktivnostima nema informacija. Tako su izostavljene i njihove aktivnosti s početka predizborne kampanje iako su, prema svemu što se dalo vidjeti na društvenim mrežama i portalima, bile sadržajnije od standardnog stereotipnog lijepljenja plakata i obraćanja stranačkih lidera ili ključnih kandidata, čemu je većina stranaka pribjegla.

Ocjena: 6

Komparativna analiza

Predizborna kampanja tek je počela i u narednih mjesec dana bit će zanimljivo vidjeti kako će i RTRS i BNTV uspostaviti balans između pravila o ravnopravnoj prezentaciji aktivnosti svih političkih subjekata i njihovih favorita. U prva tri dana BNTV je nastojao poštovati pravila izvještavanja, dok RTRS kontinuirano ignoriše to što predstavnici vlasti nastavljaju sa zloupotrebom funkcija i javnih resursa u svrhu stranačke promocije.

About The Author

Plus sedmice

RTRS
Nijedan izvještaj.
BNTV
Analiza Tijane Milinković koja se bavila problemom sve prisutnijeg siromaštva u BiH. Novinarka je analizu bazirala na posljednjim pokazateljima Svjetske banke, prema kojima je BiH među 20 najsiromašnijih država svijeta. A kako to siromaštvo izgleda, prezentirala je kroz priče građana kojima je hrana iz javnih kuhinja jedini obrok u danu.

Minus sedmice

RTRS
Političku scenu RS-a obilježila je odluka Demokratskog narodnog saveza (DNS) da nakon gotovo dvije decenije zajedničkog djelovanja istupi iz koalicije sa SNSD-om. Da sa DNS-om i njegovim rukovodstvom može manipulirati koliko i kako hoće, bio je uvjeren i Milorad Dodik. Ali osim njega i novinari Dnevnika. Otuda je do tančina preneseno i Dodikovo uvjerenje da odluka o smjeni predsjednika DNS-a Nenada Nešića s funkcije JP Putevi RS neće ništa promijeniti. No nakon što je ta stranka odlučila raskinuti koalicioni sporazum, gledateljima je prezentiran tek šturi izvještaj. U kojem je daleko veći prostor ustupljen relativizaciji raskida saradnje čelnih ljudi SNSD-a nego razlozima zbog kojih se DNS na taj korak odlučio.
BNTV
Izvještaj s konferencije za novinare gradskog odbora SNSD-a Bijeljina. O temama obraćanja članova te stranke gledatelji nisu ništa saznali. Umjesto toga, emitovana je za Dnevnik irelevantna i preduga rasprava lokalne novinarke, koja nije dio redakcije BNTV-a, s predsjednikom GO SNSD-a o temama kojima je, ako se već na takav način prezentiraju, mjesto u hronici lokalnih zajednica.